Anmeldelse: The Hunger Games: Mockingjay - del 2

Hvor meget kan vi vride ud af det her? Det spørgsmål synes at være en tilbagevendende, grådig tendens hos de store filmstudier. Populær litteratur som "Twillight", "Harry Potter" og måske det mest frustrerende eksempel, "Hobbitten", får en filmisk behandling, der strækker det litterære udgangspunkt til en absolut smertegrænse. "The Hunger Games: Mockingjay – del 2" falder direkte ind i den tvivsomme kategori. Det store spørgsmål er så, om den store fanskare vælger at stritte imod eller glædeligt omfavner endnu en omgang optimal udnyttelse fra det kalkulerende Hollywood.

I fjerde og sidste kapitel handler det ikke længere kun om overlevelse for vores helte. Friheden og fremtiden er på spil for hele landets indbyggere. Det diktatorisk styrede Panem er kastet ud i regulær borgerkrig med byen Capitol i centrum. Den eneste, der virkelig kan gøre en forskel, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), drager i følgeskab med sine nærmeste støtter ud for at afsætte den onde Præsident Snow (Donald Sutherland). Folket skal naturligvis også befries, men dødsensfarlige fælder, fjender og moralske skrupler er denne gang mere udfordrende end nogensinde. Spillet kan begynde.

Spillet skal man dog spejde længe efter. De barske og famøse lege er klinisk erstattet af rendyrket krigsdrama. Et krigsdrama, der starter ualmindeligt sløvt. De forudgående kapitler havde en nogenlunde subtil balance af opbyggende, eftertænksomme passager og bragende action, der sammen formåede at føre plottet fornemt fremad. Det er i "The Hunger Games: Mockingjay – del 2" ikke lykkedes helt så effektivt.

Den sløve start udvikler sig pludseligt til et inferno af larm og rabalder – ingen glidende overgang. Som trøst må man erkende, at Hollywood (når det er bedst) kan skabe yderst underholdende rabalder. Til trods for plottets distancerende og ukontrollerede temposkift formår instruktør Francis Lawrence at præsentere action i dynamisk topklasse. Capitols sønderbombede ruiner fremstår med apokalyptisk autenticitet. Man føler vitterligt at være til stede mellem murbrokkerne, og vores heltes færden forbi dødsfælderne er neglebidende nærværende. Særligt én skrækindjagende scene i storbyens dunkle kloaksystem konkurrerer fint med andre klassiske horrorfilms evne til at skræmme livet af publikum. Ja, horrorfilm. Der er lidt fra alle genrehylder her.

Som blockbuster har del 2 en mere modig tilgang til døden og det mørke i mennesket end andre produktioner i samme prisklasse. Det er mere barsk og bittert end de tidligere film, og det er befriende – omend en smule ekskluderende for de helt små. Selvom kluntede replikker som "Det er krig. Nogle gange er det at slå folk ihjel ikke personligt" godt kan få én til at trække på smilebåndet, skal filmen stadig have kredit for at bevæge sig længere ud i de eksistentielle konsekvenser af krigens rædsler, end vi er vant til. Mere af det, Hollywood.

"The Hunger Games: Mockingjay – del 2" har selvfølgelig stadig sit helt stærke kort i spil. Jennifer Lawrence er igen tiltrækkende som feministisk frontkæmper, og hun har både en indre og ydre styrke, der helt fortjent har gjort hende mere end seværdig på det store lærred. Selvom seriens søgte kærlighedsforhold heller ikke denne gang føles vedkommende, er der et indædt og emotionelt ønske om at se Katniss Everdeen overvinde skurken. Beslutningen om at vride et godt stykke over fire timers filmmateriale fordelt på to film ud af den 390 siders lange bog er ikke endt uden gnidninger. Forjaget og ukontrolleret, men også bombastisk underholdende. Vinderen af fjerde leg af Hunger Games tilfalder i alle tilfælde Lionsgate Studierne. Tillykke.

 

The Hunger Games: Mockingjay - del 2

Kommentarer

The Hunger Games: Mockingjay - del 2

  • ★★★★★2

    Billede 1
    Jennifer Lawrence tjekker de nye faciliteter ud i Lalandia

    Billede 2
    Det grå guld

    Billede 3
    Ohh I miss you so much, I just want this war to be over.

    Soon my love, Soon we will be together and...

    Zzzrk!! Do you mind! some people are actually trying to sleep here! zbnrggg!

    Billede 4
    Aww yeah whoooo that's fine looking girl with the coooool "haircut"

    BALD!

    Smooooooth like a baby yeah...

    Annnd whooo is that kickass Biatch, making all the guys cry, who is it!

    BALD!

    Damm straight it is!

    Elwood18-11-15 08:59

  • ★★★★★★0

    Hahaha! Kenneth, du er badass! :-D Jeg var helt færdig over #1!

    The Insider18-11-15 09:11

  • ★★★★★0

    Hehe ja den er oppe på linie med Wahlberg der henter feriebilleder, hvis jeg selv skal sige det :)

    Men jeg takker.

    Elwood18-11-15 09:47

  • ★★★1

    Jeg er på en stjerne mindre. Jeg så "Part 1" mandag aften for at "føle mig klar" til tirsdag formiddag, hvor pressevisningen foregik.

    Det hjalp helt sikkert ikke på "Part 2", at jeg allerede var irriteret over Lawrences bekymrede udtryk og Hemworths sårede følelser inden filmen begyndte. Ligesom det heller ikke hjalp, at jeg allerede da følte mig sygeligt træt af propagandataler og billige forsøg på følelsesporno med overladen musik og langsom panorering.

    Kæft, hvor er det kedeligt.

    HonoDelLoce18-11-15 10:15

  • ★★0

    En sidebemærkning:

    Anmelderen nævner "Hobbitten" som eksempel på "en filmisk behandling, der strækker det litterære udgangspunkt til en absolut smertegrænse."

    Han gør sig åbenbart ikke klart, at Peter Jackson's Hobbit trilogi IKKE er en filmatisering af bogen "Hobbitten" - nej, det er en filmatisering af "Hobbitten" + kapitlerne "Durin's Folk" og "Den Tredje Alder" i appendikserne bag i "Ringenes Herre" + visse elementer nævnt i "Efterladte historier: Rejsen til Erebor" + visse elementer (= forklaringer og tilføjelser) i kapitlerne "Elronds Råd" og "Skyggen fra fortiden", og det betyder, at Tolkiens samlede mytologi er inddraget.

    Dertil kommer, at Hobbit-trilogien er lavet som en forhistorie og optakt til Peter Jacksons egen Ringenes Herre-trilogi, hvilket betyder at det er meningen at hans seks Middle-earth film skal kunne ses i kronologisk rækkefilm (Hobbitten 1-2-3 efterfulgt af Ringenes Herre 1-2-3). Det følger heraf, at ALT hvad Tolkien senere skrev, som på den ene eller anden måde relaterede til personer, steder og begivenheder nævnt i "Hobbitten", er blevet til en del af historien i Hobbit-trilogien, og at Peter Jackson har tilstræbt visse links til den trilogi, som han FØRST lavede, så de to trilogier kunne virke logisk og naturligt sammenhængende. Og dette indebærer, at der altså er yderligere elementer, som er kommet med i filmatiseringen, og som går ud over hvad der står skrevet i bogen "Hobbitten". 

    BN18-11-15 12:31

  • ★★★★★1

    Og så naturligvis Jacksons egne historier, fx den ulidelige romance mellem skovelverpigen og dværgen. Han "filled out the blanks" for at strække en relativt kort historie over tre film, og vi kan så være uenige om, hvor elegant han gjorde det, og om det færdige produkt var godt. Jeg synes personligt, at det blev mere og mere klodset og uvedkommende - særligt i tredje akt. 

    Lars!18-11-15 15:16

  • ★★0

    Jeg fandt Kili/Tauriel-kærlighedshistorien virkelig god og dejligt underspillet, fordi den - i stedet for at fortælle en typisk kærlighedshistorie - blev til en historie, der fokuserede på et af Tolkiens vigtigste temaer: døden og det at miste.

    Koncept-designeren John Howe, der har arbejde på alle Peter Jacksons Middle-earth film, har desuden meget rammende sagt:

    "Forholdet mellem Tauriel og Kili  er som en af de kærlighedshistorier, hvor folk tror, de er på vej IND i et kærlighedsforhold, men hvor virkeligheden er at de faktisk er på vej VÆK fra kærligheden til alt andet omkring dem, og det eneste sympatiske ansigt tilhører en person, som de aldrig ville vælge under andre omstændigheder ... Så det er en slags "næsten kærlighedshistorie" med potentiale til at blive tragisk og bevægende."

    "Femhæreslaget" var den stærkeste og mest følelsesladede af de tre film. Den er dog allerbedst i "extended edition"-udgaven, som gør den mere helstøbt og bedre afrundet. 

    BN19-11-15 00:06

  • ★★★★★★0

    Er EE-udgaven udkommet? Den står til udgivelse i slutningen af november.

    Zero Cool19-11-15 08:46

  • ★★★★0

    Ahh. Kaffepause. Mht. Hobbitter er det ihvertfald en trilogi, som jeg aldrig igen kommer til at gense. Jeg bevæger mig nede i karaktererne 4-6 for alle tre film og det er ikke på en 6 skala. Derudover føles den endnu mere digital end "de første tre". hvilket i mit univers absolut ikke er en fordel, hvis jeg skal ramme "suspension of disbelief".

    Mht. Hunger Games, så fandt jeg første kapitel elendigt filmet. Og så begyndte den at blive lidt for teatralsk for min smag og "trak pinen ud" efterfølgende. Jeg har godt nok ikke det store incitament til at følge historien til dørs.

    Bruce19-11-15 09:39

  • ★★★★★★0

    Lidt til snakken om Hobbitten: Peter Jackson: 'I didn’t know what the hell I was doing' when I made The Hobbit

    Disclaimer: Jeg kan godt li' Hobbit-trilogien, men det forklarer nok hvorfor den ikke er på højde med LOTR-trilogien.

    Zero Cool19-11-15 15:06

  • ★★★★★★0

    En af de ting der er den største forskel for mig, er at Hobitten virker mere mekanisk og samlebåndsagtigt. Prof arbejde, men uden hjertet virker så meget med som da han lavede LORD.

    T. Nielsen19-11-15 15:09

  • ★★★★0

    TN

    Du lyder noget kritisk. Var du ikke vild med filmene? 

    Som samlet trilogi, endt jeg med fornuftige karakterer, som strækker sig fra 6-8/10. Den sidste var svagest. Jackson har spildt for mange timer på så lidt føler jeg, men jeg nåedes aldrig for alvor at kede mig. 

    Babo19-11-15 17:11

  • ★★★★★★0

    Jeg er vild med universet de foregår i. Jeg nyder filmene meget. Derfor kan jeg jo godt erkende at de ikke står mål med LORD i min verden. Jeg var dog tæt på med Hobitten 2, at føle mig deroppe af.

    T. Nielsen19-11-15 17:24

  • ★★★★★★1

    LORD? Lord of Ring Ding? :p

    Zero Cool19-11-15 17:33

  • ★★★★★★0

    Ups....Ha ha epic:-D

    T. Nielsen19-11-15 17:41

  • ★★0

    Til Bruno:

    Ja, extended edition-udgaven ER udkommet. Release-datoen var den 17. november.

    BN19-11-15 19:28

  • ★★★★★★0

    Underligt, men de steder jeg har tjekket står den til udgivelse den 23-11 først? 

    T. Nielsen19-11-15 19:35

  • ★★★★★★0

    Ja, jeg undrer mig også, fordi jeg forudbestilte for kort tid siden og der stod/står den også til d. 23.11, og den er ikke blev afsendt endnu.

    Zero Cool19-11-15 20:02

  • ★★0

    Med hensyn til Peter Jacksons overblik over tingene under produktionen af Hobbit-filmene er det nok værd at tage i betragtning hvad han udtalte i h.h.v. april og juli sidste år, for derved får man et mere fuldstændigt billede af situationen og hvordan det har været for ham at lave trilogien:

    "You know, you set out to do something, and I have achieved what I set out to do to the best of my ability. Right or wrong, good or bad, I feel that I tried my best and did my best. So I am OK. I am good. I think people seem to enjoy the films we made and fans go to them four or five times, and for a filmmaker, you couldn’t wish for a better result really.

    ..... As a filmmaker what was scary was the thought I had initially before I started shooting: Was this going to be just repeating myself or trying to be in competition with myself? So that was a fear. And the other thing, and more practical thing with The Hobbit, was the concept of a story with 13 dwarves... you have to somehow pull out the ones to feature. That was a daunting thing with The Hobbit. You almost wish Tolkien had stopped with six dwarves [laughs]. It was just like, Oh my god. The first part of it, I just turned up on set and realized, I am actually really enjoying this. I enjoyed going back into Middle-earth again. It wasn’t repeating myself or copying myself. It was a different story, different dialogue, most of the characters were different. So I was wrong to have that fear. I really enjoyed it. Still, we had the 13 dwarves to deal with, but at least in this movie we get to knock a couple off, which is a relief.

    ..... You’re always going to have stuff you’re learning, because you’re at film school any time you make a movie. You come out of it and sometimes you don’t know what you learned because it’s unconscious. But the thing with The Hobbit I will tell you... I went into it very unprepared. Because Guillermo [Del Toro, the original director] had 18 months of prep, and he couldn’t do the films and I took them over and I only had six months of prep. I didn’t have time to highlight any storyboards, and then it was just suddenly dumped into three movies. And I was sick. I had an ulcer and I was still sore when I was on the set. So I look at the movies and actually see my mojo getting stronger and stronger.

    People ask me what’s my favorite movie and I say the third one because that’s when I really felt like I had got my act together. I came away from the end ofThe Hobbit more excited about making movies than I ever had. I just felt myself getting better and better, stronger and stronger as a filmmaker, and that is sort of embedded in the movies. Now I just want to make movies. I am jazzed up about the whole process, which doesn’t normally happen after doing one movie. Doing three in a row got a momentum going and I want to keep that momentum going."

    Ovenstående er et uddrag fra

    http://www.thedailybeast.com/articles/2014/12/04/no-regrets-peter-jackson-says-goodbye-to-middle-earth.html

    "we gave it a bit of an attempt on The Hobbit to step back and be producers for Guillermo del Toro. Though we were still writing and producing, this would have allowed me to do some things while Guillermo was shooting and in post. But that didn’t work out. MGM now has the United Artists’ half of the rights, but that was all pretty much up in the air then and when GDT left and I took it over, (it was) ‘OK. Peter, you’re back in.’ Like Al Pacino inGodfather III? You try to get out and they pull you back in. But once I was back in, it was a blast. This was the most fun I ever had making a film.

    DEADLINE: What’s most gratifying?
    JACKSON: I damn sure wasn’t going to spend five years of my life miserable, wishing somebody else had directed it. I was going to have fun and make some great movies. I had more confidence than the first time around. We shot these three more or less in sequence. I really like the third movie, I feel like we’ve gotten up a full head of steam up."

    ovenstående er et uddrag fra

    http://deadline.com/2014/07/peter-jackson-the-hobbit-stanley-kubrick-the-beatles-810912/

    P.S. Jeg har handlet hos Homeenter Filmclub, som allerede sendte filmen i forgårs, d.vs. den 17. november.

    BN19-11-15 20:15

  • ★★★★0

    Er der noget særligt du vil frem til mht Jacksons udtalelser? 

    Babo19-11-15 22:29

  • ★★★★★★0

    Det skriver BN jo netop i starten?!?!

    T. Nielsen20-11-15 00:14

  • ★★★★★★0

    BN, aight, det forklarer selvfølgelig alt mht. EE.

    Zero Cool20-11-15 06:46

  • ★★★★0

    hvordan det?

    gi-jones20-11-15 09:41

  • ★★★★★★0

    Jeg tænker på forvirringen om udgivelsesdatoen. :)

    Zero Cool20-11-15 10:04

  • ★★★★0

    Me too... Jeg forstod bare ikke hvorfor det forklarede noget hvor han har købt den :)

    gi-jones20-11-15 15:45

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen