Velskrevet anmeldelse!

Anmeldelse: Us
Instruktøren, der forrige år gav gysergenren en regulær saltvandsindsprøjtning med "Get Out", er sluppet helt fint fra "den svære toer".
Det var med en sjælden eftertrykkelighed, at Jordan Peele bankede sig ind i folks filmbevidsthed med den lige dele spændende, skumle og sjove debutfilm "Get Out". Det var afgjort én af årets helt store biografoplevelser, og med tilhørende sneboldeffekt i billetsalget og Oscar-nomineringer i de helt tunge kategorier (den vandt for sit manuskript) kunne Jordan Peele få det lige, som han vil have det, til sin næste film. Og det har amerikaneren heldigvis udnyttet.
Et yngre par kører med deres to børn ud til den californiske nordkyst for at hygge sig i deres sommerhus og være sammen med et vennepar. Knap så hyggeligt bliver det for familien, da fire mutte personer i kedeldragt tropper op på ejendommen samme aften. Alle er hver især fysisk identiske med familiens fire medlemmer, og alle er der tilsyneladende kun med én mission – at terrorisere deres dobbeltgænger.
"Us" kører i sin helt egen rille. Det er langt hen ad vejen et traditionelt stykke neglebidende horror, men Jordan Peele er så optaget af symboler og farver (og filmhistoriske referencer), at filmen på intet tidspunkt føles let eller luftig. Peele lader mørket være mere tætsluttende, end han gjorde sidst, og der er en helt anden tyngde i uhyggen, som denne gang sidder i førersædet på bekostning af lårklask-grin.
Har Jordan Peele – hvis claim to fame var som sketch-komiker – så renset filmen helt for humor? Heldigvis ikke, men hvor humoren var perfekt integreret i fortællingen i hans første film, så føles den halvkluntet denne gang, når den titter frem. At familiens båd er døbt "B-Yacht'ch" er da meget skægt, men det virker nærmere som en distrahering midt i den ihærdige opbygning af suspense.
Men når man har en hovedrolleindehaver som her, så kan det aldrig gå helt galt. Hvis du af uransagelige årsager missede Lupita Nyong'o og hendes hjerteskærende præstation i "12 Years a Slave" for nogle år tilbage, så sørger hun for at bide sig fast som en tæge i "Us" med en magnetisk dobbeltpræstation. Håbet må være, at Nyong'o vover sig mere væk fra Star Wars- og Marvel-land i fremtiden – for hold op, hvor har hun meget at byde på.
Hvad "Us" vil os er helt sikkert mere end blot at servere en rasende god gang tagfat. Dobbeltgængerne kan både ses som en social kommentar om under- og overmennesker, men i høj grad også som et eksistentialistisk opgør, hvor hovedrollen æder sin egen hale. For hvad er det sande jeg her? Peele – som igen har solo-skrevet sit eget manus – bliver desværre overforklarende i sidste akt, for egentlig er det ikke nødvendigt med en stringent baggrundshistorie. Filmen ånder og lever i sin mysticisme, og det rækker, når man har så godt styr på virkemidlerne, som Jordan Peele har. Var man fan af "Get Out", kan man roligt tage en tur ned i kaninhullet her.