Moovy Exclusive: CPH:DOX: Tre anbefalinger

En af verdens største filmfestivaler indtager København netop nu.

I år løber CPH:DOX af stablen for 21. gang. Udvalget af over 200 udvalgte dokumentarfilm har egentlig været stabilt den seneste håndfuld år, mens festivalen har bredt sig over hele Norden med en række sideløbende arrangementer. Heriblandt rundt om i Danmark – og digitalt. 

CPH:DOX også har lanceret deres egen streaming-tjeneste, PARA:DOX, hvor en lang række aktuelle dokumentarfilm kan ses. 

Som altid, vil der være titler blandt årets mange film, der falder særligt ud. Særligt tre er værd allerede nu at anbefale – løbende under festivalen anbefales endnu flere!

Livet og andre problemer

Årets åbningsfilm er meget passende også fra én af dansk films kriminelt mest oversete filmskabere, Max Kestner. Siden den efterhånden legendariske kortfilm "Rejsen på ophavet" fra 2004, har den 54-årige dokumentarist kastet sig over prisbelønnede film som "Drømme i København", "Amateurs in Space" og ikke mindst den filosofiske sci-fi-spillefilmsdebut, "QEDA".

"Livet og andre problemer" tager sit afsæt i Marius-hændelse i Zoologisk Have for ti år siden, da aflivningen af en ung giraf skabte et globalt hysteri. Begivenheden satte tankerne igang hos Kestner om hvad meningen med livet, døden, naturen og alt det midt i mellem egentlig betyder.

Det søger Kestner at få svar på hos en lang række internationale forskere som Charles Foster, samt danske Eske Willerslev, mens biolog Bengt Holst med ophøjet ro fortæller om Marius. Sideløbende reflekterer Kestner over sit eget liv, tidens tand og når hans børn forlader reden. Rørende, poetisk og endnu et fantastisk originalt bidrag til dansk film fra Max Kestner.

"Livet og andre problemer" kører over hele landet i forbindelse med CPH:DOX og får ordinær premiere efterfølgende. Læs mere om filmen her.  

Devo

Musikdokumentarfilmene under CPH:DOX plejer at være af ekstremt høj kvalitet, og "DEVO" er bestemt ingen undtagelse.

Gakket, humoristisk og lækker grafisk kastes vi ud i historien om nok det mest anarkistiske og nyskabende New Wave-band fra USA i 70'erne og op i 80'erne. Som tilmed ikke var en del af punk-bevægelsen, da DEVO var langt mere radikale og kunstneriske – og afgjort mere intellektuelle som band – end dem.

Vi følger den klassiske musikdokumentarform med talking heads-interviews og arkivmateriale, men fortalt med et kæmpe overskud og masser af lårklaskende morsomme anekdoter og sekvenser.

Lige fra de unge idealistiske år, hvor selveste David Bowie og Brian Eno frustrerede hjalp dem med at producere deres første album og senere bliver en musikvideosensation på det nylancerede MTV, frem til mødet med kommercialiseringen med populærmusik. 

"DEVO" er et eminent, befriende ærligt og ekstremt underholdende portræt af et band, som helt afgjort aldrig har haft lyst til at blive sat i bås. Eller for så vidt haft det som mål at tjene penge på musikken, men har haft som mission at bekæmpe den stigende de-evolution af forbrugermennesket. Hvor man dog savner den idealisme i musikken i dag.

"Devo" vises sidste gang 22. marts under CPH:DOX i Cinemateket. Læs mere om filmen her.  

War Game

Mens vi nervepirrende venter på det amerikanske valg til november, vil det være umuligt ikke at tænke tilbage på 6. januar 2021. Stormløbet på Kongressen iværksat af højreekstremister og motiveret af Donald Trump udfordrede det amerikanske demokratis fundament. Hvordan i alverden kan man gardere sig mod, at det sker igen? Med at træne det i et intens rollespil, synes svaret i "War Game".

Virkelige politikere, embedsmænd og militærfolk er samlet for at deltage i et seks timers højintens rollespil, hvor de stress-testes i en lignende situation. Målet er at finde ud af, om det er muligt tage det i opløbet i realtid. Eller om det overhovedet er muligt at værne sig mod et statskup, hvis man er fanget inde i Kongressen og skal håndtere stormløb andre steder i landet samtidigt.

"War Game" er et spændende og ekstremt aktuelt tankeeksperiment, der både er et spændende indblik i afgørende politiske beslutninger og de konsekvenser der uundgåeligt vil være, når der slås ned på radikaliserede ekstremister internt og eksternt i magtens højborg.

"War Game" kan ses 17. marts i Dagmar og 22. marts i Empire Bio. Læs mere om filmen her.

CPH:DOX foregår fra 13. til 24. marts i primært København.

Bliv medlem af KLUB:DOX og få adgang til en lang række fordele.