Anmeldelse: Barbie

En pink paddehatte-plastiksky har blæst biografsalene i smadder. "Barbie" er landet!

Hvor mange af os har ikke drømt om at leve i en perfekt verden? En verden langt fra eksistentielle kriser, dårlig ånde og appelsinhud? En verden, vi måske levede i som børn, langt fra 2023s generelle elendighed. Før arbejde, elregninger og begyndende grå hår begyndte at tære på fantasien og drømmen om at kunne gøre lige, hvad man ville. Det er hér Barbie bor. 

I Barbieland er alt perfekt. Her bor Barbie (Margot Robbie) med alle sine veninder, som også hedder Barbie. I Barbieland er man ikke optaget af kedelige praktikaliteter som at gå ned af trappen eller at indtage væske. Dukkerne er legetøj og det ved de godt. I Barbieland er de nemlig overbeviste om, takket være dem, at ligestilling blandt kønnene i den virkelige verden en realitet. De har jo vist at når Barbie kan blive hvad som helst, så kan pigerne der leger med Barbie jo også. Til gengæld kan Barbies mandlige modpol Ken (Ryan Gosling) ikke gøre ret meget. Han er kun glad, når han kan få opmærksomhed fra Barbie – det er hans primære funktion. Dét og så noget med stranden. Men Ken er ikke selv helt med på hvad det går ud på, for han kan hverken svømme, surfe eller redde liv. En dag begynder det dog gradvist at gå skævt for Barbie. Først tænker hun på døden og så - gisp - får hun pludselig flade fødder og appelsinhud. Hun opsøger mærkelige Barbie (Kate McKinnon) der fortæller hende at enhver Barbie er tilknyttet et barn i den virkelige verden og det er det barn der nu er skyld i Barbies problemer. Barbie må nu drage til den virkelige verden, sammen med Ken, for at forsøge at finde en løsning. 

Barbie-dukken er uden overdrivelse ét af de mest betydningsfulde stykker legetøj vi har. Mere end bare en dukke, har Barbie sat sit store højhælede aftryk på samfundet. På godt… og ondt. En dukke, der både er elsket og hadet. Ofte for de samme grunde og som utallige piger (og drenge) har set til som en nærmest uopnåelig rollemodel. Der er masser af grunde til at hylde dukken. Men der er mindst lige så mange grunde til at kritisere dens elendige påvirkning på køns- og kropsidealer. En film om Barbie anno 2023 skal virkelig gå på line for ikke at fare vild i plastik-labyrinten og ende som enten en flad hyldest eller kedelig kritik. Spørgsmålet er så om Greta Gerwig – og Noah Baumbach – kommer i mål med den stort opsatte og STORT markedsførte "Barbie", som absolut har været én af årets mest ventede film. 

På papiret kunne "Barbie" godt ligne "Lego-filmen". Det hjælper heller ikke just at Will Ferrell er på rollelisten i begge film. Man kunne frygte, at "Barbie" blot ville ende som endnu en dannelsesrejse fra legetøjets verden ud i virkeligheden. Heldigvis vil instruktør Greta Gerwig mere end det. Selvom hun ikke når i mål med det hele, er det stadig en særdeles underholdende og til tider skarp kommentar til samfundets generelle kønsulighed og patriarkatets lange, slimede fangarme. I den virkelige verden opdager Ken nemlig at mændene faktisk har det ret fedt og kan bestemme over kvinderne. Det frister hurtigt den stakkels dukkemand, der alt for længe har higet efter Barbies opmærksomhed. 

Margot Robbie er født til at spille rollen som Barbie. Men det er imponerende nok Ryan Gosling, der stjæler det meste af opmærksomheden i en af årets stærkeste birollepræstationer. Uanset hvor latterlig han til tider ser ud og opfører sig, kan man ikke undgå at elske ham for det. Samspillet med Robbie og Gosling er sammen med filmens visuelle udtryk det absolut stærkeste trækplaster som "Barbie" har at byde på. Filmens farverige univers er umådeligt tiltrækkende. Måske ville de solide mængder af alverdens nuancer af lyserød, give enkelte tørvetrillere sukkerchok eller hovedpine. Som i James Camerons "Avatar"-film - bare knap så CGI-kedelig - har Gerwig formået at frembringe en verden, som man hellere end gerne ville udforske i timevis.

"Barbie" er et enormt projekt at gabe over. Selv for erfarne indie-darlings som Greta Gerwig og Noah Baumbach. Derfor er det desværre forventeligt, at filmens mange pointer ikke altid er helt gennemtænkte eller følges helt til dørs. Til gengæld er "Barbie" en fabelagtig, fjollet og farverig socialkritik om køn og kultur, der sagtens kan ses af både voksne og deres børn. Også selvom skærme for længst har erstattet plastikdukker som børns foretrukne tidsfordriv.

Barbie

Kommentarer

Barbie

 • ★★★★★4

  Meget enig i anmeldelsen. Greta Gerwig har gjort det igen. Fremragende film!

  Jeg håber at Ryan Gosling får tilbudt lidt flere komedier efter denne. Det er synd at man sjældent ser den side af ham, da han er så suveræn til det.

  Kruse20-07-23 17:35

 • ★★★★★★3

  Godt at høre! Og godt at høre, at René Fredensborg tager fejl :)

  Guldager20-07-23 20:04

 • 1

  Godt at høre! Og godt at høre, at René Fredensborg tager fejl :)

  Kan du forestille dig at arbejde på en redaktion med ham og Thomas Treo? Jøsus!

  Nickell20-07-23 21:11

 • 2

  Godt at høre! Og godt at høre, at René Fredensborg tager fejl :)

  Hvem fanden er nu Rene Fredensborg?

  jarlen20-07-23 21:37

 • 0

  Jep. Strålende film.

  Den er sød, fjollet, oprigtig sjov og med nok hjerte og hjerne til at det aldrig føles overfladisk. 

  Høegh21-07-23 07:12

 • 0

  Hvem fanden er nu Rene Fredensborg?

  Er det ham oppe fra kommunen?

  TheRealLukeSkywalker21-07-23 09:18

 • ★★★★★★6

  Hvem fanden er nu Rene Fredensborg?

  Det er når der er gjort rent på slottet.

  Wayne21-07-23 09:31

 • 1

  Det er når der er gjort rent på slottet.

  *ba-dum tsss*

  jarlen21-07-23 10:37

 • ★★★★★★1

  Hvem fanden er nu Rene Fredensborg?

  En selvfed kulturanmelder på Ekstra Bladet.

  Kan du forestille dig at arbejde på en redaktion med ham og Thomas Treo? Jøsus!

  Ja, det må være lidt træls :)

  Men deres stil giver clicks og omtale

  Guldager21-07-23 13:23

 • ★★3

  Jeg så filmen i dag (iført lyserøde short og lyserød t-shirt) og var interesseret i præmissen fra annonceringen af Greta Gerwig som drivkraften bag filmen og solgt på den i samme åndedrag, som teasertraileren var set færdig. 

  Jeg synes, at filmen var fremragende morsom og med vildt meget på hjerte, end man kunne turde at håbe, at en film om et stykke legetøj kunne afføde. 

  Vanvittigt sjove performances og massevis af jokes og en fremragende production designer, der har ført et hold, der virkelig har skabt en visuel æstetik, som er helt enestående. 

  Men ja, mit kritikpunkt ligger også på introduktionen af Will Ferrell og hans hold, som føles som en mærkelig blanding af den virkelige verden og Barbieland, som jeg ikke helt synes, at jeg kunne købe. 

  Den får stadigvæk 5 ud af 6 stjerner fra mig, fordi den var så gennemført i rigtig mange andre facetter og det er KLART en film, jeg vil nyde at se igen! 

  The Paki Don21-07-23 19:32

 • ★★★★1

  Jeg smuttede lidt halvspontant i biograferne med nogle venner i går og så den - og hold op hvor er den film bare en fest! Det er uden tvivl en af de vildeste film, jeg har set længe. Fantasien får frit løb. Det smager lidt af John Waters anno 2023, og jeg er imponeret over, at Mattel er gået med til den.

  Jeg synes heller ikke, at den er så ensidig i sin politik, som dens kritikere påstår. Der ligger jo en implicit kritik af Barbies behandling af Ken under meget af filmen. På den måde synes jeg egentlig, at den balancerer ret godt. Hvis vægten er på kvindernes rolle, så harmonerer det jo også fint med filmens udgangspunkt i et klassisk pigelegetøj.

  Min primære kritik er, ligesom andre her, hele Will Ferrell-tingen, som virker dybt unødvendigt og på sin vis også gammeldags.

  Det var for øvrigt fedt at se, at salen var stort set udsolgt på en almindelig mandag aften. Og der var ret mange, der virkeligt havde klædt sig på til lejligheden. Jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg sidst har set en film, der lige så meget har føltes som et kulturelt event som denne. Vi skal måske helt tilbage til den første Star Wars prequel i slut-1990'erne? Jeg kan sagtens forestille mig, at Barbie kommer til at leve et liv som kultfilm i lang tid bagefter.

  5 ud af 6. 

  thomsen25-07-23 10:59

 • ★★★★0

  Jeg er helt enig i, at Will Ferrell og hans kompaner virkede malplacerede, men det synes jeg også den grimme bilreklame, som de lige skulle bruge ti minutter på, var. Man kunne godt have reklameret for den Chevy Blazer lidt mindre tv-reklame agtigt (med mindre det var en kommentar på noget som jeg ikke lige fattede).

  dyg25-07-23 11:21

 • ★★★★★2

  Lige kommet fra bio, vi havde også dresset op, lysblå shorts og lysblå stofbælte, pink T shirts, en dra gruppen nåja hun havde lige sit sit pink outfit dagen før no biggie.

  Filmen var alt jeg havde på og næsten intet af det jeg frygtede.Det blev heldigvis ikke så meget LEGO movie, som jeg havde frygtet. Den her film har andet budskab og måden at levere det på.

  Will Ferrel delen virker lettere random, og ikke så gennemarbejdet, jeg grinte dog af Den store fælles cykel og suits på sadlerne, kontrasten med baggrunden var alt for perfekt.

  Ryan Gosling var hylemorsom, jeg var færdig over hans deadpan levering det er en teknik han mester til UG. Simu Liu har også nogle herlige scener og da all The Kens bryder ud i kooregrafi, var jeg færdig og tror det længe siden jeg har hørt en sal grine så højlydt over den scenen ved stranden og en masse guitar bare hele builduppet var freaking brilliant.

  Margot Robbie er front and center og fungere rigtig godt i rollen, men Greta Gerwig og Co. Ved også godt hvad opfattelsen af hendes bidrag til rollen og reaktionen, så jeg var nær ved at spytte min cola ud  over Helen Mirren som fortællerens kommentar til det hele. Michael Cera nød jeg virkelig også for sådan en rolle så får de meget sjov ud af hans karakter. Kate McKinnon more sig over med hendes Weird Barbie rolle. Margot i åbnings scene der mehet hurtig cementer verden her ikke er real er også så emminent udført og med en meget catchy sang. Skal også lige nævnes meget sjov at se skurken fra Secret Invasion som en Ken.

  Udover at filmen er hylemorsom så har den også noget på hjerte og et pokkers stærk budskab, en af mine veninder sagde også det ku være fedt, hvis Mattel udgav Depression Barbie. Fordi ja filmen dyrke det perfekte, men kommenter også hårdt på det og måden Mattel også har været i rampelyset, hvor de ikke ville.

  Filmen kammer aldrig over, den balancere meget fint og det er hel sikket Greta Gerwig og Co’s skyld, gad egentlig godt at vide, hvor meget Mattel har kontrolleret ting eller og Gerwig fik frit spil.

  Det var i hvertfald en film der har det hele og mere til og den slutreplik i filmen er på en gang morsom, men også så naturlig kobling når vi tænker på hele filmens handling og vores karakters endelige mål.

  Blir spændende at se, hvad Greta Gerwig kaster sig ud i næste gang. Og få så Gosling med i flere action komedier og komedier generelt manden har fantastisk talent for det.

  Elwood26-07-23 00:57

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen