Anmeldelse: Pagten

Besættende drama om dansk litteraturs kronede dronning er et hovedværk i nyere dansk film.

"Lidelse er lykkens pris", lyder et ordsprog. I berøringen af valgets konsekvenser eksisterer dybt iboende omkostninger, der i sidste ende skaber sårbare eller hærdede eksistenser. Dilemmaet er et eksistentielt vilkår, og bag stor kunst rumsterer ofte erfaringer fra smerte og lyksalighed. Et ledende spørgsmål kan spidses an retorisk for at underbygge citatet: Ville du gå gennem stor lidelse for at blive en stor kunstner? Mens der tygges på dén, spekulerer du sikkert over, hvem der står bag citatet. Svaret er Karen Blixen.

17 år er der gået, siden Karen Blixen (Birthe Neumann) opgav eventyret i Kenya. Den nu aldrende og verdenskendte forfatterinde har i stedet overtaget Rungstedlund i Nordsjælland, som er blevet et centrum i Danmarks kulturliv. Som skæbnen vil det, er tilværelsen i de blomsterrige omgivelser ikke en dans på roser uden torne. Ødelagt af syfilis og tabet af hendes livs kærlighed, den britiske storvildtjæger Denys Finch Hatton, har mærket Blixen ind i sjælen. Da hun udser Thorkild Bjørnvig (Simon Bennebjerg) til sit projekt, indgår de to en pagt: Den 63-årige superstjerne lover at gøre det 30-årige digtertalent til en stor kunstner, mod at han skal adlyde hende ubetinget. Hvad der for Bjørnvig fremstod som en uskyldig aftale viser sig at være af en anderledes karakter. Pagten i valget af ambition og fravalget af en almindelig hverdag har imidlertid sine omkostninger for den unge familiefar og ægtemand.

Da Bille August i forbindelse med lanceringen af "Pagten" ridsede temaet op, sagde instruktøren, at "alle er begavet med et talent, som det er ens opgave at udleve. For kun på den måde kan man blive et forløst menneske". Når Blixen trykker Bjørnvig på maven i den sandfærdige beretning, baseret på Bjørnvigs bog af samme navn, presser mesteren lærlingen til et eksistentielt valg mellem middelmådighed eller konsekvent udlevelse af ambitionerne. Det besynderlige og dog enormt menneskelige magtspil mellem én af de allerstørste forfatterinder i verdenslitteraturen og en upåagtet stille eksistens uden retning sniger sig ind som en altopslugende og besættende refleksion over individets skæbne og viljen til at vælge sin egen vej.

Bag Birthe Neumanns fuldstændigt blændende præstation som den über-karismatiske og sarkastisk elegante forfatterinde ridses også ét af velfærd-menneskets største problematikker ned i lakken: Du kan ikke det hele. Og især ikke, hvis du vil det hele. Eller slet ikke vil det nok. Og heller ikke, hvis ikke du tør satse livet og topper rødgrøden med lige dele passion og smerte. Uanset hvilken retning der end vælges. Og værst af alt: Hvad er reelt din egen beslutning? Ikke at Bille August stiller sig til dommer, den position indtager Karen Blixen. I stedet stiller mesterinstruktøren som neutral fortæller, der instruerer fabelagtige præstationer over hele linjen på de andre positioner. Når kæmpetalentet Simon Bennebjerg som Thorkild Bjørnvig står overfor sin elskelige kone, hjerteligt nuanceret spillet af Nanna Skaarup Voss, der med tårer i øjnene er fuldt bevidst om mekanismerne bag Blixens beregnende spil om at ødelægge den ubetingede kærlighed og ønsket om at stå sin mand bi i at opnå sine ambitioner. Selv når den ældre kvinde manipulerer Bjørnvig ud i affære med sin niece, medrivende skildret af Asta August, og en selvudviklingsrejse til Bonn. Og det går rent ind, når låsen til menneskets sjæl så let dirkes op.

Dynamikken mellem persongalleriets transformationer er kalkuleret som et skakspil mellem stormestre. Og dog instrueret med et intimt og mangefacetteret blik og ikke mindst så detaljeorienteret fokus for den yderst komplekse fortælling, at Ingmar Bergman må sende et anerkendende nik et sted fra det hinsides. Bille August har siden genkomsten til dansk film med de mesterlige "Stille hjerte" og "Lykke-Per" bevist, at det ikke er uden grund, at han som én af seks filminstruktører nogensinde har vundet to Guldpalmer, for henholdsvis "Pelle Erobreren" og Bergman-samarbejdet "Den gode vilje". Når "Pagten" føles som kronen på værket, er det, fordi talentet, de mange års arbejde og ringen fuldbyrdes i en hellig treenighed: Sensibiliteten fra den tidlige karrieres ungdomsfilm som "Tro, håb og kærlighed", den helt unikke evne til at forvandle litterære mesterværker til store filmoplevelser og samtidigt aktualisere menneskelige temaer på tværs af fortid og nutid. Vel at mærke med et ekstra lag som en metafortælling, Karen Blixen selv kunne have forfattet.

Blixen i Bille Augusts hænder er en fabelagtig skæbnefortælling. Filmatiseringen af Thorbjørn Bjørnvigs "Pagten" skriver sig ind som filmskaberens hvis ikke bedste bedrift, så et fænomenalt værk på hylden blandt de største hovedværker i nyere dansk film.

Pagten

Kommentarer

Pagten

  • ★★★★★★0

    Wow

    Wayne 5-08-21 01:45

  • ★★2

    6 stjerner?!

    Det er rigtig fjollet. Okay, ha’ det godt.

    Michael Andersen 5-08-21 03:32

  • ★★★★★0

    Ekko giver den også 6 stjerner.

    Så der er noget at se frem til :)

    Guldager 5-08-21 06:20

  • 0

    Er det ikke en af den slags film anmelderne synes er fantastiske, men som ingen gider se...

    TheRealLukeSkywalker 5-08-21 09:38

  • ★★★★★★0

    Jeg gider godt og jeg er ikke anmelder:)

    T. Nielsen 5-08-21 09:39

  • ★★★★0

    Jeg gider godt og jeg er ikke anmelder:)

    Du har skrevet flere anmeldelser end samtlige anmeldere i dk ;)

    Babo 5-08-21 09:57

  • ★★★★★★0

    Du har skrevet flere anmeldelser end samtlige anmeldere i dk ;)

    Det meste er ikke anmeldelser, men blot lige hurtige/første tanker, uden at gå dybere eller gøre særligt ud af det. Øvelsen går på, at det skal være nemt og gå hurtigt. Ellers gider jeg ikke. Der kørte Scope mig træt allerede tilbage i 2006:D Men uanset, jeg bliver jo ikke anmelder blot fordi jeg skriver, på samme måde som du heller ikke bliver pornstar fordi du sender mig dick-pics;-)

    T. Nielsen 5-08-21 10:04

  • ★★★★★★0

    Er det en du gider se i øvrigt?

    T. Nielsen 5-08-21 10:05

  • ★★★★1

    Det meste er ikke anmeldelser, men blot lige hurtige/første tanker, uden at gå dybere eller gøre særligt ud af det. Øvelsen går på, at det skal være nemt og gå hurtigt. Ellers gider jeg ikke. Der kørte Scope mig træt allerede tilbage i 2006:D Men uanset, jeg bliver jo ikke anmelder blot fordi jeg skriver, på samme måde som du heller ikke bliver pornstar fordi du sender mig dick-pics;-)

    Argh, jeg sys da dine skriverier er mindst ligeså gode som anmeldernes her på siden - uanset hvor meget/lidt du fylder på. 

    Men du har ret om mig :)

    Ja, det er også en film jeg skal se, omend ikke i biffen. 

    Babo 5-08-21 10:12

  • ★★★★★★1

    Du tvinger mig jo til at smide stjerner efter dig, med så fine ord:-) Tak....

    Haha....I knew it:-D

    T. Nielsen 5-08-21 10:20

  • ★★★★0

    I øvrigt interessant at læse interviewet med hende i Politiken, hvor hun bryder noget af et tabu i branchen ved at løfte sløret for, hvor meget hun har fået for sin hovedrolle i filmen:

    - Det er jo ikke noget, man gør for pengenes skyld«, som hun siger.

    Lidt efter spørger jeg forsigtigt:

    - Hvad får man egentlig for at lave en hovedrolle som Blixen?

    - Altså…, og hun tøver. Nej, det vil jeg ikke sige.

    - Nej, det regnede jeg heller ikke med. Men jeg skulle da lige høre.

    - Det er jo heller ikke så meget. Jeg er slet ikke i en liga, hvor jeg bare kan kræve ….

    - Altså, jeg er med på, at du ikke får 25 millioner, men du får vel 3?

    - Nej, det gør jeg altså ikke.

    Efter en lille pause, hvor vi spadserer videre ned ad Store Kongensgade, siger hun, ganske lavt:

    - En tiendedel af det, du sagde der.

    Af 25 millioner?

    - Nej, af 3. Det er dagsgager og så en eller anden oprunding.

    chandler75 5-08-21 11:37

  • ★★★0

    I øvrigt interessant at læse interviewet med hende i Politiken, hvor hun bryder noget af et tabu i branchen ved at løfte sløret for, hvor meget hun har fået for sin hovedrolle i filmen:

    - Det er jo ikke noget, man gør for pengenes skyld«, som hun siger.

    Lidt efter spørger jeg forsigtigt:

    - Hvad får man egentlig for at lave en hovedrolle som Blixen?

    - Altså…, og hun tøver. Nej, det vil jeg ikke sige.

    - Nej, det regnede jeg heller ikke med. Men jeg skulle da lige høre.

    - Det er jo heller ikke så meget. Jeg er slet ikke i en liga, hvor jeg bare kan kræve ….

    - Altså, jeg er med på, at du ikke får 25 millioner, men du får vel 3?

    - Nej, det gør jeg altså ikke.

    Efter en lille pause, hvor vi spadserer videre ned ad Store Kongensgade, siger hun, ganske lavt:

    - En tiendedel af det, du sagde der.

    Af 25 millioner?

    - Nej, af 3. Det er dagsgager og så en eller anden oprunding.

    Jeg læste godt interviewet. Det er helt vanvittigt, at Neumann med en så krævende og profileret præstation ikke får mere. Og hun er trods alt ikke hvem som helst, hvilket virkeligt kalder på mere fokus på ligeløn. Dog er det en super hård branche med absurd lave lønninger og usikre arbejdsforhold, det er hele den kreative branche, hvilket mange ikke er bevidste om. Kun meget få kan reelt leve af det alene. Især i Danmark.

    Dolphinfriendly 5-08-21 11:53

  • ★★★★0

    Jeg har også tidligere læst om flere ret profilerede skuespillere, der i perioder må gå på dagpenge eller supplerende dagpenge.

    Gad vide, hvad Bille August har fået... Jeg tænker, det er noget mere end Neumans 300.000...

    chandler75 5-08-21 12:47

  • ★★★0

    Jeps, de kan være helt på røven i lange perioder og så være heldige at ramme en stime. Claes Bang er én af dem, der gik i 20 års tid og ikke just var ved muffen, og så fik et gennembrud med “The Square”. Derefter landede han et par store roller, men der skal godt nok smedes mens jernet er varmt.

    Det håber jeg for August. Han ér trods alt en kæmpe profil på internationalt niveau, og har været med fra projektets start.

    Dolphinfriendly 5-08-21 12:59

  • ★★★★★★0

    Jeg har også tidligere læst om flere ret profilerede skuespillere, der i perioder må gå på dagpenge eller supplerende dagpenge.

    Gad vide, hvad Bille August har fået... Jeg tænker, det er noget mere end Neumans 300.000...

    Mon ikke August får procenter af overskuddet?

    Og mon ikke det bliver til en del - når den er så god?

    Skuespillerne burde også få en del af lønnen som resultatløn - så de også kunne høste lidt mere ved en succes. Det ser man ofte i USA

    Wayne 5-08-21 13:38

  • ★★★★★★0

    Kun meget få kan reelt leve af det alene.

    Kender også til unge i branchen (og unge over 18 vel og mærke), der har ladet sig spise af med ualmindeligt små lønninger, fordi de håbede på at få en fod indenfor i branchen. Var det 60 kroner i timen, for at være både cheffør og stik-i-rend til alle mulige andre opgaver på fuldtids i ualmindeligt mange uger. Påstanden var, at ellers ville budgettet slet ikke kunne holde og det var endda på større danske spillefilm. 

    T. Nielsen 5-08-21 13:46

  • ★★★0

    Kender også til unge i branchen (og unge over 18 vel og mærke), der har ladet sig spise af med ualmindeligt små lønninger, fordi de håbede på at få en fod indenfor i branchen. Var det 60 kroner i timen, for at være både cheffør og stik-i-rend til alle mulige andre opgaver på fuldtids i ualmindeligt mange uger. Påstanden var, at ellers ville budgettet slet ikke kunne holde og det var endda på større danske spillefilm. 

    Det er desværre en tendens over hele den kreative branche, kulturlivet og kulturjournalistikken. Lige fra filmproduktioner, til hvordan Claus Meyer tror, at det er i orden at invitere forfattere og kunstnere til hans promoveringer (hvor de intet får for det og selv må betalte transport og evt. entré til festivaler) til medier, der lægger et stort arbejde og kæmper for hente bare en smule økonomi.

    Her er Moovy jo ikke anderledes, da vi behandles som et professionelt medie, men har stort set nada indtægt og slet ikke til lønninger. Selvom et par af os arbejder fuldtid, andre deltid, og har gjort det i 6 år. Da jeg arbejdede i diverse start ups med blandt andet video, fik vi ofte også den med, at vores arbejde fik eksponering og dét i sig selv burde være betaling. Og så skal filmfolk, og andre i branchen, ofte høre på, at de sælger ud. Oh, the irony. 

    Dolphinfriendly 5-08-21 15:16

  • ★★★★0

    Og så skal filmfolk, og andre i branchen, ofte høre på, at de sælger ud. Oh, the irony. 

    Haha den har jeg også fået et par gange. Hvis man giver en ikke-populær film høj karakter, må det jo være fordi, man bliver betalt for det… if only…

    David Lund 5-08-21 15:14

  • ★★★★★★0

    Det er desværre en tendens over hele den kreative branche, kulturlivet og kulturjournalistikken.

    Can confirm. Kulturlivet i form af koncertsteder, uafhængige biografer og tilsvarende er også noget af en ødemark, når det kommer til økonomi. Og vi kan i høj grad stadig mærke Corona, da antal gæster er meget minimeret i forhold til tidligere, selv OpenAir Cinema, som vi kører i øjeblikket i Huset. Hvor vores gård nærmest var pakket hver dag, på et niveau hvor vi måtte afvise folk af hensyn til brandsikkerhed, har vi ikke haft fyldte bænke endnu.

    Zero Cool 5-08-21 15:17

  • ★★★★★★0

    Her er Moovy jo ikke anderledes, da vi behandles som et professionelt medie, men har stort set nada indtægt og slet ikke til lønninger. 

    Og tak for det 

    Wayne 5-08-21 15:34

  • ★★★★1

    6 stjerner?!

    Det er rigtig fjollet. Okay, ha’ det godt.

    Haha! Jeg er først lige kommet hjem fra tiltrængt ferie og må lige give dig et virtuelt klap på skulderen for dén reference, Michael :-D

    The Insider19-08-21 09:54

  • 0

    Er det ikke en af den slags film anmelderne synes er fantastiske, men som ingen gider se...

    Bare lige for at følge op på min tidligere udtalelse :-)

    Pagten har til nu solgt sølle 88.000 billetter......

    TheRealLukeSkywalker19-08-21 19:04

  • ★★★★★★0

    Bare lige for at følge op på min tidligere udtalelse :-)

    Pagten har til nu solgt sølle 88.000 billetter......

    Ikke at jeg er ekspert på området - men det lyder som et relativt højt tal på to uger for en dansk film?

    Wayne20-08-21 09:00

  • ★★★★0

    Bare lige for at følge op på min tidligere udtalelse :-)

    Pagten har til nu solgt sølle 88.000 billetter......

    Diskuterer vi i øvrigt virkelig her, om popularitet er lig med kvalitet, eller har jeg misforstået intentionen med dine indlæg?

    David Lund20-08-21 10:45

  • ★★★★★★0

    Diskuterer vi i øvrigt virkelig her, om popularitet er lig med kvalitet, eller har jeg misforstået intentionen med dine indlæg?

    Der er jo nogen mennesker, der ofte mener at film der roses af anmelderne, må være noget lort. Det skal de naturligvis havde lov til at mene. 

    T. Nielsen20-08-21 11:15

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen