Anmeldelse: Alita: Battle Angel

Karismatisk kampengel har for manga bolde i luften.

I Vesten har japanske manga-tegneserier været notorisk svære at filmatisere. "Ghost in the Shell", "Dragonball Evolution" og "Speed Racer" floppede og fik klø af kritikerne og forlæggenes fans. Og det potentielt største manga-filmprojekt til dato, en live action-film baseret på Katsuhiro Otomos "Akira", klamrer sig til tegnebrættet som skovflåter til hud. "Alita: Battle Angel" (baseret på tegneserien af næsten samme navn: "Battle Angel Alita") har nu forladt støbeskeen efter mange års smedning, og selvom vi kun kan gisne om filmens eventuelle popularitet, så kan vi allerede nu fastslå, at den er Hollywoods hidtil bedste manga-film.

500 år ude i fremtiden sunder Jorden sig stadig ovenpå en altødelæggende krig. Sejrherrerne og deres efterkommere lever i sus og dus i den svævende by Zalem, som kaster sin skygge over Iron City, hvor de menige borgere døjer med armod og vold. Og i en skrotbunke fyldt med Zalems skrald finder en læge, Dyson Ido, en ødelagt, kvindelig cyborg, der mangler ben og strøm. Ido forsyner hende med begge dele såvel som navnet Alita, men da hun vågner, husker hun intet ud over en unik kampsportsdisciplin, og Alita må både finde sig selv og sin plads i en kaotisk verden, der higer efter en cool og kærlig kriger som hende.

Det er intet under, at Yukito Kishiros oprindelige tegneserie tiltalte James Cameron, som købte rettighederne til at filmatisere den for tyve år siden. Her er flere af "Aliens"- og "The Terminator"-bagmandens varemærker: Futuristiske omgivelser, sofistikeret sci-fi-teknologi, en god dosis romantik og, ikke mindst, en bomstærk heltinde. Men Cameron har haft (og har stadig) for travlt med at lave "Avatar"-film til selv at instruere sit mangeårige drømmeprojekt, så han agerer "kun" producer og manuskriptforfatter, mens hans kollega og kammerat, "Sin City"-instruktøren Robert Rodriguez, svinger dirigentpinden.

De to fantastiske kreatører er dog ikke blot fans af mangaen. De er for store fans. Der klemmes så mange figurer og scener ind på 122 minutter, at man føler sig som en voksen, der tages på en guidet tur forbi en vuggestues legetøj af et ivrigt barn. "Se! Alita hér er megasej! Og dér er hendes vildt fede adoptivfar, Ido, som har en gigastor økse, og de slås med cyborg-dusørjægere, og nogle gange spiller de en sygt crazy sport, ’murderball’, og så skal de besejre byens lede leder, som har noget kørende med Idos eks, og så bliver en fyr vild med Alita, og så skal hun have en ny superkrop, og så..."

Cameron og Rodriguez nænner tydeligvis ikke at frasortere favoritøjeblikke fra mangaens mange bind, og derfor ender flere handlingsforløb i blindgyder, og nogle karakterer når aldrig at træde i, ja, karakter. Men det er svært ikke at ramme plet indimellem, når man skyder med spredehagl, og i mange henseender er "Alita: Battle Angel" en fuldtræffer – billedsiden er fortryllende, og de talstærke actionsekvenser (lige fra tempofyldte murderball-kampe til brutale cyborg-dueller i Iron Citys undergrund) er virkelig raffinerede og opfindsomme. Jo, filmen er noget rod, men man forvilder sig gerne ind i det, når nu det er ekstravagant.

Bedst af alt er Alita selv, som spilles af Rosa Salazar, hvis præstation foran kameraet har fået computerskabte tilføjelser såsom to påfaldende store øjne. Hun er under alle omstændigheder totalt troværdig – sårbar nok til at være indtagende og kraftfuld nok til at være inspirerende. Flankeret af de veloplagte Oscar-vindere Christoph Waltz, Jennifer Connelly og Mahershala Ali får Salazar og Alita skåret gennem filmens virvar af billeder, lyde, action og idéer og trukket os helt ind i hjertekulen på en heltinde, som man gerne vil se mere til.

Moovy TV har som eneste danske medie været i London og tale med bl.a. Robert Rodriguez, Jennifer Connelly og Christoph Waltz om "Alita: Battle Angel":

Alita: Battle Angel

Kommentarer

Alita: Battle Angel

 • 1

  Lækkert! Jeg er en sucker for mange-filmatiseringer. Elskede Ghost in the Shell-filmatiseringen og den her skal helt sikkert ses allerede denne weekend. Er glad for at du kunne lide den, Johan! Det tegner altid godt, nu vi deler samme lækre (flere mener dårlige?!) filmsmag!

  larsnoergaard14-02-19 09:43

 • ★★★★★1

  Lækkert! Jeg er en sucker for mange-filmatiseringer. Elskede Ghost in the Shell-filmatiseringen og den her skal helt sikkert ses allerede denne weekend. Er glad for at du kunne lide den, Johan! Det tegner altid godt, nu vi deler samme lækre (flere mener dårlige?!) filmsmag!

  Haha! Vil så absolut betegne vores filmsmag som møghamrende lækker! :D så vil jeg glæde mig til at høre din dom over Alita! Jeg kunne også godt lide Ghost in The Shell, men Alita er nok liiige en tak skarpere for mit vedkommende.

  The Insider14-02-19 10:16

 • 1

  Uden ben? Så er det man som Planet Terror-fan håber på lidt gentagelser fra den film. Og i forhold til Sin City og Machete er vi måske mere ovre i et bestillingsprodukt end en original RIP-film?

  Truleigh14-02-19 11:12

 • ★★★1

  Jeg istemmer også med karakteren og anmeldelsen. Også i forhold til mangaen, som filmen er overraskende tro imod – ser man bort fra den allerværste brutalitet og gore fra det originale oplæg.

  Dolphinfriendly14-02-19 17:55

 • 1

  Kender desværre intet til mangaen eller anime-udgaven, men live action filmen her giver i den grad smæk for skillingen her. Rendte ind i et par bekendte her i eftermiddags, som skulle ind og se filmen her til aften. Det blev til en improviseret film-aften for alle tre parter, men alle tre var godt tilfredse med valget og havde, så vidt jeg lige husker, kun positive ord tilovers for filmen.

  Rodet, som Johan nævner i sin anmeldelse, lagde undertegnede her slet ikke mærke til. Jeg var alt for forført af filmen, til at bide mærke i den slags.

  Bagefter kunne jeg ikke lade være med, at sammenligne Alita: Battle Angel med Ghost in the Shell live-action udgaven for et par tilbage. Hvor Ghost in the Shell skuffede, der indfriede Alita: Battle Angel. Synes at makkerparret Cameron og Rodriguez har leveret en pragtfuld omgang underholdning. Noget jeg efterhånden tit savner i Hollywood blockbuster film.

  Kviesgaard14-02-19 21:59

 • 1

  Se den i IMAX, hvis det er muligt - der shiner den max. Personligt var jeg 100 gange mere underholdt af Alita end Ghost in the Shell.

  Jeg havde teenage-øglerne med og de var også helt pjattede med den.

  Jeg sniger mig helt op på 5/6 - måske er det IMAX effekten ;-)

  Wiseguy15-02-19 11:36

 • 1

  Tak for de dine interviews! Jeg fik set den i IMAX og var helt blæst bagover! 

  jacob_uno19-02-19 09:14

 • ★★★★★0

  Tak for de dine interviews! Jeg fik set den i IMAX og var helt blæst bagover! 

  Velbekomme, Jacob! Og fedt at du havde en fed oplevelse med filmen i IMAX! Jeg er også glad for, at jeg så den i en gigantisk sal i London - det fortjener filmens billed- og lydside i dén grad!

  The Insider20-02-19 16:06

 • ★★★★★0

  Filmen er ikke noget rod. Hilsen Riqon. :p 

  Lars! 2-03-19 23:14

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen