Anmeldelse: The Killer

David Fincher rammer plet med mesterlig elegant og selvironisk lejemorder-thriller.

Besættelse. Magt. Seriemordere. Temaer, som David Fincher har kredset om siden neo noir-nyklassikeren "Se7en" fra 1995, og senest overført til serieformatet med "Mindhunter". Selv er den amerikanske mesterinstruktør kendt som en metodisk perfektionist, hvor intet efterlades til tilfældighederne. Filmatiseringen af Alexis "Matz" Nolents og Luc Jacamons elegante og stiliserede lejemorder-tegneserie, "The Killer", er langt fra et overraskende projekt for Fincher. Til gengæld rammer den plet som forsvindende få nyere film i genren.  

Den unavngivne lejemorder (Michael Fassbender) møder vi første gang i Paris. Med udsigt til et luksushotel har han som en edderkop i et spind ventet tålmodigt på sit bytte. I dagevis. Med øjet fikseret i kikkertsigtet på sin finskytteriffel. På det helt rette tidspunkt, hvor ét skud afslutter opgaven. Da det usandsynlige sker, at målet ikke rammes, kastes lejemorderen ud i en dominoeffekt af damage control, der selv med vores hovedpersons matematisk præcise punktlighed viser sig at være udfordrende. Da han trues på livet, træffes en uvant beslutning: at bryde sine egne regler og opspore sine nye fjender.

Her er på sin vis tale om et klassisk genremæssigt plot, der muligvis vil kaste skyggen af en forventning om endnu et "John Wick"-actionbrag af sig. I hænderne på David Fincher er vi på en helt anden neo noir'sk hylde. På helt andre parametre og med et helt andet kunstnerisk niveau. "The Killer" har mere tilfælles med Jean-Pierre Melvilles rå og stiliserede klassiker "Ekspert i drab" ("Le Samuraï") fra 1967, ligesom Michael Fassbender har mere tilfælles med mystisk dragende Alain Delon end hårdtslående Keanu Reeves. 

Hvert eneste mættede billede lugter og hver eneste mørke tone lyder som David Fincher. Det er simpelthen umuligt at være i tvivl. Dette understreges udvalget af vante samarbejdspartnere som klipper Kirk Baxter, fotograf Erik Messerschmidt og selvfølgeligt komponist-makkerparret Trent Reznor og Atticus Ross. "The Killer" er mesterfilmskaber-signatur omsat til ærefrygtig perfektion, om hvad der sker, når livets regneark splintres af tilværelsens tilfældigheder. Michael Fassbenders lejemorder er besat af nøje udtænkte, næsten videnskabelige, udregninger om sin profession, som er han en snedig selvparodi over Fincher selv. 

Trods den hypnotiske nedgang i den på alle måder mørke og kyniske lejemorderverden, afvæbner David Fincher sin egen metode. For "The Killer" har et underspillet, ironisk glimt i øjet, som gør filmen til Finchers nok mest personlige – og morsomme. Indirekte komiske indfald ridser den perfekt polerede overflade, som i synergi med tilfældighedernes kaos styrker hinanden. I takt med, at vores lejemorder bliver mere impulsiv, ved vi aldrig, hvor vi har ham. Hvornår han slår til med skræmmende morderisk og alligevel uregerlig præcision. Uden det sitrende summende under motorhjelmen kan "The Killer" fremstå som kedsommelig. Dynamikken sker mellem linjerne og i optakterne. I øjnene på Fassbenders iskolde og beregnende ikke-empatiske morder (skal han selv sige det). Ved indre monologer i repetitionen af livsmantra og velkendte nihilistiske tankestrømme om konsumerisme, når flugten tages og modstandere køligt observeres fra afstand. I poetiske og eftertænksomme dialoger med ofre. Før det hele Sergio Leone-eksploderer i uforudsete klimaks. For at skydes eller nakkebrækkes på plads i intense, medrivende og perfekt orkestrerede actionsekvenser. David Fincher dekonstruerer og redefinerer modigt sit eget værk, som Leone gjorde med milepælen "Vestens hårde halse" ("Once Upon a Time in the West"). Friskt og frigjort som en kultklassiker i svøb, der er værd at se igen og igen. 

Rebelsk, bidende sarkastisk, eftertænksom, eksplosiv og elegant. Alt dette knyttet sammen i filmisk og teknisk perfektionisme. "The Killer" er David Fincher, når han er allerbedst. Måske er for tidligt at kalde et mesterværk, men det er mesterinstruktørens absolut stærkeste og mest bemærkelsesværdige værk siden "The Social Network".

En særlig anbefaling herfra: se filmen i biografen, hvor den for alvor kommer til sin ret.

"The Killer" har dansk biografpremiere i udvalgte biografer i en begrænset periode fra 26. oktober. Heriblandt i FORMAT Bio 29. oktober, hvor filmen introduceres af lyddesigner Peter Albrechtsen. Læs mere her.

Fra 10. november har filmen streaming-premiere på Netflix. 

The Killer

Kommentarer

The Killer

 • ★★★★0

  OK...blev lige våd - og troede Jeg skulle være tør!? 

  Dang it! Er du klar over hvor dyrt BIO* er nutildags :-D

  *OS' på Fastland uden perfekt 4K!

  NB. Thiller = Thriller, kilder?

  Gasivodo26-10-23 02:06

 • ★★★★★★0

  OK...blev lige våd - og troede Jeg skulle være tør!? 

  Dang it! Er du klar over hvor dyrt BIO* er nutildags :-D

  *OS' på Fastland uden perfekt 4K!

  NB. Thiller = Thriller, kilder?

  Kør en tur til Aarhus på søndag - den store biff dag, alle film 60kr. Cinemaxx

  De andre biffer plejer at følge med. Desværre ingen Peter Albrechtsen.

  Wayne26-10-23 05:16

 • 0

  Puha, det var mange synonymer. Men jeg tror jeg forstod anmeldelsen. Fremragende, ik? :D

  Havde store forventninger til den og det virker til at den vil indfri mine. Tror jeg skal en tur i biffen.

  Kanon skrevet Nicki!

  ccbj26-10-23 14:51

 • ★★★0

  Yay - glæder mig vildt nu :)

  Gormanden26-10-23 23:08

 • ★★★★★1

  The Killer
  Fassbender har dræbt nogen i virkeligheden der er ingen anden forklaring for hans perfekte skuespil som en Hitman, han er ikke usårlig, men selv når ting går knap så godt bevare han overblikket. Og hans minimalistiske approach til til det hele illustere, hvem han er som person. Hertil en fabelagtig visuel side, man er ikke er sekund i tvivl om det er Fincher i instruktør stolen der nøjesomt samarbejder med hans fotograf. Læg hertil et af de bedste lydspor i 2023 seriøs den her film skal opleves med go lyd, åndedræt, lyden af en by der vågner, suburbs om natten, den skrabede ly af metal mod hinanden i løbet på en rifle, du kan mærke hvordan ting føles på den måde lyden fremstår i filmen. Læg hertil endnu et fabelagtig minimalistisk electro score af Trent Reznor, og Atticus Ross, hvor ting lyder foruroligende og ubehageligt sommkryber under en på bedste vis, og understøtter vire hovedkarakter der blot går under navnet The Killer.

  For pokker det en skam flere biografer ikke satser all in på en film der meget snart ryger på streaming. Fordi The Killer er en sf 2023’s sidste store overraskelser, tror ikke der kan nå at komme meget mere i år der kan imponere på samme måde.

  Elwood30-10-23 00:40

 • 0

  En rigtig god film, og jeg tænkte 100% John Wick, et stykke ind i filmen, hvor det kunne ligne en pastiche. Det er det heldigvis ikke, selvom den ene slåskamp der er, virker meget Wick-agtig. Han kan i hvert fald tage en helt kolossal omgang tæv, og alligevel gå fra stedet uden at så meget som halte. Jeg vil tro, han stod med manglende tænder, en brækket kæbe, en brækket hofte samt mindst én forskubbet ryghvirvel foruden nogle indre blødninger.

  Lige dén scene kunne godt være kogt til det halve, uden at man mistede noget. Desuden kan det undre, at han bevæger sig ind i det hus, når han ved, hvad der potentielt venter ham. Hans strider meget, mod hans ellers beregnende karakter, IMO.

  Men det er også den eneste anke jeg har, for han afslutter scenen på effektiv, beregnende manér. Og det er med enorm tilfredsstillelse, at han ikke falder i den ellers veltilrettelagte fælde, senere i filmen. Jeg ville ønske, at flere film ville skære mere fedt fra.

  Og så var jeg lidt usikker på slutningen. Hvorfor gør han som han gør, med den sidste?

  nwinther15-11-23 10:31

 • ★★★★★1

  Og så var jeg lidt usikker på slutningen. Hvorfor gør han som han gør, med den sidste?

  Han er irreteret, over alt det arbejde han har gjort, da han finder ud af det ikke personligt var møntet på ham direkte, da han finder “mastermind” bag det hele. Så han ser ingen grund til at dræbe ham, de andre havde jo direkte gjort noget mod ham og hans liv, det sidste “Target” var bare ja i mangel af bedre ord dum.

  Elwood15-11-23 10:49

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen