Anmeldelse: Ønsket

Ny Disney-film er god familieunderholdning med medrivende sange og et positivt budskab.

Instruktør Chris Buck og holdet bag de yderst populære "Frost"-film har sat deres særlige aftryk på "Ønsket". Nyeste skud på stammen forsøger at ramme nogle af de samme toner: En teenagepige begiver sig ud på eventyr med sin charmerende sidekick for at redde kongeriget. Selv om denne formel ofte virker takket være Disney's charme, når "Ønsket" ikke helt samme niveau som blandt andet "Frost".

I Disneys seneste animations-eventyr bliver vi ført til et magisk kongerige på en ø i Middelhavet. Dette land regeres af en god og heroisk konge, som også er en troldmand med evnen til at opfylde menneskers inderste ønsker. Når indbyggerne i kongeriget fylder 18 år, deltager de i en ceremoni. Her fremsætter deres største ønske til kongen, som omhyggeligt vogter over det, indtil det kan opfyldes magisk. Der er dog en betingelse: Ved at afgive deres ønsker, glemmer de dem også. Hovedpersonen er den 17-årige Asha, med stemmen af Ariana DeBose, der bor med sin mor og sin 100-årige bedstefar i kongeriget under den magiske kong Magnifico, med stemmen af Chris Pine. Asha har en sjov sidekick, gedekiddet Valentino, som spiller en rolle senere i historien.

Når Asha en dag rejser til hovedstaden for at søge job som assistent for kongen, bliver hun vidne til, hvordan kongen behandler de modtagne ønsker. Det står klart for Asha, at kongens intentioner ikke er de bedste, og at den magiske kraft fra drømmene betyder mere for ham end folkets velfærd. Kongen forklarer, at kun de ønsker, der gavner kongeriget eller ham selv, kan opfyldes. Men hvad med de øvrige ønsker? De beholdes af kongen for altid.

Et iøjnefaldende træk ved "Ønsket" er den visuelle stil. Disney anvender en kombination af 3D-computeranimerede karakterer på 2D-baggrunde malet i vandfarver. En teknik, som ikke er brugt af Disney i over et årti. Dette giver en nostalgisk fornemmelse, der minder om Disney-klassikerne fra 90'erne og de tidlige 2000'ere. En anden Disney-tradition, som "Ønsket" fastholder, er sangene. Selvom filmen ikke indeholder banebrydende hits som "Let It Go" fra "Frost" eller "Into the Unknown" fra opfølgeren, fungerer musikken godt og er sammensat af et team af Disney-veteraner, anført af komponist Dave Metzger.

"Ønsket" udforsker også dybe temaer om, hvordan vores inderste ønsker og drømme er en integreret del af vores identitet. Selvom ikke alle ønsker bliver opfyldt, hjælper de med at forme os. Selv kongen, som synes at have alt, ønsker sig altid mere. Dette simple, men kraftfulde tema er let forståeligt for yngre seere. Alt i alt er "Ønsket"en velfungerende film inden for genren af god familieunderholdning, komplet med medrivende sange og et positivt budskab. Selvom den er fyldt med magi, mangler den dog det lille ekstra, der adskiller de bedste Disney-film fra mængden. Filmen følger Disney-formlen nøje og spiller sikkert på alle fronter.

"Ønsket" vil sandsynligvis blive godt modtaget af børn og unge. Deres forældre kan ånde lettet op, da dette sandsynligvis ikke bliver en film, der gentagne gange vil blive spillet i hjemmebiografen. At det skulle være anderledes, ville være ønske-tænkning.

"Ønsket har dansk biografpremiere 7. december. Heriblandt hos FORMAT Bio i fortryllende 4K og eventyrlig Dolby Atmos. Læs mere her.

Ønsket