Anmeldelse: Jakob og Peter Plys

Herlige "Jakob og Peter Plys" taler på magisk vis til voksne og børn som én af de bedste rendyrkede Disney-film i årevis.

Ofte er der langt fra litteratur til filmatiseringerne baseret på samme. Særligt hér kan Disney skrive under ud i alternative fortolkninger af blandt andet folkeeventyr og børnelitteratur. Nok benyttes kendte titler og karaktergalleri – dog i størstedelen af tilfældene omskrevet til harmløs sang og dans. Heriblandt er A. A. Milnes bøger om Peter Plys tidligere kommet under kreativ behandling i kulørt animation i 70'erne, mens en ny tid med naturtro computergrafik åbner op for ny versionering om finurlige Plys og hans venner.

Jakob (Ewan McGregor) er blevet voksen med hustru og datter. Modsat opvæksten nær den fortryllende Hundredmeterskoven – hvor Peter Plys og vennerne bor – bor Jakob nu i London. Et krævende arbejde som leder i London tager al den tid, der ellers kunne bruges på kernefamilien – mens de bløde barndomsvenner fra Hundredmeterskoven for længst er glemt. Peter Plys har dog ikke glemt Jakob, og en dag drager den underfundige tøjbamse til metropolen for at hjælpe sin gamle kammerat med at genfinde familieværdierne.

Sidste års "Goodbye Christopher Robin" tegnede et dystert ikke-Disney-venligt far-søn-billede af forholdet mellem Milne Senior og Junior, mens "Jakob og Peter Plys" går i en helt anden retning. Christopher Robin – A. A. Milnes søn og Jakob i Peter Plys-universet – har i omskrivningen anno 2018 sin egen familie i efterkrigstidens London. Tematisk kunne handlingen lige så godt finde sted i nutiden, hvor omdrejningspunktet ikke uventet er kernefamilien og fantasiens vigtighed.

Fortalt med poetisk Ply'sk visdom, der ikke alene er sjov og hyggelig for de mindste, rammes også en rørende nerve for travle karrieremennesker, der pakker det barnlige sind ned i skuffen. Peter Pan har ikke levet forgæves, Disney-regi eller ej. I poterne på den elskelige bjørn føres det voksne publikum dog indsigtsfuldt hen ad de erkendelsesmæssige stier, som visse filosoffer mener, at A. A. Milne diskret pakkede ind i plysdyr. "Jakob og Peter Plys" overrasker ved at ramme plet med netop dén tone.

Filmen taler ikke kun til både børn og voksne i flere lag, men indgår i dialog fra barnets sind med de voksnes fornuft. A. A. Milnes klarsyn og humoristiske dialoger er perfekt overført til flere ekstremt veloplagte sekvenser. Honningkrukken med spidsfindige og sødmende indslag tømmes aldrig helt trods et par småfjollede run n' chase-sekvenser, hvilket nu også hører sig hjemme i børnefilm – helt uden at tale ned til den mindste aldersgruppe eller gøre det banalt for forældre. Mikset mellem bjørne-CGI og liveaction fungerer lige så realistisk som i "Paddington"-filmene, mens portrættet af det industrielle post 2. Verdenskrigs-London står i tilpas grå modsætning til det eventyrlige grønne liv i Hundredmeterskoven. Kontraster og nuancer er essentielle i de to universer – og vores. For hvem kan eksistere i en moderne verden uden både voksne og barnlige sider?

Peter Plys erkender ydmygt, at han er en bjørn med en lille hjerne. Samtidig med at det er et problem, at der ikke er mange mennesker, der lytter til dyr – underforstået ens barnlige sind og børn. "Jakob og Peter Plys" taler på magisk vis til voksne og børn som én af de bedste rendyrkede Disney-film i årevis.

Jakob og Peter Plys

Kommentarer

Jakob og Peter Plys

 • ★★1

  Havde en fornemmelse af, at det her kunne blive rigtig godt, så nu glæder jeg mig blot endnu mere til at opleve filmen med min datter i efterårsferien :) Universet er vitterligt hyggeligt og finurligt, så når magien tilmed også lader til at være intakt, bliver det uden tvivl en skøn biografoplevelse!

  Thomas Fenger11-10-18 07:30

 • ★★★★★★0

  Nicki anmelder må have “a thing about” bamser:-D Lyder som en rigtig dejlig film i øvrigt og fin anmeldelse.

  T. Nielsen11-10-18 08:18

 • ★★★★★0

  Jeg har ventet med længsel på den her, elsker den klassiske hvor Tigerdyr Kure ned af oplæseren bogstaver fra bogen da tigerdyr og Kingubarn er hoppet for højt op i et træ :)

  Elwood11-10-18 10:09

 • ★★★0

  Fortsættes det høje niveau med CGI-bjørne, ser jeg i hvert fald ingen grund til at stoppe stimen. Marvel kunne lære lidt af Peter Plys og Paddington. ;)

  Dolphinfriendly11-10-18 14:40

 • ★★★★★★1

  Marvel kunne lære lidt af Peter Plys og Paddington. ;)

  Öh yeah, Iron Plys og Spider-Ton. Jeg er frisk!

  T. Nielsen11-10-18 14:47

 • ★★★0

  Öh yeah, Iron Plys og Spider-Ton. Jeg er frisk!

  Og masser af spin-offs! "Tiger-dyret: Ragnarok" og "Christopher Robin: Homecoming". Måske et univers hvor Plys måder Radiserne eller Kaptajn Underhyler - the sky is the limit!

  Dolphinfriendly11-10-18 15:07

 • ★★★★★★0

  Og masser af spin-offs! "Tiger-dyret: Ragnarok" og "Christopher Robin: Homecoming". Måske et univers hvor Plys måder Radiserne eller Kaptajn Underhyler - the sky is the limit!

  Haha Jeg er særlig vild med din "Tiger-dyret: Ragnarok". Den giver næsten mening i min verden, dunno why?

  T. Nielsen11-10-18 15:09

 • ★★★0

  Tiger-dyret er jo helt crazy! Skulle et plysdyr ved et uheld komme til at smadre verden, ville det netop være ham/den. :D 

  Dolphinfriendly11-10-18 15:16

 • ★★★★★★0

  Tiger-dyret er jo helt crazy! Skulle et plysdyr ved et uheld komme til at smadre verden, ville det netop være ham/den. :D 

  Ja det er det:-D Med Æsel som en Hulk lignende sidekick.

  T. Nielsen11-10-18 15:24

 • ★★1

  Er just hjemvendt fra biografen med min datter, og vi lander også begge på fem stjerner. Skøn, charmerende og særdeles underholdende film med masser af finurlige replikker, herlige karakterer og flotte settings. Temaerne kender vi fra “Hook” og “Mary Poppins”, men hvad gør det, når alt er så veludført og hjertevarmt. Godt gået, Disney og et friskt pust i vrimlen af mere eller mindre én til én remakes. Glæder mig allerede til et gensyn :) 

  Thomas Fenger20-10-18 16:03

 • ★★★★★0

  Thomas Fenger, hvor gammel er datteren din? Overvejer en tur med min dreng på 7, men er ikke sikker på, om den passer til hans aldersgruppe.

  David Lund20-10-18 17:08

 • ★★2

  Thomas Fenger, hvor gammel er datteren din? Overvejer en tur med min dreng på 7, men er ikke sikker på, om den passer til hans aldersgruppe.

  Hun er 11, men du kan sagtens tage din søn med i biografen. Der er en enkelt ganske kort krigs-scene, men med mindre, at han er meget påvirkelig, kan jeg ingenlunde forestille mig, at I ikke begge vil nyde denne skønne perle, da den pågældende scene hverken indeholder blod og desuden er holdt i et romantisk skær. Det er jo trods alt Disney. Derudover vil han angiveligt lade sig give hen til de elskelige figurer og filmens relativt rolige tempo. Enjoy!

  Thomas Fenger20-10-18 18:48

 • ★★★★★0

  Ok tak =)

  David Lund20-10-18 19:11

 • ★★★1

  Dejligt at I havde en god oplevelse, Thomas. :) Jeg glæder mig selv til at se den igen, særligt da den ramte ét eller andet sentimentalt i hjertekulen hos mig.

  Dolphinfriendly20-10-18 20:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen