Moovy Exclusive: CPH:DOX-omtale: "Motherland"

Dystert indblik i det hviderussiske militær er en skildring af et lands identitetskrise.

I "Motherland" følger vi en mor i Hviderusland, der kæmper for retfærdighed for sin søns mystiske død under sin værnepligt i hæren. Hun opsøger andre forældre, hvis børn har lidt samme skæbne som hendes søn. 

Sideløbende får vi indblik i de unge potentielle rekrutters liv uden for hæren. Efter en technofest sidder en vennegruppe på nogle rørledninger, ryger smøger og kontemplerer måder at undslippe den ene kammerats indskrivning i hæren. De finder ikke på noget godt. 

"Motherland" er et dystert stemningsbillede af et land med en seriøs identitetskrise og en lyrisk skildring af en konkret samfundsmæssigt problem. Under optagelserne bryder demonstrationer ud og kameraet befinder sig pludselig midt i historiens gang.

Det er både en personlig og politisk film. Breve fra en tidligere rekrut til sin mor, er næsten den eneste indsigt i de egentlige forhold i hæren, der tilsyneladende opererer uden for lovens lange arm. Et sjældent telefonopkald fra den ovennævnte nyrekrutterede kammerat sætter problemet på spidsen: "If I don’t obey, it’s easier for them to liquidate me."

"Motherland" er nomineret i hovedkonkurrencen DOX:AWARDCPH:DOX. Som en af årets publikumfavoritter, kan filmen ses efter festivalen 27. marts i Cinemateket og 29. marts i Empire Bio.