Se tredje afsnit af Jonas Ussings spændende YouTube-serie om, hvordan vi taler (og ikke taler) om computeranimation

Tredje del af den internationalt roste og anerkendte YouTube-serie ser bl.a. nærmere på "Oppenheimer" og "Barbie" – og kommer med særligt én chokerende afsløring.

Tilbage i oktober kickstartede den danske VFX-artist Jonas Ussing en YouTube-kanal og -serie om CGI – computer-generated imagery. Det er et begreb, som Ussing i øvrigt ikke selv er fan af, hvilket han netop fastslår i 3. (og næstsidste) episode af serien, som nu kan ses herunder.

Og det skyldes, at CGI i virkeligheden er et alt for uspecifikt begreb, der ikke anerkender CGI's mange forskellige facetter – såsom compositing, rotoscoping og animation – og som computertroldmænd derfor nærmest udelukkende bruger i samtaler med folk, der ikke har forstand på deres felt.

Og netop den udbredte fejlopfattelse af CGI (beklager!) er en af årsagerne til, at den Emmy- og Robert-nominerede VFX-veteran (som i øvrigt har arbejdet på film som "RRR" og "The Marvels") har lavet en veldokumenteret dokumentarserie på YouTube, der går i clinch med omtalen (og særligt fortielsen) af computervirkemidler i Hollywood.

Se også: Dansk VFX-artist går i clinch med omtalen af CGI i spændende YouTube-serie – se første afsnit her

Se også: Se andet afsnit af Jonas Ussings spændende YouTube-serie om, hvordan vi taler (og ikke taler) om computeranimation

I seriens 3. afsnit kommer Ussing særligt med én vild afsløring, som har at gøre med 2023-megahittet "Barbie", og som i dén grad cementerer Ussings vedvarende pointe: Hollywood vil have os til at tro, at computere tages i brug langt sjældnere, end tilfældet rent faktisk er.

De imponerende effekter i Christopher Nolans "Oppenheimer" bliver også gennemgået. Nolan har selv insisteret på, at der er "ingen CGI" i hans storslåede Oscar-favorit, men passer det mon?

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at Ussings videoer på rekordtid er blevet set over 1 mio. gange, og at mange af filmbranchens computerfolk udtrykker deres taknemmelighed for Ussings videoer i YouTubes kommentartråde.

Og så tager Ussing os også på en fascinerende rejse tilbage i tiden med et kig på den filmmagi, der blev brugt før computerens skabelse. Ja, filmmagere har i virkeligheden altid "snydt" os med fantastiske tricks, og CGI (beklager igen!) er blot et nyere værktøj med samme ultimative formål som eksempelvis de storslåede matte paintings, som ofte blev brugt i fordums tid til at supplere og udvide de levende billeder.

Vi glæder os naturligvis allerede til 4. og sidste del!

Kommentarer

Se tredje afsnit af Jonas Ussings spændende YouTube-serie om, hvordan vi taler (og ikke taler) om computeranimation

  • ★★★★★1

    Jeg gentager lige mig selv fra andet sted.

    Fantastisk serie, seneste afsnit, var der hvor jeg alvor første gang var måbene. Da der gennemgåes WB’s massive arbejde på at vil fastholde en No CGI (Beklager) branding, ved vitterligt at fjerne Bluescreens fra BTS materialet, det er jo insane, og ny for mig.

    Og snakken om måske at påbyde BTS fra shots i film og tv ved WB. Får bare alarmklokker til at ringe ved mig. Og ja forbløffes stadigvæk over den måde mange medier laver clickbaity artikler omkring no CGI (arg igen) og når så instruktøren Greta Gerwig kommer på, oh no we deff. Used CGI (beklager nok en gang) Men den der WB reveal Damm.

    Elwood 5-02-24 09:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen