Michael Gambon er død, 82 år gammel

Den prisbelønnede skuespiller spillede troldmanden Dumbledore i seks "Harry Potter"-film.

En af Europas helt store skuespillere er gået bort i en alder af 82 år: irsk-engelske Michael Gambon. Det bekræfter skuespillerens familie over for de engelske medier jvf. BBC.

Gambons glorværdige og mangeårige karriere er spækket med mindeværdige film og præstationer, men han vil nok altid være bedst kendt for at spille Professor Albus Dumbledore – rektor på magiskolen Hogwarts. Gambon overtog rollen i "Harry Potter og fangen fra Azkaban", da Richard Harris døde efter at have spillet rollen i franchisens to første film.

Ud over sin karriere foran kameraet arbejdede Gambon ofte på de skrå brædder, og han vandt hele tre Olivier-priser for sit arbejde på teaterscenen. Desuden samarbejdede han med selveste Laurence Olivier tidligt i sin skuespillerkarriere på Englands nationalteater.

Det var helt naturligt, at Gambons filmkarriere blev kickstartet med en rolle i en Shakespeare-filmatisering: "Othello" fra 1965.

Derudover har Gambon haft prominente roller i bl.a. "The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover", "The Wings of the Dove", "Gosford Park", "Kongens store tale" og "The Insider". Han samarbejdede også med Wes Anderson på "The Life Aquatic" og "Fantastic Mr. Fox".

Og på tv-fronten brillerede Gambon også ofte, og han vandt hele fire BAFTA-priser for sine præstationer på flimmerkassen – herunder for sin hovedrollepræstation i den legendariske musical-serie "The Singing Detective".

Gambon blev født i Irland den 19. oktober 1940, og han flyttede med sine forældre til England under Londons genopbygning oven på 2. verdenskrig. Her sørgede Gambons far, Edward, for, at han fik engelsk statsborgerskab, hvilket gjorde det muligt for Michael Gambon – flere årtier senere – at blive slået til ridder af dronningen.

Gambon gik bort med sin familie ved sin side efter en kort kamp mod lungebetændelse. Han efterlader sig sin enke, Anne Miller, og tre sønner.

Kommentarer

Michael Gambon er død, 82 år gammel

 • ★★★★1

  Jeg vil huske ham bedst fra Dennis Potters fremragende "The Singing Detective". Jeg har vist aldrig set en Harry Potter-film...

  chandler7528-09-23 14:42

 • ★★★★0

  Det må være en oplagt lejlighed til at gense The Singing Detective, som jeg forelskede mig i, da jeg gik på gym. Herligt mange fortolkningsmuligheder, og en slags munter udgave af Bergmans Ved Vejs Ende.

  Jeg vil altid tænke på den serie, når hører hans navn.

  S. Rico28-09-23 14:53

 • 0

  Jeg har altid syntes Michael Gambon spillede Dumbledore to a tee. Hans lidt indirekte små-arrogante tilgang, en smule hævet over andre og til tider lidt bedrevidende. Men manden gjorde det med sådan en ynde at man ikke kunne gøre andet end at holde af ham, respektere ham og vide at i den sidste ende elskede han Harry dybt.

  Han er død, borte og kommer ikke tilbage. Det er trist og utrolig bittert men han efterlader en arv. Han spillede en af de vigtigste roller i Harry Potter universet og jeg ved fans verden over er knust over hans død men han gjorde millioner af dem og filmelskere en kæmpe tjeneste fordi han tilførte universet noget magisk og han vil for altid være i folks hjerter og minder.

  RIP Michael Gambon

  ccbj29-09-23 10:12

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen