Moovy Exclusive: CPH:DOX-omtale: "Voice"

Norsk dokumentarfilm træder ind i minefeltet mellem frisind, censur, repræsentation og politisk korrekthed i filmverdenen anno 2023.

En kvindelig, norsk filminstruktør bosat i Oslos hippeste bydel tager ud i en underbemidlet forstad for at live en film om et filmværksted for udsatte unge ved navn ‘Voice’. Det lyder jo som et hæderligt projekt, men det viser sig ikke at være helt uproblematisk for filmskaberen. Selvom hun har de bedste intentioner bliver hun mødt med mistro af sine emner. For har hun overhovedet ret til at fortælle deres historie?

"Voice" er titlen på filmen (om filmen) beskrevet herover. Den er instrueret af Ane Hjort Guttu, der som instruktør har været vist på CPH:DOX flere gange før. I år deltager hun med en selvbevidst meta-film, hvor grænsen mellem fiktion og dokumentarisme er et centralt element. En film er aldrig "bare" virkeligheden. Der er altid en afsender med sine egne motiver og enhver film er tilegnet en bestemt modtager. Hvilket aktivisterne på det fiktive filmværksted er meget klar over. De vil ikke udstilles og modsætter sig den fremmedes singulære vision. Men kan man censurere andre i frisindets navn? Må man altid kun fortælle sin egen historie - uanset gode intentioner? Således berører "Voice" svære spørgsmål om politisk korrekthed, perspektiv og repræsentation i filmverdenen i dag.

"Voice" vises en sidste gang på CPH:DOX den 24. marts i Dagmar Teatret i København. Læs mere om filmen og bestil billetter her.