Anmeldelse: The Martian

I 1979 fandt Ridley Scott gyset så langt ude i rummet, at ingen kunne høre dig skrige. Det var mesterligt. I 2012 rejste han tilbage i et forsøg på at finde det igen. Lidt af gyset fandt han, men denne gang kunne tydelige suk høres i det fjerne. Helt så mesterligt var det ikke. I "The Martian" tager han turen for tredje gang. Denne gang helt uden gys, men genklang af suk kan stadig høres.

En bemandet mission til Mars går galt. Voldsomme storme opstår pludseligt på den ubarmhjertige og golde planet, hvilket resulterer i, at astronauten Mark Watney (Matt Damon) slås ud af løsrevne vragdele. Den øvrige besætning mister kontakten til ham og går ud fra, han er død. De evakuerer fra Mars, men den efterladte astronaut er slet ikke omkommet. Stærkt såret og halvt begravet i en dynge rødt sand indser Watney, at han er fuldstændig alene på den fremmede planet – 225 millioner kilometer fra Jorden. Gode råd er dyre, men dem har Mark Watney heldigvis masser af.

"Fuck you, Mars" håner Mark Watney overlegent på et kritisk tidspunkt. Det har han god grund til, for vi har fat i en astronaut med helt særlige evner. En fremragende botaniker/forsker/astronaut og kæk komiker, der har Mars i sin hule hånd. Det betyder derfor, at der ikke er så meget på spil, som der burde være. Den forladte rumrejsende er sjældent i fare, og tunge temaer som ensomhed og skyld fordamper i Mars' ugæstfrie atmosfære til en let gang rumhygge med temmelig flad spændingskurve.

Visuelt og emotionelt er "The Martian" et lille lysår fra de sidste par års sci-fi-successer "Gravity" og "Interstellar" – hvilke selvfølgelig kan være et par hårde nødder at knække. Manuskriptet (skrevet ud fra Andy Weirs debuterende 2011-roman) står Drew Goddard for; hans tidligere samarbejde med Joss Whedon mærkes tydeligt med den velkendte, humoristiske tilgang som modvægt til en ellers skæbnesvanger og ganske forfærdelig situation.

Nuvel, filmens humor rammer flere gange plet, og Matt Damon som Mark Watney besidder bestemt charme. Han er klart filmens højdepunkt. Derfor er det ærgerligt, at han i anden akt forsvinder ud til fordel for alt for mange karakterer, der aldrig når at blive vedkommende. Dette gælder også for resten af besætningen, der forlod den strandede stakkel. Deres heroiske forsøg på at hente ham tilbage ender derfor i et klimaks, der ikke bliver så bevægende, som det burde. Især den normalt fremragende Jessica Chastain som affektivt omdrejningspunkt svigtes. "The Martian" vil gerne undersøge den menneskelige udfordring mentalt og fysisk ved at være fanget i intetheden. Hvis intetheden så ender ud med at fungere som hyggelig planet-picnic, hives brodden ud af fortællingen. Det er hyggeligt at overvære – det kunne bare være blevet til så meget mere.

"The Martian" bevæger sig på sikker grund og bliver derfor hverken sol eller måne. Decideret ringe er det sjældent med Ridley Scott ved styrepinden, og filmen er da også "fin", men med genredefinerende sci-fi-mesterværker som "Alien" og "Blade Runner" er du altså mere end bare "fin", Ridley! Håndværket er konventionelt veludført med en overraskende let og vittig tone som erstatning for den kant og nerve, der især var til stede i den aldrende instruktørs tidlige værker.

Resultatet ender som en gang uudnyttet potentiale, da Scott som sædvanlig har styr på sin filmiske ABC. Overfladen på Mars er fornemt fotograferet, og de jordanske røde ørkenlandskaber, hvor filmen er optaget, udgør en visuelt nydelig ramme. Scott har en særlig evne til at skabe interessante verdener, men det er længe siden, der har foregået noget virkelig spændende i dem. De stærke visioner og viljen til at præsentere en unik fortælling er efterhånden en saga blot for den engelske filmskaber. Viljen til at tro på hans tilbagevenden til mesterlig storhed er dog stadig intakt.

Næste gang!

The Martian

Kommentarer

The Martian

  • 0

    Hvor mange manuskripter står Ridley Scott bag?

    ..og beklager, men det var sgu' ikke ham, der opfandt skriget uden atmosfære i 1979!!

    PIS OS'!!   Er bare sur over - den ikke får mere..;-/

    Gasivodo 8-10-15 01:06

  • ★★★0

    Det behøver du ikke være Gasivodo

    Bruce 8-10-15 03:59

  • ★★★0

    Mærkeligt

    Bruce 8-10-15 04:02

  • ★★★0

    Ok op i røven. Jeg kan åbenbart ikke få en hel sætning gemt lige pludselig. 81% på Metacritic og ingen dårlige anmeldelser "over there", så fortvivl ej Gasivodo. 

    Bruce 8-10-15 04:04

  • ★★★0

    http://www.metacritic.com/movie/the-martian

    Bruce 8-10-15 04:04

  • ★★★0

    Juhuuuuu

    Bruce 8-10-15 04:05

  • ★★★0

    Der er også overvejende positive anmeldelser herhjemme, men argumenterne i denne anmeldelse ser jeg som ganske solide, og det lyder som om, at jeg ville være enig i sidste ende, da det uden tvivl også vil være ting, der går mig på. Jeg ser den på et tidspunkt, men mine forventninger blev lige en anelse lavere.

    David Lund 8-10-15 08:25

  • ★★0

    Gabende kedsommelig og helt igennem forglemmelig NASA rekrutteringsfilm. Ikke Ridley Scotts værste, men muligvis mandens mest ligegyldige. Jeg er helt på linje med de 3/6.

    Dolphinfriendly 8-10-15 08:25

  • ★★★★0

    Der er enkelte dårlige anmeldelser, men ikke mange. Dog lader den til at få enkelte Nolan-fanboys op ad stolen og brokke sig over, at den har fået bedre anmeldelser end Interstellar.

    Gad vide hvorfor folk altid skal gøre alt til en konkurrence?

    Bruno 8-10-15 08:40

  • ★★0

    Sjovt, jeg har ikke bemærket Interstellar-sammenligningen - er det udpræget i de amerikanske medier?

    Dolphinfriendly 8-10-15 08:56

  • ★★★★0

    Det er diskussioner mellem almindelige filmfans, ikke medier. :) Eksempel: https://www.reddit.com/r/movies/comments/3nxvhe/how_is_it_that_the_martian_has_got_better/

    Bruno 8-10-15 08:57

  • ★★0

    Haha - det er sgu lidt sjovt. Udover at det er sci-fi, er det nu vitterligt to meget forskellige film. :D

    Dolphinfriendly 8-10-15 09:14

  • ★★★0

    Der vil altid være fanatiske fans iblandt. 

    Anmeldere sammenligner også og ofte nævnes både Gravity og Interstellar sammen med denne, som om man blot skal pointere, at den ene var alt det, den anden ikke var osv osv. Lad dog filmene stå på egne ben. Nuvel, har læst meget, meget få anmeldelser og ofte blot skimmet, da jeg ærligt ikke gider den slags mere. 

    Og hvorfor ærge sig over en anmeldere har givet for lavt i forhold til hvad man selv forventer? 

    Jeg ser den i aften og jeg tror på en fornuftig film. 

    Babo 8-10-15 09:20

  • ★★★0

    Nicki: 

    Så du kun filmen som en NASA hyldest eller bunder din kritik lidt dybere? Jeg læser dit svar først i aften :)

    Babo 8-10-15 09:24

  • ★★★★0

    Soeh... Bruno og Nicki, are you saying that "Fantastic Four" var en bedre sci-fi? :) 

    Riqon 8-10-15 09:56

  • ★★★★0

    Ingen anelse, jeg har ikke set The Martian. :)

    Bruno 8-10-15 10:04

  • ★★★★0

    Ah. :) 

    Riqon 8-10-15 10:18

  • ★★1

    Jeg er mest til FF4, hånden på hjertet - men igen, det er også to forskellige film. Ikke at jeg synes FF4 spiller 100%, men eventyrlysten er intakt. The Martian er en Robinsonade i ordets forstand, og den ender med at være en tør ørkenvandring. Den er uinteressant og uvedkommende - og det bliver aldrig en kamp for vores hovedperson at overleve i fire år på Mars. Som Daniel skriver, er han ikke alene super-botaniker - han kan faktisk også alt fra fikse rumbiler og vand (iøvrigt nok til at gå i bad og lave kaffe i tre år). Vigtigst af alt, så går han ikke ned psykisk. Fire år på en gold og ukendt planet gør jo intet ved psyken, når man er NASA supermand. At være alene på Mars er virkeligt en walk in the park, hvis logikken fra The Martian skal følges. Det harmonerer ikke med resten af det såkaldte videnskabelige set up, som filmen forsøger at skabe.

    Udover at storme på Mars svarer til en jævn brise, og dermed hele det dramatisk afsæt for filmens plot dermed ikke er så troværdig som visse af filmens andre elementer, køber jeg til dels præmissen. Filmen er skam interessant i perioder, men ikke at interessant så jeg bliver opslugt af den. I min bog er det værste, at jeg aldrig bliver engageret i manden - for han opfører sig ikke menneskeligt, selvom Matt Damon sikkert gør det han får besked på fra Ridley Scott. Sekvenserne fra Jorden gør heller ikke noget godt for filmen. Humoren har sine øjeblikke, men der er ingen større kamp for at få missionen iværksat eller få vores helt hentet hjem. Ikke at jeg bryder mig synderligt om Gravity, men den forstod at skabe en pågående intensitet i kampen for overlevelsen. I The Martian er der ingen særlig kamp.    

    Dolphinfriendly 8-10-15 13:04

  • ★★0

    (jeg beklager slåfejl, det blev skrevet hurtigt fra en mobil) :)

    Dolphinfriendly 8-10-15 13:09

  • 1

    Jeg er nu også noget gladere for den end Daniel og Nicki. Synes Daniel har ret i, at den bliver lidt for let og overfladisk, men trods dette fandt jeg den alligevel virkelig medrivende. Matt Damons astronaut er bare rigtig godt selskab. NASA-rekrutteringsfilm? I så fald: Sign me up!

    4 stjerner herfra.

    Morten Møller Bertelsen 8-10-15 16:07

  • 0

    "Hvor mange manuskripter står Ridley Scott bag?"

    Indtil videre et enkelt for en lille kortfilm. Som instruktør præsenterer han stadig en fortælling - også selvom han ikke selv har skrevet den. Hvis det er altså er det, du mener?

    Nej, Ridley opfandt bestemt ikke noget skrig i 1979. Han rejste til gengæld ud i rummet det år og fandt et fremragende gys. Jeg er uforstående over for "opfandt skriget"? :-)

    Daniel Sarup 8-10-15 16:17

  • 0

    #Lundegaard. Vrøvlede bare lidt hen over:  "In space no one can hear you scream";-)

    Og ja han præsenterer en fortælling. Men folk tuder over svage historier i hans film! Det virker på mig bare som om det bare er blevet lidt hipt, at hate på Ridley.

    Gasivodo 8-10-15 16:34

  • 0

    Det vil også blive kedeligt uden vrøvl:-)

    Det HAR også haltet en smule med de gode historier et stykke tid. De er ikke så interessante, som de var engang. Jeg hater dog ingen steder på ham, og jeg er altid fuld af forventninger, når der kommer nyt materiale fra min gamle helt.

    Daniel Sarup 8-10-15 16:40

  • ★★★★0

    Folk "hater" sikkert på Scott, fordi der er langt mellem snapsene, men der er ingen der kan ta' fra ham, at han lejlighedsvis laver gode film.

    Bruno 8-10-15 16:41

  • 1

    Jeg er jo en af de få, der finder "Legend" ganske fremragende! Så er vi næsten i fanboy-zonen..

    Daniel Sarup 8-10-15 16:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen