Todd Field: "Tár" er nok min sidste film

Den Oscar-nominerede auteur bag "Little Children" og "In the Bedroom" er allerede parat til at vinke farvel til filmbranchen.

Ganske vist endte den med at vinde nul Oscars i år, men "Tár" var en af 2022's mest prisbelønnede og skamroste film, som vi tilmed gav topkarakter her på Moovy, da den fik dansk biografpremiere i februar.

I "Tár" spiller Cate Blanchett chefdirigenten Lydia Tár, som er vanvittigt dygtig – men også uhyggeligt manipulerende og selvcentreret.

Filmens instruktør og manuskriptforfatter, den 59-årige Todd Field, har opnået nærmest mytologisk særstatus i kritikerkredse takket være netop "Tár" og sine to andre film, "In the Bedroom" (2001) og "Little Children" (2006), som også vandt adskillige priser – og også fordi Field netop laver så få film med så mange års mellemrum.

Men i et længere, fascinerende interview med Cinema Scope afslører Field, at det er så hårdt for ham at lave film, at han seriøst overvejer at lægge filminstruktørens dirigentstok fra sig – permanent.

Læs også: Quentin Tarantino har færdiggjort manuskriptet til sin 10. og sidste film som instruktør

I interviewet sammenligner Field det at lave film med at skrive fiktion, male malerier og skabe skulpturer – og han understreger, at det er langt hårdere at lave spillefilm, fordi der er langt flere mennesker involveret i processen. Field siger desuden:

"Det er en kæmpe udfordring at lave en film – uanset dens størrelse. Det er ikke for de frygtsomme. Jeg ville ønske, jeg var af en anden støbning, for jeg laver nok ikke flere film. Det kræver meget af mig. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde laver en til."

Da intervieweren spørger, om Field vitterligt tror, at "Tár" bliver filmmagerens sidste værk, svarer Field: "Ja, det tror jeg. Det er meget sandsynligt.

"Det handler ikke om, at jeg ikke har noget at fortælle. Hvis det var nemt og let, så ville jeg skyde film hele tiden. Jeg laver reklamer hele tiden, men det kræver ikke meget af mig. Men når man bliver ældre, indser man, hvor værdifuld tiden er. Så meget tid er der ikke i timeglasset. Jeg bliver 60 næste år. Så begynder man at tænke i de baner."

Field er naturligvis ikke den første filmmager, som fastslår, at han er færdig med de levende billeder, men som så alligevel booker en returbillet til Hollywood. Vi får at se, om den Oscar-nominerede auteur holder sig til reklamebranchen fremadrettet.

Kommentarer

Todd Field: "Tár" er nok min sidste film

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen