Anmeldelse: The Martian

I 1979 fandt Ridley Scott gyset så langt ude i rummet, at ingen kunne høre dig skrige. Det var mesterligt. I 2012 rejste han tilbage i et forsøg på at finde det igen. Lidt af gyset fandt han, men denne gang kunne tydelige suk høres i det fjerne. Helt så mesterligt var det ikke. I "The Martian" tager han turen for tredje gang. Denne gang helt uden gys, men genklang af suk kan stadig høres.

En bemandet mission til Mars går galt. Voldsomme storme opstår pludseligt på den ubarmhjertige og golde planet, hvilket resulterer i, at astronauten Mark Watney (Matt Damon) slås ud af løsrevne vragdele. Den øvrige besætning mister kontakten til ham og går ud fra, han er død. De evakuerer fra Mars, men den efterladte astronaut er slet ikke omkommet. Stærkt såret og halvt begravet i en dynge rødt sand indser Watney, at han er fuldstændig alene på den fremmede planet – 225 millioner kilometer fra Jorden. Gode råd er dyre, men dem har Mark Watney heldigvis masser af.

"Fuck you, Mars" håner Mark Watney overlegent på et kritisk tidspunkt. Det har han god grund til, for vi har fat i en astronaut med helt særlige evner. En fremragende botaniker/forsker/astronaut og kæk komiker, der har Mars i sin hule hånd. Det betyder derfor, at der ikke er så meget på spil, som der burde være. Den forladte rumrejsende er sjældent i fare, og tunge temaer som ensomhed og skyld fordamper i Mars' ugæstfrie atmosfære til en let gang rumhygge med temmelig flad spændingskurve.

Visuelt og emotionelt er "The Martian" et lille lysår fra de sidste par års sci-fi-successer "Gravity" og "Interstellar" – hvilke selvfølgelig kan være et par hårde nødder at knække. Manuskriptet (skrevet ud fra Andy Weirs debuterende 2011-roman) står Drew Goddard for; hans tidligere samarbejde med Joss Whedon mærkes tydeligt med den velkendte, humoristiske tilgang som modvægt til en ellers skæbnesvanger og ganske forfærdelig situation.

Nuvel, filmens humor rammer flere gange plet, og Matt Damon som Mark Watney besidder bestemt charme. Han er klart filmens højdepunkt. Derfor er det ærgerligt, at han i anden akt forsvinder ud til fordel for alt for mange karakterer, der aldrig når at blive vedkommende. Dette gælder også for resten af besætningen, der forlod den strandede stakkel. Deres heroiske forsøg på at hente ham tilbage ender derfor i et klimaks, der ikke bliver så bevægende, som det burde. Især den normalt fremragende Jessica Chastain som affektivt omdrejningspunkt svigtes. "The Martian" vil gerne undersøge den menneskelige udfordring mentalt og fysisk ved at være fanget i intetheden. Hvis intetheden så ender ud med at fungere som hyggelig planet-picnic, hives brodden ud af fortællingen. Det er hyggeligt at overvære – det kunne bare være blevet til så meget mere.

"The Martian" bevæger sig på sikker grund og bliver derfor hverken sol eller måne. Decideret ringe er det sjældent med Ridley Scott ved styrepinden, og filmen er da også "fin", men med genredefinerende sci-fi-mesterværker som "Alien" og "Blade Runner" er du altså mere end bare "fin", Ridley! Håndværket er konventionelt veludført med en overraskende let og vittig tone som erstatning for den kant og nerve, der især var til stede i den aldrende instruktørs tidlige værker.

Resultatet ender som en gang uudnyttet potentiale, da Scott som sædvanlig har styr på sin filmiske ABC. Overfladen på Mars er fornemt fotograferet, og de jordanske røde ørkenlandskaber, hvor filmen er optaget, udgør en visuelt nydelig ramme. Scott har en særlig evne til at skabe interessante verdener, men det er længe siden, der har foregået noget virkelig spændende i dem. De stærke visioner og viljen til at præsentere en unik fortælling er efterhånden en saga blot for den engelske filmskaber. Viljen til at tro på hans tilbagevenden til mesterlig storhed er dog stadig intakt.

Næste gang!

The Martian

Kommentarer

The Martian

  • 1

    ..det kan da kun være pga. Tim Curry in "red";-)

    Og nu man SKAL "hate" lidt: Hold da helt ferie, hvor var den der omgang Moses-skrammel ligegyldig!

    Nå, skal ind at se denne i morgen. Så må vi se om jeg kommer tilbage... internet-fornærmet:-)

    Gasivodo 8-10-15 20:35

  • ★★★1

    Så er The Martian set og jeg vil betegne den som en god Ron Howard film. En opløftende amerikansk fortælling (der dog kammer lidt over, selv til min smag). Ridley Scott er mere interesseret i matematikken og regnestykket, fremfor følelser og drama. Det er der såmænd også kommet en fornuftig film ud af, men jeg kedede mig i perioder da jeg ikke følte nok for Damons karakter og historien blev for mekanisk. Lidt billigt kneb med "skinny Damon" version, som jeg ikke købte. Det er meget in for tiden at lave store film med humoristisk sans. Det virkede ok, men det tog også noget af spændingen fra filmen. Det er kun de sidste 10 min, der reelt var spændende. Lidt for meget snak om selve "problemløsningen" hvor Damon forklarer tingene, her synes jeg en film som "All is Lost" fungerede bedre. Visuelt overdådig film med imponerende set-design og blændende billeder, selvom soundtracket atter engang svigter i en Ridley Scott film. Damon er god. Overall; konventionel Scott film, der forsøger at ramme bredt. Mangler bedre ideer og visioner, men som go' underholdning, der er den ikke så tosset endda, selvom der er LANGT op til Mad Max og Inside Out. 

    Babo 8-10-15 23:47

  • ★★★0

    Karakter: 7/10

    Babo 8-10-15 23:47

  • 0

    #BaBo: ..er BOGEN læst og ér en god Ron Howard film, noget a la: Cocoon, Willow, Backdraft og RUSH?

    Piv! Jeg har noia.. (hos moovy er ron nu = ridley) Det er sgu' ikke fair..(fan-mode-overload.. log ud nu! LOG OUT)

    Gasivodo 9-10-15 04:18

  • ★★★0

    Ja, sådan god som Apollon 13 og Et Smukt Sind. Uhyre konventionel historie, men også lidt hurtigt glemt igen. Lidt ligegyldig som Nicki skrev, men den er værd at se på den store skærm. 

    Babo 9-10-15 08:37

  • 0

    Jeg smed fem ud af seks stjerner efter den. Som jeg har skrevet i min anmeldelse:

    "I stedet for at dvæle ved det håbløse og ensomheden, så fokuseres der på glæden ved livet, og filmen fungerer mest af alt som en hyldest til den menneskelige opfindsomhed og snilde"

    Jeg var vild med den lette tone (ikke mindst fordi jeg faktisk overhovedet ikke orkede endnu en "Cast Away"), da jeg gik ind for at se den.

    HonoDelLoce 9-10-15 09:37

  • ★★★★1

    Jeg er sikker på, at filmen ville være meget bedre, hvis den handlede om Marvin the Martian i stedet!

    Bruno 9-10-15 10:05

  • ★★★1

    @Hono

    Jeg synes faktisk, at Cast Away er en smule bedre film, primært fordi den er mere menneskelig og Hanks mere relaterbar og mindeværdig i hovedrollen.

    Jeg er faktisk kørt mæt i den "lette" tone. Det er jo næsten den typiske nøgle til succes. Der er mange måder man kunne have eksekveret filmen på. Gad vide hvad en som Tarkovsky havde formået at få ud af det simple set-up?

    Babo 9-10-15 10:20

  • 0

    Jeg kan skam godt lide Cast Away, anderledes skal det slet ikke forstås. Jeg var bare overhovedet ikke i det humør, da jeg satte mig til rette i sædet, så jeg blev så gladeligt overrasket over, at det slet ikke var en sådan oplevelse :)

    Og fair nok, at du er "kørt mæt i den lette tone" - sådan er vi jo så forskellige. Jeg er personligt ret glad for den lette tone efter alt for mange år, hvor "mørkere og mere dystert" var den sikre opskrift på succes :)

    HonoDelLoce 9-10-15 10:35

  • ★★★0

    Aha!

    Personligt synes jeg faktisk, at Scott kunne have kørt humoren lidt længere ud i det groteske eller sorthumoristiske, nu man alligevel forsøgte at pumpe lidt humoristisk sans ind. Som det var, fandt jeg filmen ikke særlig sjov. 

    Babo 9-10-15 10:57

  • 0

    Tjo, men omvendt er filmen jo baseret på en bog, og der er vel en idé i at bevare tonen fra den (siger jeg uden at have læst bogen selv, men udelukkende baseret på hvad jeg har læst mig til :) )

    At du ikke fandt filmen sjov er selvfølgelig ærgerligt, men sådan er det jo bare. Jeg fandt den ret sjov (uden at det skal forstås som en komedie)

    HonoDelLoce 9-10-15 11:23

  • ★★★0

    I know, men jeg er af den holdning, at man ikke nødvendigvis skal holde sig til forlægget for enhver pris. Som det er, synes jeg godt humoren godt kunne have haft mere punch. Det er ikke just Scotts styrke og jeg tror en som Whedon bag manuskriptet, havde fanget en noget mere finurlig og vittig stemning. 

    Babo 9-10-15 11:41

  • ★★★1

    Film har meget med forventninger at gøre, uden tvivl, og jeg havde hverken forventninger til det ene eller andet efter lortefilmen Exodus. Men jeg havde læst novellen, da den ven del om novellen og ikke mindst anmeldelser op til, så jeg var ret godt "skudt ind" på filmen angående "toneleje" og perspektiv og jeg giver stort set Brian Orndorff ret i sine observationer i hans anmeldelse. 

    Der har været en masse spekulation omkring det, at folk håbede Ridley ville behandle forlægget med respekt, ikke mindst fordi bogen er så stor en succes og han havde formentlig fået på hattepulden, var han gået andre veje. En tæt på 100% koncensus blandt anmelderne "over there" om at have lykkedes med det, kan ikke være helt skidt. 

    Hvad angår Damons karakter "up there" og om han agerer eller rettere psykologisk gør, hvad man kan forvente af en person i den situation, så skal man jo lige huske på den psykologiske udvælgelse af NASA profiler. Vi så den kompromisløse udvælgelse i "Right Stuff"´og vi så det modsatte i "Sunshine", hvor jorden bevidst udvælger de største klaphatte på jorden for at skabe de bedste forhold for at teamet IKKE kan samarbejde om at redde jorden. 

    I den henseende gør Damons karaktér vel det, som man forhåbentlig kan forvente af kreative og psykologisk stærke astronauter i NASA. Få det bedste ud af det og dermed kan filmen fokusere på problemløsning og vise en flig af Kubricks "Starman" profil, at mennesket gennem kreativitet og opfindsomhed kan overkomme situationer, hvor odds for succes umiddelbart er 0%.

    Americans love that shit og jeg synes sgu også det var herlig underholdning, så jeg tilslutter mig "the universal acclaim" over there.

    Bruce 9-10-15 12:50

  • ★★★0

    Du hæfter dig meget ved "universal acclaim" Flemming :) 

    Som ren underholdning, som filmen også er tænkt som, finder jeg den lidt kedelig. Der sker reelt ikke ret meget interessant og "problemløsningen" blev mig lidt trivielt i længden, med filmens spilletid in mente. 

    Jeg havde som sådan heller ikke noget imod Matt Damons karakter ser lyset i de mørkestes situationer, men 4 år strandet, det gør altså lidt ved psyken og synes godt Scott kunne have spillet lidt dybere på psykologien. Det er ikke meget jeg følte for Damon. 

    Storm-scenen var top. Men ja, go' film, så det er heller ikke fordi jeg er vildt uenig med dem "over there" selvom det nok i sidste ende er en type film de nyder mere a la Apollon 13. Ikke en film med høj gensynsværdi men jeg ser gerne bagom den. 

    Babo 9-10-15 13:12

  • 1

    Jeg ved godt, at det ikke er det essentielle - men er vi enige om, at han IKKE er strandet i 4 år?

    HonoDelLoce 9-10-15 13:14

  • ★★★0

    Jeg hæfter mig ved, at der altid er stor forskel på, hvad folk forventer af Ridley Scott :) og at den forskel da ihvertfald er til at udlæse af kommentarerne her og dem jeg er stødt på i anmeldelserne "over there". 

    Når du f.eks. skriver "reelt ikke meget interessant", så synes som djævelens advokat ikke det er så reelt, men det netop snarere er et spørgsmål om forventninger og smag. Jeg elsker personligt fokus på problemløsninger, hvorfor scenen i Apollo 13 omkring at skulle få et luftfilter til at fungere, nok var filmens bedste for mig. Det er nemlig interessant og samtidig spændende ... for mig ihvertfald :)Der er rigeligt med muligheder for denne slags film med stort opsatte dramasekvenser, men jeg hygger mig ret fint med lidt mere "kombi" :) Så er det jo kun få forundt ... Kubrick f.eks. ... at kunne få hele paletten til at spille, som i 2001, så det bliver en klassiker.

    Jeg mener han var på Mars i noget med 530-730 dage, men ikke sikker. 

    Storm-scenen var meget genbrug fra Prometheus, men det var også vanvittig godt, især hvis man ser, hvordan skidtet er lavet i ekstramaterialet. Der er dømt mange blå mærker :)

    Jeg kommer absolut til at gense den. Ikke fordi den er et mesterværk, men netop fordi den lægger sig i Apollo 13 slipstrømmen og bare er en ret god hygge, feel good film :) Vi kan godt blive enige om, at den langtfra er en ny Alien :)

    Bruce 9-10-15 13:56

  • ★★★0

    Hono

    Ups, jo det er vi. 

    Babo 9-10-15 14:31

  • ★★★0

    Flemming; 

    Jeg tror altid det kommer til ens forventninger og smag. Jeg var dog foreberedt i dette tilfælde på tonen. Jeg fandt den bare ikke så morsom i de sekvenser, den forsøgte. Feel-good film har jeg intet imod men jeg synes der var belæg for "mere" her end blot en konventionel feel-good historie. Nuvel, det er det filmen blev og jeg synes den overall er vellavet, så jeg vil ikke lyde mega meget skuffet selvom jeg havde håbet på, ja mere. 

    Jep stormen var genbrug men lækkert udført. Åbningsmusikken var faktisk lidt "Alien'ish", tænkte du over det? Jeg gjorde. Men ser frem til at se bagom kulisserne, jeg synes de var overbevisende. 

    Babo 9-10-15 14:43

  • ★★★0

    Jep, der kom lige et "par toner" fra vor kære gamle komponist i starten :) Fin lille "feature". Ja, jeg glæder mig også til ekstramaterialet. De sidste par film han har lavet, har det været forrygende. S

    Bruce 9-10-15 15:04

  • ★★★0

    28 sekunder inde

    https://m.youtube.com/watch?v=V8dE4ZrjcC4

    Bruce 9-10-15 16:19

  • ★★★0

    Ok op i røven. Jeg kan åbenbart ikke få en hel sætning gemt lige pludselig. 81% på Metacritic og ingen dårlige anmeldelser "over there", så fortvivl ej Gasivodo. 

    Bruce 9-10-15 16:25

  • ★★★1

    What the fuck? Det skrev jeg IGÅR!

    shiiiiiiiieeeeeeeet this is fucking horror :-O Der er noget galt med in-out rækkefølgen her hehe.

    Nå, men Mark Kermode har ihvertfald haft en sjov anmeldelse af filmen

    https://m.youtube.com/watch?v=cxMkAAA41xM

    Bruce 9-10-15 16:33

  • ★★★0

    What the fuck? Det skrev jeg IGÅR!

    shiiiiiiiieeeeeeeet this is fucking horror :-O Der er noget galt med in-out rækkefølgen her hehe.

    Nå, men Mark Kermode har ihvertfald haft en sjov anmeldelse af filmen

    https://m.youtube.com/watch?v=cxMkAAA41xM

    Bruce 9-10-15 16:37

  • ★★★0

    Kermode er altid seværdig. Prøv se hans anmeldelse til The Counselor, Flemming ;) 

    Uden jeg har undsøgt sagen nærmere, hvor er filmen skudt? 

    Babo 9-10-15 16:46

  • ★★★0

    Den så jeg skam :-)  Men tvivler på han så extended cut :-D

    Mars! ... hehe ... ved det ikke ;-)

    Bruce 9-10-15 17:15

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen