Moovy Exclusive: CPH:DOX-omtale: "Vintersaga"

Den skandinaviske vinter møder tilværelsens gentagelser i mørk hverdagsportræt.

"Vintersaga" af den svenske instruktør, Carl Olsson, har verdenspremiere på dette års CPH:DOX og er også med i hovedkonkurrencen på festivalen. Det er en essayistisk film, der igennem en række visuelt stramt komponerede tableauer skildrer livet i den lange, mørke og kolde skandinaviske vinter.

Filmens første billede er af en bil, der kører rundt i cirkler og laver såkaldte "donuts". Det er et stærkt symbol på den overordnede fortælling: det, der kører og kører, men tilsyneladende kommer ingen vegne. "Det blir aldrig vår", sukker en af de medvirkende på et tidspunkt. Man kender følelsen. Men livet går videre. Også om vinteren. 

Filmen er delt op mellem billeder af fritid og arbejde. En lastbilchauffør, der kører igennem en snestorm. En kaptajn på en mindre færge lægger til og fra. Et par teenage-piger står en altan og ryger smøger. En mand og kvinde knalder på et hotelværelse. Alt imens en isbryder langsomt, men sikkert bryder is.

Olsson vil ikke kun fremvise menneskedyret i Norden som en slags kuriosum og filmen har således også en gennemgående meta-vinkel. Plakaten for filmen selv optræder eksempelvis flere gange. Er det sælsomme liv i vintermørket komisk eller tragisk? Måske begge dele?

"Vintersaga" kan ses den 25. marts i Cinemateket.