Director's Cut-udgaven af "Star Trek: The Motion Picture" bliver omsider restaureret og genudgivet

Og arbejdet kommer til at tage minimum seks måneder, afslører Paramount Pictures i en pressemeddelelse.

Da den allerførste "Star Trek"-film, "Star Trek: The Motion Picture", udkom tilbage i 1979, var det ovenpå adskillige måneders hektisk efterarbejde, der bl.a. gav flere af filmens special effects-folk mavesår og alvorlig stress.

Takket være filmens fastsatte premieredato nåede dens instruktør, den legendariske Robert Wise ("West Side Story", "The Sound of Music"), simpelthen aldrig at færdiggøre filmen ordentligt.

Først i 2001 fik Wise lov til at vende tilbage til klipperummet og både frasortere flere sekvenser og genindsætte flere slettede af slagsen, og filmselskabet Paramount finansierede derudover en masse nye computereffekter, som erstattede visse scener, som ikke var blevet færdiggjort ordentligt.

Wises såkaldte The Director's Edition af "Star Trek: The Motion Picture", som udkom på dvd, fik langt bedre anmeldelser end den oprindelige biografudgave, og både fans og kritikere betegnede den nye version som en mere helstøbt og underholdende film.

Læs også: Officielt: Den næste "Star Trek"-film kommer i 2023

Desværre blev de nye computereffekter produceret i en relativt lav opløsning (720x480), idet man ikke var fremsynet nok til at spå, at det snart ville blive normalt at se film i HD (1920x1080) og endnu højere opløsninger i hjemmebiografen.

Derfor har fans i årtier kæmpet for at få Paramount til at, ja, lave en opdateret udgave af den allerede opdaterede udgave af "Star Trek: The Motion Picture", og ovenpå adskillige års tomme løfter og løse rygter er det omsider officielt: Paramount dykker ned i arkiverne, producerer nye computereffekter i 4K-opløsning og udgiver i 2022 den ultimative udgave af "Star Trek: The Motion Picture".

Restaureringen superviseres af produceren David C. Fein, restaureringseksperten Mike Matessino og visual effects-supervisoren Daren R. Dochterman, som alle tidligere har samarbejdet med Wise, som døde i 2005. Restaureringen vil kræve 6-8 måneders arbejde.

Efter planen udkommer den nyrestaurerede Director's Cut af "Star Trek: The Motion Picture" i udvalgte biografer næste år og derefter på Paramount+. Flere amerikanske hjemmesider rapporterer, at det er sandsynligt, at filmen udkommer på disk (Blu-ray og 4K UHD) senere næste år.

Desuden har Paramount afsløret, at de udgiver de fire første "Star Trek"-film (inklusive den oprindelige biografversion af "Star Trek: The Motion Picture") fysisk på 4K UHD i september i år. Du kan læse mere om dén kommende udgivelse her.

Kommentarer

Director's Cut-udgaven af "Star Trek: The Motion Picture" bliver omsider restaureret og genudgivet

 • ★★★★★★1

  Nice.

  Zero Cool13-07-21 13:14

 • ★★★★★2

  Hell yeah! Jeg havde sgu aldrig troet, at de ville gøre det, men fedt at Paramount netop nu går all-in på 4K-fronten, når det kommer til Trek.

  The Insider13-07-21 13:19

 • ★★★★0

  Hmm, da jeg så de 13 film i december (min alternative julekalender), var der ikke noget der skar i øjnene ift. computereffekter i lav opløsning. Men forventningerne er jo heller sat så højt, når man ser en film fra 1979.

  Jeg kommer næppe til at indløse billet til den nye udgave, eftersom der typisk går mindst 5 år imellem, at jeg har den slags "kavalkader". Og nu hvor jeg har set alle filmene mindst 3 gange hver, så kommer der nok nærmere til at gå 10 år.

  Gør det mig til en dårlig Star Trek fan, at jeg ikke gider se filmene så tit?

  S. Rico13-07-21 16:03

 • ★★★★★1

  Hmm, da jeg så de 13 film i december (min alternative julekalender), var der ikke noget der skar i øjnene ift. computereffekter i lav opløsning. Men forventningerne er jo heller sat så højt, når man ser en film fra 1979.

  Du så måske filmene på Netflix/Blu-ray? I så fald har du netop ikke set Director's Edition-udgaven (med de omtalte low-res computereffekter) af "The Motion Picture", som KUN er ude på dvd :-)

  The Insider13-07-21 16:07

 • ★★★★1

  Jeg så den på blu-ray og troede, at det var den senest tilgængelige. Hmm, så har jeg alligevel en masse til gode. Men igen: der kommer til at gå lang tid, før jeg magter at tygge mig igennem alle filmene én gang til.

  For man kan jo ikke bare se film nummer ét - uden at se de andre bagefter. Det ville gøre ondt på min OCD-kronologiske hjerne :-)

  S. Rico13-07-21 16:29

 • ★★★★★★0

  Hmm, troede det var den “rigtige” udgave der var ude på Blu-Ray? Er ret sikker på der står noget om at det er en speciel- eller længere version på min udgave? Jeg har dog set dvd udgaven og mindes ikke den var anderledes end da jeg for kort tid siden gense bd udgaven?

  T. Nielsen13-07-21 16:43

 • ★★★★0

  Jeg er selv notorisk dårlig til at spotte ændringer i film. Da jeg så de tilrettede Star Wars IV-VI bemærkede jeg kun to ting: den tilføjede Jabba the Hut, hvor Han Solo går hen over halen, og de store dinosauer-agtige CGI dyr i Mos Eisley.

  Så jeg er på ingen måde en af dem, der klager over, at George Lucas har ødelagt min barndom. For de to ændringer jeg bed mærke i, synes jeg var er ok.

  Jeg tror bare generelt ikke, at jeg lægger meget mærke til de små detaljer. Jeg kan heller aldrig huske filmcitater. Så når der er en quiz, der handler om filmcitater, har jeg ikke en chance. 

  S. Rico13-07-21 16:52

 • ★★★★★0

  Nope, The Director's Edition er KUN udkommet på dvd, og det gjorde den i 2001 (som det jo også opremses i nyheden - både her og i originalkilden).

  På Blu-ray, streaming, dvd-boxset osv. kan I KUN finde den oprindelige biografversion :-) Dvd-udgaven (som I altså kun har set, hvis I vitterligt har købt den ENKELTSTÅENDE dvd-udgivelse af den første film for mange år siden) er måske ikke lige så radikalt anderledes som fx biograf/director's cut af "Kingdom of Heaven", men i tempo, flow og visuel slagkraft har den afgjort fået et boost (det siger også noget om, hvor meget den adskiller sig fra originalversionen, når det vil tage MINDST et halvt år at restaurere den nye version til 4K). Glæder mig helt vildt til omsider at se den i ordentlig kvalitet!

  The Insider13-07-21 17:11

 • ★★★★1

  Ok - du har solgt budskabet. Nu bliver jeg nød til at se den.

  S. Rico13-07-21 17:17

 • ★★★★★★0

  Jeg ved min fars dvd var en director’s “something”. Men nu bliver jeg nød til at tjekke min bd, da jeg følte mig sikker på der stod den var længere end biografversionen. Jeg ved jo godt at Johan ikke kan tage fejl her. Men jeg må vide hvorfor jeg gør? Ellers skal den genkøbes. Elsker den film!

  T. Nielsen13-07-21 17:23

 • ★★★★★1

  Jeg er ikke sikker på, at jeg har set Director’s Cut udgaven, men har altid været glad for den originale. Så jeg er klart ombord!

  David Lund13-07-21 20:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen