Anmeldelse: Spider-Man: Across the Spider-Verse

Forrygende gakket "Spider-Man"-animationsfilm svinger sig legende let ind i hjerte og hjerne.

Man skulle ikke tro det, men det er knapt hele seks år siden "Spider-Man: Into the Spider-Verse" svingede sig ind i biografsalene verden over. Som animationsfilm, kastet ud på et proppet put and take-hav med stimevis af live action-superheltefilm, hang forventningerne i et tyndt spindelvæv end ved de sædvanlige giga-blockbusters fra Marvel. Bevars, 90 millioner dollars i produktionsbudget er en sjat for en animationsfilm, men intet imod de 400 millioner dollars, som eksempelvis "Avengers: Endgame" fra tidligere dét år kostede. Netop cirka dét beløb fik Phil Lord og Christopher Millers satsning hentet hjem, samt en ikke-overraskende Oscar for Bedste animationsfilm. Heldigvis følger næste kapitel mere end vellykket op på sin forgænger.  

"Spider-Man: Across the Spider-Verse" er svær at gengive i et kort resumé for ikke at afsløre alt for meget. Så lad os bare optegne overskrifterne i stedet: Miles Morales (stemme af Shameik Moore) er atter tilbage i Brooklyn som Spider-Man. Da det er svært at forene dét at superhelt i det skjulte og gymnasieelev, især med at nå timerne til tiden, har han fået et par måneders stuearrest. Multiverset er dog så uforudsigeligt som altid. Det viser sig, at visse handlinger giver genlyd i andre dele af de sammenflettede dimensioner, på godt og ondt. Alt dette bliver ikke gjort nemmere af, at Spider-Woman / Gwen Stacy (Hailee Steinfeld) og et nyt hold af Spider-Men bliver nødt til at slå sig sammen om at bekæmpe en temmeligt utraditionel superskurk.

Handlingen er på papiret en generisk Super-Man-fortælling. Coming-of-age-historien om teenageres vej til at blive voksne, boy meets girl, med store kræfter følger stort ansvar-mantra og toppet med alskens underholdning. "Spider-Man: Across the Spider-Verse" forstår at samle alle tråde til perfektion. Temaer væves sammen i et farvelade-rabalder af lige dele veltimet komik, fornøjelig action og befriende gakket kreativitet, når tegnestilarter mødes i legende frie tøjler. Tilsæt dertil rørende far-datter-sekvenser placeret i et komplet uforudsigeligt eventyr, som mosler én rundt i et særdeles højpotent brag af en superheltefilm.

Alverdens popkulturelle referencer og henvisninger til Spider-Man-tegneserierne skydes veloplagt til højre og venstre, så det rent faktisk er umuligt at følge med hér. Det høje tempo forvirrer imidlertid ikke. I stedet omfavnes essensen af Spider-Man for alle. Det publikum, der ikke nødvendigvis fanger de mange sammenklæbninger af ledetråde, og dét, der svælger i dem. Som klassiske tegneserier er der indsat nydelige explainer boxes ved visse sekvenser, til når "Spider-Man: Across the Spider-Verse" bliver genset, uden at det går ud over det forrygende miskmask af narrativer. Et multi-gantisk persongalleri fanget i en roterende malmstrøm til trods, fortælles alt så grundigt og forbløffende elegant, at man aldrig drukner i mængden af informationer og punkede løjerligheder.   

Phil Lord og Christopher Miller er ikke instruktører på "Spider-Man: Across the Spider-Verse", men man er ikke et sekund i tvivl om at de er hjernerne og hjerterne. Vanen tro, har de skrevet manuskriptet, som ganske enkelt er blandt det allerbedste set i superhelte-regi i årevis. For man rives rundt i ens følelsesregister undervejs, når der endeligt er noget medmenneskeligt på spil mellem vores helte, som ikke er forceret eller fladt udført. Dette sideløbende med en yderst tilfredsstillende eksperimenterende stil, der bestemt ikke løb tør for idéer med "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Denne omgang Spidey har tilført det vanvittige opkog fra forgængeren flere multiverser. Selvom opfølgeren, "Spider-Man: Beyond the Spider-Verse", først udkommer til marts næste år, er der allerede nu rigtigt god grund til at glæde sig.

To be continued...

   

Rablende gakket, rørende og super underholdende. "Spider-Man: Across the Spider-Verse" kan meget og mere end søskendeflokken på det endeløse live-action samlebånd, der med "Spider-Man: Into the Spider-Verse" og den kommende  "Spider-Man: Beyond the Spider-Verse" nu står til at blive én af de bedste superhelte-trilogier til dato.

Se "Spider-Man: Across the Spider-Verse" i biografen fra 1. juni. Heriblandt i Dolby Atmos i FORMAT Bio.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Kommentarer

Spider-Man: Across the Spider-Verse

 • ★★★★★★1

  Herligt, jeg glæder mig til at se den. Første omgang var virkelig vellykket.

  Og enig i de mange prygl som MCU efterhånden får, fuldt fortjent.

  Wayne 1-06-23 08:45

 • 1

  Denne filmen var veldig god, med fantastisk animasjon jeg ikke kan huske å sett maken til. Jeg gleder meg til del 3! 

  Eirik 1-06-23 08:48

 • 0

  Der er noget rod i de årstal:

  Spider-Man: Into the Spiderverse (2018)

  Avengers: Endgame (2019)

  Så ved ikke om der menes Avengers: Infinity War, som er fra 2018 der henvises til.

  Men glæder mig mega meget til at se den!

  Goodspeed 2-06-23 10:58

 • ★★★★★2

  Across The Spiderverse, I wanna go again again.2023's bedste film so far for mit vedkommende, tog turen ind i dag fordi ja blot fordi.

  Visuelt er der ikke noget ligende, udover Into the spiderverse, hele filmen er en stor freezeframe for et epic shot, visuelt, Musikken er perfekt udvalgt til at understøtte filmen, sammen med det energiske Score.

  Der er så mange referencer og hilsner i løbet af filmen, men det føles naturlig på en måde og ikke påklistrede med dets breakneck speed, og hvis nogen påstår de fangede alle referencer første gang er de en stor løgner, da ting flyver forbi så hurtigt, men ja alt fra de mere obskøre spidermen til Insomniac's Spiderman, som også ses blive spillet i filmen i baggrunden.

  Så mange fede multiverses, fabelagtigt cast, der får en til at grine og græde, jeg gjorde en del af det sidste nok også hjulpet på vej af et underskud af søvn.

  Men ja jeg har ikke noget at udsætte på den umiddelbart, og den formår sågar også at lave effektiv cliffhanger, der får en til at sige ah yeah here we go, fordi det her er en two parter, noget som en del ikke var klar over i salen ha!

  Filmen er fyldt med visuelle små detaljer, med hvordan farver illustere et mood, og laver kontrast mellem to person, et fingersnap med Puerto Rican flag fra Miles Mom, blink and you'll miss. Men filmen går aldrig amok så man ikke kan se, hvad som sker, og dets junglering mellem de forskellig multiverses og karakter, er fabelagtigt.

  Og den åbning med Gwen, man den åbning, jeg kan stadigvæk føle det i mig.

  Elwood 3-06-23 22:47

 • ★★0

  Jeg har det som Elwood. Indtil videre årets største film og jeg gik ind med HØJE forventninger og fik dem overgået. 

  Og imponerende, Nicki, at du formåede at fortælle om filmens gode punkter uden at spoile noget; det er faktisk en ret svær opgave! :-D 

  Spider-Verse trilogien bliver nok en af de få fysisk medie film, jeg sigter efter at købe, men ja, lige nu kan jeg ikke se, hvorfor den ikke skal købes, når den højst sandsynligt ender som den bedste superhelte trilogi. 

  Så bliver spørgsmålet for mig, når alt er sagt og gjort, om den slår Ringenes Herre i kvalitet eller må "nøjes" med en andenplads...

  The Paki Don 5-06-23 08:23

 • 0

  Helt enig i anmeldelsen. Fremragende film :⁠-⁠)

  Høegh17-06-23 23:04

 • ★★★0

  Uhhh - glæder mig :)

  Gormanden18-06-23 00:15

 • 0

  Across The Spider-Verse er generelt bare en virkelig god forsættelse. 

  Min største bekymring efter etteren var, at eventuelle efterfølgere nu død og pine ville forsøge at mase så mange nye skæve Spider-Man's (spider-men?) ind, fordi det er nemme PR-points og får fans til at skrige hysterisk online.

  Og på sin vis er det præcis det Across The Spider-Verse gør, men det føles heldigvis aldrig forceret eller kalkuleret. Og til trods for at historien for det meste føles som om den kører afsted med 300km i timen, så har filmen massere af hjerte og har ingen problemer med at sætte tempoet helt ned i de scener der har brug for det. Men vigtigst af alt, så er det bare en helt utrolig god Spider-Man historie, og man føler virkelig at skaberne bag forstår og elsker karaktererne. 


  Det værste jeg kan sige om filmen er, at den måske søsætter lidt for mange plot-både, og nogle af dem bliver lidt glemt i den sidste tredjedel af filmen. Men det må selvsagt vente til afslutningen før jeg rigtigt kan vurdere om det er et minus eller ej.

  Jeg lander nok på 5/6

  Høegh19-06-23 10:58

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen