Anmeldelse: Rocketman (Blu-ray)

Det er imponerende, at en skuespiller som Taron Egerton kan gå fra den mindst nuancerede version af Robin Hood til en tikkende bombe personificeret som Elton John.

Da instruktøren Bryan Singers #metoo-skandale fik ham fyret midt under optagelserne til Queen-filmen "Bohemian Rhapsody", lå det lige til højrebenet at hive Dexter Fletcher ind til at redde filmen. Han skulle nemlig lige til at gå i gang med sin egen musik-biopic "Rocketman" om Elton John. "Bohemian Rhapsody" endte med at vinde en række priser på trods af kontroverserne – heriblandt fire Oscars. Fletcher modtog dog ingen kreditering for sit arbejde på filmen, men er naturligvis fuldt ud krediteret for "Rocketman". Denne film virker nemlig som et produkt af en instruktør, der har fået meget frie tøjler til at følge sin vision, og resultatet er en fascinerende fantasi rodfæstet i virkeligheden.

"Rocketman" fortælles retrospektivt af Elton John (Taron Egerton) i et flamboyant kostume til et AA-møde, hvor deltagerne nærmest fungerer som meta-avatarer af os som publikum, der passivt sidder og lytter til fortællingen. Elton John blev døbt Reginald Dwight, men fandt sig hurtigt et kunstnernavn for at slippe fri fra både sine nedladende forældre, sin fortid og sin egen persona. Elton John vil nemlig være en rockstjerne, og han er både et musikalsk geni og har personligheden til at slå igennem. Sammen med tekstforfatteren Bernie Taupin (Jamie Bell) går der ikke længe, før den rigtige melodi og tekst slår gnister, og snart vælter Elton John sig rundt i sprut og kokain, imens hans homoseksualitet må undertrykkes for offentligheden.

Som musical bliver "Rocketman" ofte fortalt igennem Elton Johns sange i nyfortolkede udgaver, der tekstmæssigt driver plottet fremad. Skuespillerne synger selv, og sangene er oftest duetter, hvilket giver de velkendte tekster nye facetter og betydninger. Denne blanding af fiktion og fakta skaber et dragende og magisk virkelighedsbillede, hvor man trods alt aldrig er i tvivl om, hvad der er hvad. Musicaldelene rammer en fin balance mellem det moderne og klassiske Hollywood. Der er gjort plads til både de helt store armbevægelser samt de små, surrealistiske og metaforiske sangdele, hvor Elton John ofte må møde sig selv fra barndommen, der ihærdigt prøver at sætte den løsslupne rockstjerne på plads.

"Rocketman" fungerer som et klart minde om, hvilken virtuos og genial musiker Elton John egentlig er. Det er desuden dejligt befriende, at filmen bliver fortalt, uden at der konstant bliver smækket årstal og datoer op på skærmen. Her er Dexter Fletcher selvsikker nok til at lade fortællingen stå på egne ben i sit eget tempo. Filmens visuelle stil med spraglede farver, der skriger 70'erne og 80'erne, danner ramme om en fokuseret fortælling, der hæves til noget større og langt mere interessant end mange af de sædvanlige musikalske biopics. Selvom stil og substans ofte går op i en højere enhed, forbliver filmens største hæmsko den klassiske kurve, hvor liv og glade dage erstattes af personlig nedtur halvvejs igennem, og afsluttes med en opløftende og optimistisk tone. En skabelon, der er overbrugt i lignende biografier og i denne film mangler flere udsving. Især den personlige nedtur varer ved for længe og mangler udvikling.

Det er imponerende, at en skuespiller som Taron Egerton kan gå fra den mindst nuancerede version af Robin Hood til en tikkende bombe personificeret som Elton John. De mange følelser, der ligger under overfladen, bliver udtrykt så fint igennem Egertons mimik, der også i kropsbevægelserne rammer den rigtige Elton John ret godt. De fleste andre roller virker dog karikerede, blot for at give hovedpersonen mere plads. Jaimie Bell f.eks. som Elton Johns bedste ven og sangskriver er lidt for godhjertet og naiv, imens Bruce Dallas Howard som Elton Johns mor er så modbydelig, at det grænser til det absurd-humoristiske. Heldigvis fungerer selv karikaturerne fint i sidste ende, og filmens markante udtryk har efterladt et varigt indtryk hos undertegnede. Gid flere biopics kunne være ligeså unikke som denne.

Billede & Lyd

Både billede og lyd på denne udgivelse står til topkarakter. Filmen er skudt med Arri Alexa-kameraer i 2K DI, og billedet er både klart og detaljerigt. Selvom billedet svinger fra de mere grå og realistiske toner, der ofte er associeret med England, til et farvebombardement i musikstykkerne, gøres det ubesværet og ubemærket. Endnu mere imponerende er lydbilledet, der brager ud af alle højtalerne med en noget nær perfekt balance mellem musik, dialog og diverse effekter. Lydsporet er nu også Dolby Atmos, der meget sjældent skuffer.

Ekstramateriale

To af ekstramaterialets featuretter har fokus på Taron Egertons transformation til Elton John. Man får hurtigt et indtryk af det samarbejde, Egerton og John har haft under optagelserne. De næste tre featuretter omhandler hovedsageligt musikken i filmen. Ikke kun hvordan det er sat sammen lydmæssigt, men også det visuelle look kommer under lup. Disse er dog desværre uimponerende, da de forbliver ret overfladiske og ikke giver et særlig godt indtryk af arbejdet bag. De slettede scener er til gengæld et kig værd og kunne sagtens have været klippet ind i filmen i en director's cut-udgave. Resten af ekstramaterialet består af forlængede udgaver af sangene, sing-along-udgaver af dem og direkte adgang til alle musiksekvenser i filmen.

Rocketman (Blu-ray)

Kommentarer

Rocketman (Blu-ray)

 • ★★★★★1

  Bedste musical i længere tid, og selv om den måske bruger noget opbygning som alle de andre Music Biopic's så starter den her ikke ud med et langt flash bank før band eller sanger skal på scenen, lige præcis den detalje gjorde så meget for mig, så jeg synes den er forskellige nok i dens opbygning til jeg ikke omtaler den som at følge den præcis same formel som alle de andre.

  Og en film hvor Elton ville påvirke mindst muligt i modsætning til f.eks. Queen biopic’en som der har været skrevet her og der om, med hvor meget screentime folk sku ha, i Rocketman er det tydeligt at Studiet og ikke mindst Elton John har givet dem frie tøjler, Elton John var sågar den som fik dem til at gå med til den noget højere rating filmen endte med at få, Rocketman i dens opbygning og stil vækker mere minder til Baz Luhrmans univers med store setups, koreografi og et overdåd af farver, præcis som Elton John selv er som person.

  Blir spændende at se hvad Netop Baz Luhrman finder på med sin kommende Elvis Biopic i øvrigt.

  Og ja Taron Egerton er fantastisk i rollen som Elton John, og bare det at han hel selv synger det hele gir det også lige den indlevelse mere, og hvor nogen af numrene også er sunget live, mens andre er indspillet og så synges til såsom den fantastisk medrivende fremførelse af Saturday Night's Alright For Fighting.


  Elwood27-10-19 19:00

 • ★★★0

  Meh. 5/10

  Enkelte højdepunkterne hiver den lidt op, mens de irriterende musical numre trækker gevaldigt ned. 

  Essal27-10-19 19:09

 • 0

  Dolby Atmos på almindelig Blu-Ray? Kan man det? 

  Nickell27-10-19 22:25

 • ★★★★★0

  Dolby Atmos på almindelig Blu-Ray? Kan man det? 

  Jeg var også lidt forundret, da jeg ikke havde set det før. Men der står Dolby Atmos både på coveret og i menuen.

  www.laserdisken.dk/html/billede.dna

  David Lund27-10-19 22:41

 • ★★★★★★0

  Det kan man, Fury Road har også Atmos.

  Zero Cool27-10-19 23:15

 • ★★★★0

  Jeg var klar over 4k udgivelser kunne have Atmas, men vist ikke alm BD. 

  David, hvad for et anlæg har du så, der understøtter Atmos?

  Babo28-10-19 06:27

 • ★★★★★★0

  Atmos er jo bare en lydstandard, som ikke var en del af Blu-rays originale specifikationer, ligesom 3D heller ikke var det. Hvis afspilleren ikke understøtter det, skal man bare have en nogenlunde moderne receiver som gør, så spiller det helt fint. Wonder Woman og Suicide Squad har også Atmos på den almindelige BD.

  Den amerikanske udgave af Ip Man 3 har DTS X, som også er et lydformat, der blev udviklet til UHD BD.

  Zero Cool28-10-19 06:42

 • ★★★★★0

  Jeg var klar over 4k udgivelser kunne have Atmas, men vist ikke alm BD. 

  David, hvad for et anlæg har du så, der understøtter Atmos?

  Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har et anlæg, der understøtter Atmos. Men jeg har en kammerat, der har top notch gear, som jeg altid tester de her udgivelser på. Et nyt lydanlæg er dog højt på ønskesedlen =)

  David Lund28-10-19 07:54

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen