Anmeldelse: 65

Dino-science fiction med Adam Driver er actionthriller uden bid.

Robinsonader er sært fascinerende. Den strandede i en ukendt verden som kæmper for overlevelse, mens universet åbner sig op i spejlinger erkendelser og ikke mindst indblik i andre kulturer. "65" forsøger sig med en science fiction-variabel. Med masser af hvæsende monstre som ligger på lur, men som aldrig er medrivende eller uhyggelig. 

Piloten Mills (Adam Driver) fra planeten Somaris sendes på mission i to år. Datteren lider af en sjælden sygdom, som kræver, at han tager afsted, for at betale for hendes behandling.. Uheldigvis rammes rumskibet af vragdele af en asteroide undervejs, og styrter ned på en fremmed planet. Den viser sig at være ikke helt så fremmed. Faktisk er han nu strandet på Jorden. For 65 millioner år siden. Sammen med den eneste anden overlevende, den unge pige Koa (Ariana Greenblatt), baner de sig vej gennem ukendt terræn fyldt med dinosauere. Målet er et redningsfartøj, som er deres eneste vej væk fra Jorden. 

Idéen er nu spændende som afsæt. Og dinoer fremkalder et urinstinkt af barndomsfascination, der hungrer efter jagtsekvenser med seje, menneskeædende kæmpereptiler. Instruktørerne Scott Beck og Bryan Woods får dog slet ikke omsat dét potentiale til altomgribende barneleg med forvoksede glubske firben.

Becks & Woods burde ellers have deres værktøjskasse på plads. Ganske vist er makkerparret primært kendt som manuskriptforfattere på sci-fi-gyseren "A Quiet Place", men de har trods alt arbejdet med spændingsfilm i snart 20 år. Netop "A Quiet Place" har tydeligvis også været skabelonen til "65", uden helt at være så konsekvent i fravær af lyd og snigende detaljerigdom i billedsiden. Kun få gange udnyttes det ukendte som effektiv momentum. Selvom temaet om usikkerhed om tabet af sit barn, ved den tydelige forbindelse i far-datter-forholdet hjemme på Somaris og nu på Jorden 65 millioner år før den er planten vi kender den dag i dag, forløses det slet ikke med samme emotionelle pondus som John Krasinskis noget mere veludførte debutfilm. "65" har mere tilfælles med M. Night Shyamalans "After Earth", hvilket ikke er et kompliment.

Men hvad er pointen med at lade fortællingen tage sted på Jorden for 65 millioner år siden? Ingen. Udover at det er en sjov gimmick at spille på tyndbenet minimumsviden om vores kære hjemplanets oprindelse, kunne fortællingen lige så godt tage sted et hvilket som helst andet sted. De fleste ved formentlig, at der i dén periode styrtede en meteorit efter sigende ned på Jordens overflade og ændrede livet på planeten. Det lugter af kreativ omskrivning af mytologien om, at menneskets forfædre er opstået i besøg fra det ydre rum. Michael Bay eller Roland Emmerich havde fulgt op. De havde gjort filmen det mere seværdig og uden tvivl helt gakket, hvilket ikke er det Becks & Woods’ har haft i sinde. "65" er hverken seværdig eller det mindste gakket. Men den er heller ikke uhyggelig eller spændende. Jeg aner ikke, hvad den vil, hvor den vil hen eller hvorfor. Historie og plot er totalt generisk. En masse bolde kastes i luften og meget få af dem gribes. Få actionsekvenser er underholdende, men mest af alt er det spild af drabelige dinosaurere, som ingen anden funktion har, end at dukke op på passende tidspunkter og jage vores umage helte rundt. Og de kommer fra A til B alt for nemt, krydret med et hav af last minutes rescues og tilfældige krumspring. Selv karakterudviklingen af Mills er kluntet. Og dette med den nok allermest alsidige skuespiller i Hollywood netop nu i Adam Driver, som konsekvent leverer på et højt niveau. Det vidner om et særdeles dårligt skrevet manuskript, at trådene aldrig bindes godt nok sammen. Slutproduktet er et tydeligt resultat af netop dét.

Becks & Woods-makkerparret skuffer med en film, der havde alle forudsætninger for at blive en af forårets store popcorn flicks. Dog lykkedes kun få elementer, navnligt fordi trådene simpelthen ikke bindes godt nok sammen. Har man en svaghed for dinosaurer, kan biografbilletten til dels retfærdiggøres. 

65

Kommentarer

65

 • ★★★★★1

  Billede 2

  I swear to God, one more Yoda impression from you and I Will drown you quicker than Artax!

  Elwood16-03-23 08:28

 • ★★★★★★0

  Satme ærgerligt

  Wayne16-03-23 09:00

 • 0

  Dårlige anmeldelser over hele linjen men jeg glæder mig alligevel til den. Det er sikkert god underholdning hvor hjernen slås fra. Ikke en film man skal have forventninger til, men bare læne sig tilbage og nyde actionen.

  ccbj16-03-23 10:23

 • 0

  Ja, det er godt nok en blandet modtagelse den film har fået - 6/10 hos både IMDB og Rotten Tomatos, og ca. det samme, når man kigger YouTube igennem.
  Enten hader folk den, eller osse elsker de den.
  Enten kan man lide, at det er nye dinoer eller osse ønker man genkendelsens glæde ved at se de klasiske dinoer.
  Anyway, jeg skal ind og se den i morgen, og agter, at se den, for hvad jeg tror den er: Et (godt?) forsøg på at nytænke dinofilm-genren (hvilket osse er på tide, da der efterhånden ikke er andet en Jurassic Park/World).

  Pistolprinsen16-03-23 11:33

 • ★★★★★0

  Ud fra traileren og anmeldelserne at bedømme, tror jeg ikke man skal regne med nytænkning. Den kan vel sagtens være underholdende alligevel, men det virker ikke som den helt rigtige indstilling at gå ind til denne type film med.

  David Lund16-03-23 12:34

 • ★★★★★★0

  ...Også...

  davenport16-03-23 16:18

 • 0

  To stjerner. Så lyder den allerede til at være bedre end de sidste Jurassic World film. Og med Adam Driver er det Win-Win.

  Johnny4216-03-23 18:32

 • 4

  4/6 stjerner herfra.

  Fedt at se en film, der ikk er andet end underholdning - ingen woke-pis, ingen politisk agenda, inden selvhøjtidlighed, ingen mening om livet, politik og uretfærdigheder - blot ren underholdning - lige det man går i biffen for.

  Og, fedt, at man ikke lader T-rex være den store, men istedet har satset på mega-raptor (som nogle endda mener var større end T-Rex).
  Og, fedt, at man har turde eksperimentere med udseende af dinosaurer (som igen vel ret beset rent faktisk ved, hvordan så ud) fremfor de evindelig Jurrasic Park udseende dinoer.

  Kort sagt: En dejlig forfriskende film (og, hoooold kæft, hvor spiller de to hovedpersoner godt).

  Det bli'r klart et gensyn, når den kommer på streaming.

  Pistolprinsen18-03-23 15:48

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen