Anmeldelse: Star Wars: The Force Awakens

A long time ago in a galaxy far, far away... Naturligvis indledes "Star Wars: The Force Awakens" med disse bevingede ord, og hvor føles det dog som netop a long time ago, at vi sidst gæstede det enorme og enormt fantasirige "Star Wars"-univers i biffen. Tilgiv mig for at score nemme, virtuelle high-fives ved at tryne de ildesete "Star Wars"-prequels, men deres sterile, computer-polerede omgivelser synes altså lysår fra det kærligt håndlavede, brogede univers i de tre oprindelige sci-fi-klassikere. Men frygt ej – både æstetisk og plotmæssigt ligger "Star Wars: The Force Awakens" smukt i forlængelse af 1983's "Jedi-ridderen vender tilbage", og så henviser den gudskelov aldrig til Episode I, II eller III.

Jeg forestiller mig, at ovennævnte er en spoiler af den velkomne slags, men lad os endelig undgå flere, for set i bakspejlet har filmens velolierede marketingskampagne været forbandet god til både at stryge fans med hårene og holde kortene tæt ind til kroppen – således leveres der en kæmpe overraskelse allerede i den obligatoriske åbningstekst, som gudskelov ikke er blevet spoleret af filmens handlingsmættede trailers. Lad os bare nøjes med at sige, at franchisens varemærker også er talstærke i denne ombæring: Forbløffende rumvæsner, bippende robotter, duellerende rumskibe og, ja, helgenagtige helte og kåbeklædte klepperter, som slås med kulørte lyssværd – for pokker, hvor har man dog savnet deres melodiske summen i biografmørket!

Men måske er der endda for mange genkendelige elementer, og til tider vakler "Star Wars: The Force Awakens" lidt på den hårfine grænse mellem at hylde og snylte på sine forgængere. Det er selvsagt en fuldkommen særegen og oplivende oplevelse at gense ikoniske karakterer som Han Solo og Chewbacca på det store lærred, og til tider blev min dømmekraft endda så forstyrret af rå, ufortyndet nostalgi, at jeg overvejede at sparke til min nærliggende chefredaktør og erklære mig selv inhabil.

Men jeg var trods alt årvågen nok til at konstatere, at den anseelige gensynsglæde blev ledsaget af mild skuffelse over en historie, der tager for få risici og gengiver gamle replikker, drejninger og momenter lidt for ofte, og filmens stærke start afløses af en lidt flagrende midterdel, før det hele kulminerer i et flot, men også temmelig forudsigeligt klimaks. Nogle af filmens referencer til fordums storhed er dog direkte geniale – særligt da en helt særlig nøglestrofe fra John Williams' score til den allerførste "Star Wars" bliver genbrugt i en scene med tilsvarende bibetydning.

Filmens nye ingredienser er dog dens bedste. Fnis bare løs af navne som Kaptajn Phasma, Snoke og Kylo Ren, men den nytilføjede heltinde, Rey, er filmens klart største (undskyld mig) force og udløser øjeblikkelig respekt og beundring takket være unge Daisy Ridleys pragtpræstation, der emmer af autoritet og smittende eventyrlyst. John Boyega opdriver den fornøjelige fandenivoldskhed, der gjorde ham så karismatisk i den engelske sci-fi-perle "Attack the Block", i rollen som den samvittighedsfulde soldat Finn, og Boyega og Ridley har en exceptionel kemi, der gør dem til et mægtigt makkerpar, som går i clinch med galaksens onde kræfter.

73-årige Harrison Ford glider ubesværet tilbage i Han Solos sko og Tusindårsfalkens cockpit, og den kæphøje smuglers uimodståelige charme og drilskhed er det humoristiske highlight i en film, der ofte er pokkers morsom – noget de tre prequels desværre aldrig var. Skuespillerne er i øvrigt omringet af smukke, håndgjorte kulisser, kostumer og dukker, der alle er fuldkommen overbevisende, men som så pudsigt nok får de få computergenererede figurer (særligt én central karakter) til at fremstå temmelig kunstige og kejtede.

Ved at dykke ned i fortiden lykkedes det kun George Lucas at afmystificere og svække sit forunderlige univers og dets figurer. Med sin omfavnelse af fremtiden får instruktør J.J. Abrams til gengæld grundlagt flere nye, fascinerende stier inden for "Star Wars", som bliver spændende at følge de kommende år. Må kraften være med dem alle!

Star Wars: The Force Awakens

Kommentarer

Star Wars: The Force Awakens

 • 5

  Man kan da ikke sætte en Star Trek fanboy til at anmelde SW!!! Det er jo ligesom at sætte kvinder til at anmelde actionfilm... eller noget ;)

  Tak for en dejlig spoilerfri anmeldelse - havde naturligvis håbet på 1-2 stjerner mere, men jeg glæder mig til at se den i aften :)

  Wimmie16-12-15 09:49

 • ★★★★★1

  Jeg danser rundt på nettet i de kommende dage, for og undgå og spoiles, tror bare jeg holder mig fra Youtube indtil jeg har set den, de har med rimelig hurtigt og spoile ting som folk smider op, eller kommenter på. For dælen det lang tid siden jeg har haft sådan en indædt kamp for ikke og sku blive spoilet af en film.

  God anmeldelse, og ja hvor må det ha været svært og ha de kritiske øjne på, når det er Star Wars der er tale om, som netop ser ud til og ramme Nostalgi nerverne big time. Det her blir nok også sidste gang jeg kigger i den her tråd, indtil jeg har fået set den selv.

  For dælen jeg glæder mig også til og høre mere fra John Williams, var vild med den lille omskrivning af love themet der blev spillet i traileren.

  Vi skal altså snart ha den der spoiler funktion på forummet :)

  Elwood16-12-15 10:10

 • ★★★★0

  Lover fint på Metacritic

  http://www.metacritic.com/movie/star-wars-episode-vii---the-force-awakens/critic-reviews

  Bruce16-12-15 11:05

 • ★★0

  det virker til JJ har gjort det samme med SW som han gjorder med ST, så det lover jo godt. Nostalgi og nyt i skøn forening.

  Tiany16-12-15 11:07

 • 0

  Vil dælme ikke håbe han har gjort det samme for Star Wars som han gjorde for Star Trek :) JJ har ikke direkte ødelagt Star Trek, men han har hvert fald ikke respekteret universet helt, syntes jeg ikke. Det lyder det dog til han har med Star Wars :)

  Geekalot16-12-15 11:12

 • ★★★★0

  Til gengæld fik Star Trek universet Justin Lin. Tak for lort! Vi ser frem til McG og Uwe Böll til efterfølgerne.

  Bruce16-12-15 11:16

 • ★★★★0

  Og et reboot med Wachkowskis et år efter. 

  Babo16-12-15 11:25

 • ★★★★★★0

  Jeg glæder mig allerede til, at The Rock og Vin Diesel får prominente roller i Star Trek. Det bliver fantastisk!

  Zero Cool16-12-15 11:34

 • 0

  The Rock har allerede haft en "stor" rolle i et af afsnittene :)

  Geekalot16-12-15 13:29

 • ★★★★★★0

  I know.

  Zero Cool16-12-15 13:34

 • ★★0

  Vil dælme ikke håbe han har gjort det samme for Star Wars som han gjorde for Star Trek :) JJ har ikke direkte ødelagt Star Trek, men han har hvert fald ikke respekteret universet helt, syntes jeg ikke. Det lyder det dog til han har med Star Wars :)

  Jeg er nysgerrig, hvordan har han ikke respekteret universet i ST i dine øjne.

  Jeg synes netop han har respekteret det, så godt han kunne samtidig med at han har åbnet star trek universet op for en helt ny generation. Star Trek har jo aldrig haft den samme brede og været ligeså elsket som SW i den brede befolkning, det har JJs udgave været med til at ændre på.

  Hvis han havde fuldt Rodenberrys vision, så havde filmen aldrig haft den samme succes og så havde vi kunne begrave Star Trek forlængst. Ja man skal please fans, men man skal også udvikle på baggrundsmaterialet.

  Tiany16-12-15 13:45

 • ★★★★★2

  Bare fordi ingen har lavet joken endnu...

  Så Battleship er all in all en bedre film? =)

  David Lund16-12-15 13:49

 • ★★★★★1

  Ja, det lyder på Johan til at "Star Wars: The Force Awakens" ikke helt når op på en "Battleship"-femmer, men istedet ligger på en "Die Another Day"-fire ;)

  Kruse16-12-15 14:19

 • ★★★★0

  Om lidt fortæller én, at Battlefield Earth fik højere rating.

  Bruce16-12-15 14:24

 • ★★★★★0

  Jeg glæder mig til at læse denne anmeldelse, når filmen er set. ;) 

  Lars!16-12-15 15:00

 • ★★★★★1

  Jeg tror simpelthen ikke på, at Die Another Day fik fire stjerner!

  David Lund16-12-15 15:13

 • ★★0

  Jeg tror simpelthen ikke på, at Die Another Day fik fire stjerner!

  Enter at own risk

  http://filmz.dk/film/die-another-day/dvd

  Tiany16-12-15 15:55

 • ★★★★0

  Er den bedre end Lady in the Water, Johan? :)

  Babo16-12-15 16:10

 • ★★★★0

  98% på RT og 8.4/10 i AR. Over 100 anmeldelser. Så jeg håber personligt på mere end 4/6, hvilket ærligt også ville være en lille skuffelse. 

  Babo16-12-15 16:15

 • ★★★1

  Af ren nysgerrighed, hvad synes I de andre film ligger på karaktermæssigt? I min bog er 4/6 en god karakter, hvor 5/6 er fremragende og 6/6 er "blandt årets bedste film". Må indrømme, at jeg personligt ikke ser TFA som fremragende eller blandt årets bedste - selvom der bestemt er fremragende elementer.

  Dolphinfriendly16-12-15 17:00

 • ★★★0

  Jeg er ret glad for, at jeg først lige har læst denne anmeldelse nu, efter jeg har smækket min egen afsted til redaktøren - ellers ville jeg kunne blive beskyldt for plagiat! ;)

  - Med andre ord: ganske enig!

  HonoDelLoce16-12-15 16:56

 • 1

  Jeg er også rørende enig med Johan. Fremragende anmeldelse! :)

  Morten Møller Bertelsen16-12-15 19:32

 • 0

  fin anmeldelse. Jeg er dog lige en tand mere begejstret end Johan. Faktisk synes jeg at TFA er i top 3 over de bedste Stjernekrigs film (Empire Strikes Back er naaaaturligvis sikker etter).

  Fubar16-12-15 20:36

 • ★★★★★★4

  Jeg synes at det er den bedste i den nye trilogi!

  Zero Cool16-12-15 20:39

 • ★★★★1

  Fin Star Wars opstart, som viser instruktør JJ Abrams styrker og svagheder. Gedigen teknisk håndværker, som behændigt undgår alle George Lucas' fejltrin med den nyere trilogi, men som samtidig træder vande ved at satse på det sikre med et potpourri af genkendelige plottråde og homage jokes. 

  JJ Abrams går til grænsen af sin formåen, hvilket er positivt ment. Han er en forrygende genbrugsarkitekt, men har desværre ikke nok originalitet til at hive Star Wars sagaen op på den helt store klinge, hvor man husker filmen på sine egne præmisser og ikke for en positiv sammenlignings skyld.

  Ganske gode skuespilsmæssige valg og med Harrison Ford som sit gamle jeg. Carrie Fisher derimod har set bedre dage, før botox og plasticoperationer gjorde hendes ansigt lige så følelsesløst som hendes skuespil.

  Endnu engang ret ligegyldig 3D, hvor dybde slet ikke opvejer tabet af skarphed og lys. Se den for guds skyld i 2D.

  Facit. Underholdende og Disney spillende på den sikre hest, som altid kommer i mål.

  7.5/10

  Bruce17-12-15 00:04

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen