Anmeldelse: Yesterday (Blu-ray)

Humoren er ofte så underspillet og gentagende, at der aldrig udløses mere end et lavmælt kluk.

The Beatles anses af mange som verdens første boyband og stod igennem 60'erne bag et hav af tidløse rockklassikere. De er blandt Storbritanniens mest værdsatte nationalskatte, så da en af Englands største instruktører ville ære deres musik i en ny film, vakte beslutningen naturligvis stor interesse i hjemlandet. Danny Boyle ville nemlig filmatisere "Yesterday", hvis manuskript var skrevet af Richard Curtis – manden bag "Love Actually" og "Fire bryllupper og en begravelse". Kombinationen af de to viste sig dog hurtigt at udløse en række lunkne anmeldelser, for selvom "Yesterday" er baseret på en rigtig god ide, er resultatet slet ikke så hjertevarmt, sjovt og finurligt som håbet.

En verdensomspændende strømafbrydelse viser sig at være et afgørende øjeblik for den fallerede musiker Jack Malik (Himesh Patel). Episoden udløste en ulykke, hvor han mistede sine to fortænder, imens resten af verden mistede deres erindring om The Beatles. Da Jack finder ud af dette, begynder han at implementere deres sange i sin sætliste, og snart har hans manager, Ellie (Lily James), rigeligt at se til. Da Ed Sheeran ved et tilfælde hører en af sangene, tager han Jack under sin vinge, og snart bliver han en verdensstjerne. Mens Ellie langsomt forsvinder fra Jacks liv, stiller Jack sig selv det spørgsmål, om han mon har fortjent sin succes.

Himesh Patel, primært kendt fra tv-serien "EastEnders", er det absolutte lyspunkt i en film, der famler rundt i mørket efter sin berettigelse. Uden nogen større konflikt undervejs hviler hele filmens moralske dilemma udelukkende på sine skuespilleres præstationer, og Patels mimik alene udviser en konstant indre kamp. Om det er ok at stjæle ideer fra vores verden til et parallelt univers kunne ellers være interessant at udforske. Hverken d'herrer Richard Curtis eller Danny Boyle formår dog at løfte materialet til mere end det banale, og når moralen efter hele to timers spilletid bliver spontant slynget ud af en biperson, falder filmen fladt til jorden. "Yesterday" har desværre ikke meget mere at byde på end netop dét, og det er virkelig synd, når både talentet og ambitionerne er til stede.

Humoren, der ellers kunne være et andet lyspunkt, er ofte så underspillet og gentagende, at der aldrig udløses mere end et lavmælt kluk. Selv når Jack bliver udnyttet af den amerikanske musikindustri i form af garvede komikere som Kate McKinnon og Lamorne Morris, er materialet fortsat så ufatteligt tyndt, at ren improvisation fra de to havde været at foretrække. Bedst er det, når Ed Sheeran står for skud. Sheeran har måske ikke en imponerende komisk timing, men med en velplaceret selvironi står han for filmens mest mindeværdige scener.

"Yesterday" er trods alle sine problemer heldigvis ikke helt ueffen. Curtis er trods alt for dygtig til at skrive dialog, og Boyle for dygtig til at skrue en film sammen. Samspillet mellem Patel og Lily James er også ret pudsigt, selvom kemien er tvivlsom. Om "Yesterday" er værd at give sig i kast med handler muligvis om ens eget personlige forhold til The Beatles samt den type komedier fra 80'erne, hvor et overnaturligt fænomen vender op og ned på hovedpersonens tilværelse – men aldrig rigtigt bliver forklaret. Selv da står "Yesterday" i skyggen af film som "Big", "Tast mig, jeg er din" og "Like Father Like Son".

Billede & Lyd

"Yesterday" er skudt digitalt i en mærkbar høj opløsning. Udgivelsens billede er detaljerigt, klart og varmt i farverne. Især filmens udendørsscener er imponerende. Det er dog udgivelsens Dolby Atmos-lydspor, der gør "Yesterday" til en stor oplevelse. Alt fra dialog til lydeffekter og især musikken sidder lige i skabet med en perfekt lydbalance, hvor ikke en detalje går tabt undervejs.

Ekstramateriale

Kommentarsporet med Danny Boyle og Richard Curtis indeholder et par nyttige informationer, men er ellers hyggeligt og en smule kedeligt. Ekstramaterialet byder også på en anden åbning og slutning på "Yesterday", og begge kunne faktisk have ændret filmen til det bedre. De slettede scener er talrige og fjerner ganske fornuftigt et unødigt sideplot. De fem featuretter fokuserer hovedsageligt på filmens casting og skuespillernes arbejde, men forbliver overfladiske med for meget rygklapperi. Til sidst indeholder ekstramaterialet et par optrædener fra filmen samt et mindre sjovt gag reel.

Yesterday (Blu-ray)

Kommentarer

Yesterday (Blu-ray)

 • ★★★★2

  En behagelig og hyggelig film og det kan jeg godt lide, altså når de er hyggelige på lige den måde jeg bryder mig om.

  For mig er den i kategori med film som "A Hologram for the King", "The Secret life of Walter Mitty" og "Salmon Fishing in The Yemen".

  Det er film der hverken provokerer eller larmer, men bare er lige tilpas behagelige :) 

  Nå ja, 4/6

  Åkepool20-12-19 22:17

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen