Yaphet Kotto er død, 81 år gammel

Kotto brillerede bl.a. som maskinmesteren Parker i "Alien" og som Bond-skurk i "Live and Let Die".

Den hæderkronede og Emmy-nominerede skuespiller Yaphet Kotto er netop død i en alder af 81 år. Det bekræfter Kottos agent, Ryan Goldhar, over for Variety.

Kotto døde i Filippinerne, hvor hans kone, Tessie Sinahon, kommer fra. På Facebook skriver hun:

"Jeg er i sorg og stadig chokeret over Yaphets død – min mand gennem de sidste 24 år. Han døde i går aftes omkring kl. 22.30 lokal tid. Du spillede en skurk i flere af dine film, men du var en helt for mig og mange andre. En god ægtefælle, en god far, en god mand og et godt menneske. Hvil i fred, min elskede."

En af Kottos største roller var netop en skurkerolle. Han spillede den karismatiske og djævelske diktator Dr. Kananga over for Roger Moores James Bond i "Live and Let Die" tilbage i 1973.

Seks år senere fik Kotto karrierens måske største filmrolle: den fandenivoldske og slagkraftige maskinmester Parker i Ridley Scotts sci-fi-gyserklassiker "Alien". Rollen blev på sin vis også Kottos sidste, idet han optrådte som en virtuel Parker i videospillet "Alien: Isolation", som han indtalte et par replikker til tilbage i 2014.

Derudover spillede Kotto over for Arnold Schwarzenegger i "The Running Man", og han gjorde stort indtryk som en hårdhudet FBI-agent i "Midnight Run".

Kotto havde også flere nævneværdige roller på tv-fronten – ovenpå mindre gæsteroller i tv-serier som "Hun så et mord" og "The A-Team" fik han en bærende hovedrolle i den Emmy-belønnede krimiserie "Homicide: Life on the Street" (på dansk: "Drabsafdelingen"), som kørte fra 1993 til 1999. Kotto skrev i øvrigt tre afsnit af serien.

Kotto begyndte dog at studere skuespil allerede som 16-årig og debuterede på de skrå brædder som 19-årig i en opsætning af William Shakespeares "Othello". Senere nød han succes på Broadway og (som sagt) i filmverdenen.

Kotto efterlader sig sin hustru og seks børn.

Kommentarer

Yaphet Kotto er død, 81 år gammel

  • 1

    Han var også med til at slå freddy krueger ihjel, som næsten ingen nyheder nævner, Freddy’s Dead: The Final Nightmare. Han vil sgu blive savnet R.I.P Kotto

    Dolle1916-03-21 13:34

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen