Anmeldelse: Star Wars: The Force Awakens (Blu-ray)

Så kom den på Blu-ray – den første Star Wars-film i over 30 år, som kan nævnes uden at få nervøse trækninger. Disney har som bekendt overtaget Lucasfilm, hvilket gør "Star Wars: The Force Awakens" til den første film i sci-fi-sagaen uden George Lucas bag roret – en mand, der har været både elsket og hadet. Elsket for at have skabt det enorme univers og den "originale" trilogi. Hadet for særligt den seneste trilogi og en sær blasfemisk vane for hele tiden at finjustere på filmene. Nummer syv i rækken gør det imidlertid nemt for de fleste fans at elske Disneys startskud på en ny, håbefuld tid.

Uden den mindste antydning af prequel-filmene fra 00'erne fortsætter "Star Wars: The Force Awakens", hvor den sidste gode Star Wars-film, "Return of the Jedi" fra 1983, sluttede. Handlingen er meget passende også sat 30 år senere. Historien er stort set planket fra "A New Hope", altså den allerførste fra 1977. Imperiet hedder nu The First Order, Stormtroopers er stadig onde, og de gode oprørere kæmper imod. I skyggerne af forliste Star Destroyers opsnuser Rey (Daisy Ridley) gammelt skrammel for at tjene til dagen og vejen, mens hun drømmer sig væk fra den rutineprægede hverdag.

Helt tilfældigt finder hun en dag den lille droid BB-8, og alt ændrer sig derfra. Den sindige robot viser sig at have tophemmelig information, som både The First Order og oprørsgruppen er efter. Og ja – Rey er selvfølgeligt strong in the force."Star Wars: The Force Awakens" vil – og skal – nå meget på lidt over to timer. Og der skal trædes nænsomt i et univers, hvor de helt store fanfølelser er på spil. Handlingstrådene fra den originale trilogi skal nøje væves sammen med et nyt persongalleri, hvor en smittende eventyrlig historie skal føles både tidløs, ikonisk og dog introducerende. Bestræbelserne på at ramme vidt og bredt imødekommes til dels. Dette til trods for at J.J. Abrams' relancering lefler lige rigeligt for let genkendelige referencer samt skødesløs genbrug af arketyper og plot.

Når "Star Wars: The Force Awakens" gør det godt, er den fænomenal. Præsentationen af det mægtige univers er en ud af kroppen-oplevelse, når vi i de første scener går på opdagelse i vragdele fra én af de enorme Star Destroyers, og når den fascinerende verden for alvor folder sig ud. Ja, der er et par enkelte bluescreen-optagelser, der er lidt for iøjnefaldende, men det er virkelig promiller i et vanvittigt audiovisuelt design, der fortryller og opsluger.

Det er lykkedes at sammensætte en suveræn gruppe eventyrere, der skal overtage stafetten fra popkulturelle ikoner såsom Luke, Han Solo, Chewie og Leia. Harrison Ford og Carrie Fischer er tilbage på pletten igen og sikrer, at overleveringen sker i den helt rette ånd. Særligt Ford er i hopla og spiller muligvis rollen som Han Solo bedre end nogensinde. Daisy Ridley som Rey er et fund, John Boyega som Stormtrooper-afhopperen Finn tilfører tilpas med comic reliefs, og Oscar Isaac er spændende som uortodoks og kæk Han Solo-lignende pilot fra modstandsbevægelsen. Filmens komiske timing balancerer på et knivsæg, uden at det bliver fornærmende påtaget – protagonisterne er en eminent refleksion af dette.

Ingen Star Wars-film uden antagonister, og her bydes på den klassiske "mester-lærling"-kombi. Skurkene er samtidig blandt filmens allerstørste svagheder. Adam Driver klarer det glimrende som den mystiske Kylo Ren – så længe han har hjelm på. I det den bliver taget af, reduceres karakteren til en fornærmet teenager, der har fået stuearrest. Der bliver trampet hårdt og hysterisk i gulvet, og Ren bliver ikke troværdigt integreret i et ellers overvejende velpoleret persongalleri. Over-Sith-skurken Snoke ses kun i ikke særligt imponerende glimt via den klassiske hologram-telefon og fremstår som en karakter, der skulle presses ind for at følge op på den konventionelle Star Wars-form.

Star Wars er som institution fyldt til randen med rørende nostalgi. "Star Wars: The Force Awakens" bør imidlertid være stærk nok til at byde på mere end repetition af allerede mere end velkendte temaer, genbrug af karaktertyper og et komplet forudsigeligt plot. Selvfølgeligt skal de gamle film hyldes med fikse indslag. Referencerne fylder dog for meget i forhold til at bevise, at det ikke kun er filmens univers i sig selv, der kan stå på egne ben – det skal plottet også kunne. Selve fortællingen halter gevaldigt, og som episk eventyr må dét ikke ske. Ikke fordi fortællingen er et klassisk eventyr, men fordi der genbruges rammer, karakterer og sideplots fra de andre Star Wars-film – i stor stil. "Star Wars: The Force Awakens" er en kalkuleret og forsigtig crowd pleaser, men det behøves altså ikke. Ikke med Star Wars-universet og i hvert fald ikke i så høj grad. Når det er sagt, er filmen et medrivende eventyr, der trækker nostalgikortet og samtidig viser vejen for de kommende film. Trimmes et par småting historie- og karaktermæssigt, lover det rigtigt godt for fremtiden. Særligt hvis historie og plot kunne overraske bare en lille smule.

Billede & lyd

Disney-udgivelser er typisk nogle af de bedste på det danske marked, og "Star Wars: The Force Awakens" er bestemt ingen undtagelse. Detaljegraden er iøjnefaldende skarp, og de harmoniske kontrastforhold underbygger indlevelsen i det farvemættede og meget alsidige univers. Uanset om det er episke panoramaskud, actionmættede kampscener eller de dele af historien, der foregår i mørke rum, fremstår stort set alt (næsten) lige så eminent som i biografen. Lydsiden imponerer også. Med et DTS-HD Master Audio 7.1 lossless-lydspor synes det underligt, at det ikke er i Atmos. Det ændrer dog ikke på, hvor fantastisk lydeffekter og lydspor tager sig ud, lige fra John Williams' legendariske tema fra "A long time ago in a galaxy far, far away"-introteksten til de talrige actionsekvenser. Rent teknisk giver "Star Wars: The Force Awakens" et sus i maven – alt andet havde dog også været overraskende.

Ekstramateriale

Den medfølgende bonusdisk byder på en god portion ekstramateriale, som dog aldrig bliver rigtigt interessant. Desværre forfalder de mange indslag til rygklapperi, til trods for at det er lykkedes at få interviews med bl.a. Harrison Ford og Carrie Fischer. Hovedindslaget, det ca. 70 minutter lange  "Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey" er spækket med friske anekdoter, som dog ofte druknes i én lang og ulidelig hyldest til Star Wars. De andre syv korte indslag på mellem fire til små ti minutter, der afdækker bl.a., hvordan BB-8 og de mange kreative væsener blev bygget, er mere interessante. Der er også slettede scener, som ikke tilføjer noget brugbart. For en forvent Star Wars-fan kan ekstramaterialet sammenlagt føles lettere ligegyldigt.

Star Wars: The Force Awakens (Blu-ray)

Kommentarer

Star Wars: The Force Awakens (Blu-ray)

  • ★★★★★1

    Meget enig med de skrevne ord her. Fortsættelsen til denne har bare at gå helt nye veje, og ikke bare blive en Empire Strikes Back 2! Med det sagt var jeg enormt godt underholdt - faktisk endnu mere ved gensyn.

    David Lund26-04-16 16:13

  • ★★★★★★0

    Rigtig god anmeldelse.

    T. Nielsen26-04-16 18:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen