Anmeldelse: The Banshees of Inisherin

Mesterlig satire er et absurdkomisk studie i konfliktoptrapning. 

Martin McDonagh er den helt særlige fortælling om teatervidunderbarnet, der sidenhen tog filmverdenen med storm. Ja, det lyder som den amerikanske drøm. Men sandheden er, at den britisk-irske dramatiker og instruktør allerede havde udviklet sit helt særegne og genkendelige filmsprog med sin debutfilm, den eminente "In Bruges" fra 2008. Med noir-komedien placerede den nu 52-årige filmskaber ikke alene sig selv på det verdenskortet, men medvirkede også til at genetablere Colin Farrells karriere som indiefilm-stjerne og introducerede ham til en anden irsk skuespiller, Brendan Gleeson, som siden er blevet venner privat. At de to nu står overfor hinanden igen i "The Banshees of Inisherin", med McDonagh bag kameraet, samt danske Mikkel E. G. Nielsen ved klippebordet, er endt som et filmisk mirakel.

   

Filmen tager sted i 1923 på den fiktive ø, Inisherin. De to venner, Padraic (Colin Farrell) og Colm (Brendan Gleeson), der står over for en livsomvæltende konflikt. Colm beslutter nemlig pludseligt sig for at afslutte deres venskab. Med støtte fra sin søster Siobhan (Kerry Condon), der sammen med den lokale betjents søn, Dominic (Barry Keoghan), har sine egne udfordringer med det specielle irske ø-samfunds beboere, prøver sønderknuste Padraic at klinke skårene. Da dumstædige Colm giver den forvirrede Padraic et chokerende ultimatum, eskalerer omstændighederne til det vanvittige.

Hvis du tænker, at præmissen lyder som en pose Matador Mix blandet op med det bedste fra William Shakespeare, Franz Kafka og Howard Hawks, smagt til med et snas Samuel Beckett, er det ikke helt ved siden af. Persongalleriet er karikeret og teatralsk, men særdeles sprælsk og spækket til scenekanten med perfekt komisk timet slapstick og underbygget af eminente leveringer fra samtlige skuespillere. At de fire nævnte skuespillere forleden blev Oscar-nominerede er bestemt ingen tilfældighed. Beslutningen om at afslutte det mangeårige venskab synes bizart, men tilpas krydret med absurde indfald skudt ind fra højre, komplet vanvittige optrin og rørende episoder. For slet ikke at tale om de mørke undertoner, der brager fra fastlandet – og som rykker tættere og tættere på det lille, sammentømrede øsamfund.  

At Martin McDonagh bevæger sig naturstridigt elegant i balancegangen mellem så forskellige genre- og fortællegreb grænser til James Joyce-rytmisk genialitet. Indkapslingen af kæk irsk humor, den vindblæste grå-grønne natur og det naturligt musikalske forlængelse i sproget rammer den mytiske og flagrende tone fra Joyce-hovedværket "Ulysses", der var en slags omskrivning af Homers "Odyssé". Bag ved de muntre absurditeter dvæler den historiske kommentar og én af filmens hovedtemaer – eskalerende konflikt. Af den slags, der på et tidspunkt mister sin betydning. Den irske borgerkrig på fastlandet, der fulgte Den irske uafhængighedskrig mod Storbritannien, trækker sine skygger hen over Inisherin og splitter venskaber op indefra, som det skete med Irland.

Selvom symbolikken ikke er til at tage fejl af som satirisk bredside mod splittelsen i Irland, er sigtet universelt. Portrættet af konflikters arnested er ikke forbeholdt den lille irske ø, men også som skarp dissekering af anatomien bag konflikters absurde og ofte tåbelige natur. Latterliggørelsen af de to venners komplet idiotiske og barnlige sammenstød taler til det almengyldige mennesker imellem, men også på et storpolitisk plan. For uanset hvor meget vi end ønsker fredsommelige løsninger, strider det ideal mod vores konfliktsøgende natur. Brendan Gleeson og især Colin Farrell er blændende i at sammenfatte den splittelse. Ingen som Farrell kan spille ynkelig, charmerende og lårklaskende komisk på én og samme tid. Med et par ekstra lag oven i er "The Banshees of Inisherin" perfektioneringen af et kæmpe talent, som endeligt får lov til at vise hele paletten.

"The Banshees of Inisherin" føles som kulminationen for især Martin McDonagh og Colin Farrell, men der kan ikke sættes bare én finger på dette helt enestående komedie-drama. For den er ganske enkelt en fuldstændigt blændende og fornøjelig opvisning i perfektionisme. Såvel som underholdnings- og kunstfilm, som ikke hér ligger i konflikt med hinanden.

The Banshees of Inisherin

Kommentarer

The Banshees of Inisherin

 • ★★★1

  Wauu - den er hermed kommet på listen :)

  Gormanden26-01-23 06:22

 • ★★★★★★0

  Fedt, lyder som en must-see!

  Wayne26-01-23 09:06

 • 0

  Jeg var sgu' ikke HELT op og ringe over den (måske et gensyn vil ændre på det?), men jeg synes stadig det er en god film. Simpel på den absurde måde, og absurd på den simple måde.

  Sichlau26-01-23 19:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen