Anmeldelse: Aquaman

Overgiv dig til "Aquaman" i al dens vidunderlige van(d)vid.

De har haltet efter i en årrække som filmatiseringer, superheltene fra DC Extended Universe. I forhold til ærkerivalerne hos Marvel Cinematic Universe, der over de seneste ti år er blevet et overvældende popkulturelt fænomen. Men tag ikke fejl. Selvom DCEU – måske lidt urimeligt – har fået et ry for at stå i skyggen af MCU, formår en række DC film alligevel at slå indtjeningsrekorder. "Aquaman" har allerede imponeret på dén front i Kina. Overraskende er det imidlertid, at sjette bud på DCEU-stammen også er den hidtil bedste.

Oprindelseshistorien om skovmandsskjorte-halvguden Arthur Curry (Jason Mamoa) er ellers lige til en maveplasker. Midt i sine hverdagslige heltegerninger på åbent hav, bliver Aquaman nødsaget til at svømme forbi Atlantis. Hans halvbror Orm (Patrick Wilson) fisker efter at gå i krig med den menneskelige race, der længe har ødelagt og forurenet vores blå planet. Alt går ikke helt som planlagt, særligt da vores helt tvinges til at se fortiden i øjnene.

"Aquaman" havde alle tænkelige forudsætninger for at blive årets mest åndssvage film, efter vi sidste år mistede DC-livsmodet ovenpå den bizart ringe "Justice League". At Mamoa som hipster-Aquaman i forvejen er trailer trash-irriterende, burde sammenlagt implodere i en ildelugtende tsunami af manbuns og generisk superhelte-fiskeaffald. Både og, da instruktør James Wan er gået planken helt ud, overrasker med en syndflod af kulørt underholdning og leverer en fiskerlussing til kritikerne.

Noget så sjældent som ekstremt vellykket 3D, oprigtigt fascinerende undervandsbydesign og komplet over the top kitsch medvirker til at "Aquaman" er én af årets mest positive overraskelser. For der bliver givet fuld skrue, når en på papiret torskedum oprindelseshistorie gøres troværdig og actionsekvenser med rustningsklædte mutant-søheste og H.P. Lovecraft-inspirerede monstre er uimodståeligt underholdende. James Wan styrer med så sikker hånd skuden i havn, at man fristes til at siges, at ingen andre kunne gøre det med så bred æstetisk og genremæssig-spændvidde og med et så stort Colgate-smil ned ad vandrutschebanen at blåhvalers barder blegner.

Selvom "Aquaman" er én stor fornøjelig vandballonkamp, kræver det at enhver konventionel tilgang til logik skylles ud med badevandet. Balancegangen mellem indre logik og kreativ omgang med historiens fremdrift overholdes nok til at præmissen fanges. Især når klassisk DC-selvhøjtidelighed løssluppen drukner i både frivillig og ufrivillig komik. Værst ved "Aquaman" er dog karakteren Aquaman i sig selv. Jason Mamoa har slet og ret hverken talent, karisma eller evnerne til at levere selv et minimum af mundrette oneliners. Brovten og bondsk, forfalder Aquaman til et amerikansk helteportræt på Trump-niveau, mens der fatters større sympati for Patrick Wilsons Orm, som overbevisende skurk der har sit på det tørre ud i motivation og handlekraft. Neonfisk-farvede gak og løjer skal imidlertid ikke undervurderes, når DC for engangs skyld kaster sig ud på det allerdybeste vand og slipper helskindet fra det.

Overgiv dig til "Aquaman" i al dens vidunderlige van(d)vid. James Wan mener det, når ét af de mest langt ude og usandsynligt underholdende superheltehelte-eventyr slår fornøjeligt smut med dårlig smag og totalt bunkers kreativitet. Udover at være én af de allerbedste IMAX 3D oplevelser til dato, står Jason Mamoa & Co bag én af de bedste DC-film i dette årti – til trods Mamoa er den måske mest svage hovedperson i en superheltefilm længe.

Aquaman

Kommentarer

Aquaman

  • 0

    Jeg skal love for der er delte meninger om den film.. Jakob Stegelman sablede den ned. 8)

    T'hain13-12-18 13:00

  • ★★★★0

    Uanset hvor meget og ofte du tordner, viser foragt og brokker dig over genren, bilder jeg mig ind at du bliver ved med at komme op med positive anmeldelser Nicki???!!??

    T. Nielsen13-12-18 13:02

  • ★★★2

    Uanset hvor meget og ofte du tordner, viser foragt og brokker dig over genren, bilder jeg mig ind at du bliver ved med at komme op med positive anmeldelser Nicki???!!??

    Så vred er jeg heller ikke, jeg er bare træt af generiske superheltefilm – især a la Marvel-samlebåndsmetoden – og Avengers-filmene var jeg ganske rigtigt været ved at kaste op over ved gensyn. :) Havde jeg haft fingerne i bl.a. "Black Panther", "Justice League" og "Thor: Ragnarok", havde de fået tæv – mens den seneste Ant-Man med nød og næppe trak sig op på en lille 4'er i min bog. Bare et par eksempler af de seneste film. "Deadpool 2" er jeg dog ret tosset med, til trods for at jeg ikke kan udstå den første, hvilket en kommende UHD-anmeldelse vil underbygge nærmere. :)

    Dét jeg har kritiseret en del er, at der efter min mening er opstået en sælsom retorik om, at fordi superheltefilm "bare" er superheltefilm, er det som om at der for mange er opstået en art parallelkarakterskala, hvor rigtigt meget lort ædes råt og ukritisk som var det Kobekød.

    Jeg forholder mig dog så positiv som muligt til alle superheltefilm – og alle film i det hele taget – når jeg træder ind til visningerne, da der er guldkorn indimellem. Heriblandt til dels ovenstående og den nye Spider-Man-film, der ganske enkelt er fantastisk.

    Dolphinfriendly13-12-18 13:26

  • ★★★0

    For mig giver det mere mening at hoppe ud med et reb om halsen. Ikke for at være lyseslukker, men altså..

    Babo13-12-18 13:31

  • ★★★0

    For mig giver det mere mening at hoppe ud med et reb om halsen. Ikke for at være lyseslukker, men altså..

    Tro mig, Johan og jeg havde en idé om at "Aquaman" potentielt kunne ende som årets værste film – men vi sad tilbage og var forvirrede over, at vi begge havde haft en fest. :)

    Dolphinfriendly13-12-18 13:41

  • ★★★0

    Tro mig, Johan og jeg havde en idé om at "Aquaman" potentielt kunne ende som årets værste film – men vi sad tilbage og var forvirrede over, at vi begge havde en fest. :)

    Jeg fik ‘fest’ nok efter The Predator. :)

    Babo13-12-18 13:42

  • ★★★0

    Jeg fik ‘fest’ nok efter The Predator. :)

    Hvad kan jeg sige – nogen har det sjovere end andre til fester. :)

    Dolphinfriendly13-12-18 13:45

  • ★★★★0

    Jeg har festet med Babo. Han gider ikke feste. Han vil bare se cool ud:D

    T. Nielsen13-12-18 13:52

  • ★★★1

    Sådan her? 

    Dolphinfriendly13-12-18 13:53

  • ★★★★1

    Men ret vildt at Heath Ledger genopstod for at være med i den. (Se billede nr. 2 i anmeldelsen) 

    Riqon13-12-18 13:55

  • ★★★★0

    Sådan her? 

    :D

    T. Nielsen13-12-18 13:56

  • ★★★★0

    Og tak for udredning:) Særligt det med et åbent sind/forsøge at være positiv synes jeg er godt. Sådan forsøger jeg også at have det.

    T. Nielsen13-12-18 13:59

  • ★★★0

    Jeg har festet med Babo. Han gider ikke feste. Han vil bare se cool ud:D

    Jeg har jo travlt med at kigge damer mens du bæller øl. :)

    Babo13-12-18 14:02

  • ★★★★0

    Jeg har jo travlt med at kigge damer mens du bæller øl. :)

    Ja har bemærket du nøjes med at kigge;) 

    Nå pjat nok. Jeg har ingen planer om at se denne her i bio. Muligt den er en fest. Men med de få jeg vælger, at smide penge efter der, der er andre jeg heller vil se. Jeg havde heller ingen fest med The Predator. 

    T. Nielsen13-12-18 14:17

  • 0

    Så vred er jeg heller ikke, jeg er bare træt af generiske superheltefilm – især a la Marvel-samlebåndsmetoden – og Avengers-filmene var jeg ganske rigtigt været ved at kaste op over ved gensyn. :) Havde jeg haft fingerne i bl.a. "Black Panther", "Justice League" og "Thor: Ragnarok", havde de fået tæv – mens den seneste Ant-Man med nød og næppe trak sig op på en lille 4'er i min bog. Bare et par eksempler af de seneste film. "Deadpool 2" er jeg dog ret tosset med, til trods for at jeg ikke kan udstå den første, hvilket en kommende UHD-anmeldelse vil underbygge nærmere. :)

    Dét jeg har kritiseret en del er, at der efter min mening er opstået en sælsom retorik om, at fordi superheltefilm "bare" er superheltefilm, er det som om at der for mange er opstået en art parallelkarakterskala, hvor rigtigt meget lort ædes råt og ukritisk som var det Kobekød.

    Kunne ikke have sagt det bedre selv. Hvis de i det mindste bare brugte velfungerende filmproduktionsteknikker/metoder.

    Bobby Long13-12-18 14:41

  • 0

    Helt enig i bedømmelsen, Nicki. Det er jo et mindre vidunder, at filmen rent faktisk lykkedes med at sælge sin præmis overbevisende til trods for hvor vanvittigt fjollet og tildels kikset alt i hele filmen er. Det er jo Star Wars under vandet, et kæmpe spetakel.

    Vildt, at Aquaman skulle ende med at blive en af årets bedre blockbusters når man tænker på hvor mange rædderlige der har været og den burde have SÅ meget imod sig. 

    Mikkel Abel13-12-18 15:26

  • ★★★0

    Tror ikke helt jeg forstår Nickis kommentar ovenover. Ikke helt ihvertfald. Er du mere skeptisk omkring genren end andre eller? For de eksempler du nævner er gode, synes jeg ikke er. Ant Man? Host, host. Har ingen formodning om 2’eren er andet end mere af samme kedelige skuffe. Desdpool 2 var for mig skuffende, ikke dårlig, men igen, mere af det samme, og jeg kunne netop godt lide etteren fordi den var frisk. Ligeledes giver du Nicki Incredibles 2 fuldt hus (fair nok, smag og behag) men igen, en film der gik med livrem og seler, som absolut ikke byggede på ret mange nye tanker (måske fordi Bird havde brug for et nemt hit efter fiaskoen med Tommorowland)? Så.. hvad er det vi egentlig efterlyser? Hvilke teknikker/metoder? :)

    Babo13-12-18 16:06

  • 0

    Hvem spørger du, Babo? :-)

    Bobby Long13-12-18 17:14

  • ★★★0

    Hvem spørger du, Babo? :-)

    Nicki, dig... og andre :)

    Babo13-12-18 17:17

  • ★★★0

    Jeg er i tvivl om hvad du mener, Adis, andet end en diskussion ud fra smag og behag? Min kommentar var rettet til Thomas, da han havde bemærket at jeg på den ene side kritiserede superheltefilm og på anden giver gode vurderinger af dem og dét derfor virkede modstridende – forståeligt nok ud fra det perspektiv – så jeg rystede posen med random titler der falder og ikke falder i min smag. :)

    Dolphinfriendly13-12-18 17:46

  • ★★★0

    Helt enig i bedømmelsen, Nicki. Det er jo et mindre vidunder, at filmen rent faktisk lykkedes med at sælge sin præmis overbevisende til trods for hvor vanvittigt fjollet og tildels kikset alt i hele filmen er. Det er jo Star Wars under vandet, et kæmpe spetakel.

    Vildt, at Aquaman skulle ende med at blive en af årets bedre blockbusters når man tænker på hvor mange rædderlige der har været og den burde have SÅ meget imod sig. 

    Enig. "Aquaman" er lidt som en brumbasse. Det bør være fysisk umuligt at den flyver, men gør det alligevel imod alle odds. :)

    Dolphinfriendly13-12-18 17:47

  • ★★★0

    Jeg er i tvivl om hvad du mener, Adis, andet end en diskussion ud fra smag og behag? Min kommentar var rettet til Thomas, da han havde bemærket at jeg på den ene side kritiserede superheltefilm og på anden giver gode vurderinger af dem og dét derfor virkede modstridende – forståeligt nok ud fra det perspektiv – så jeg rystede posen med random titler der falder og ikke falder i min smag. :)

    Det var jeg med på. Nå, skidt pyt, havde ikke noget særligt på hjertet alligevel :)

    Tror bare vi er uenige mht hvad vi hver især betragter som ‘generisk’. I den henseende ser jeg ikke Ant Man værende bedre end fx Avengers, som du. Jeg synes det er over bred kam samme fis, blot at Avengers underholdt mig bedre :)

    Så er det Bobbys kommentar, der forlanger nogle særlige teknikker ud af superhelte. Det ønske forstår jeg fx ikke :)

    Babo13-12-18 18:00

  • ★★★0

    Det var jeg med på. Nå, skidt pyt, havde ikke noget særligt på hjertet alligevel :)

    Tror bare vi er uenige mht hvad vi hver især betragter som ‘generisk’. I den henseende ser jeg ikke Ant Man værende bedre end fx Avengers, som du. Jeg synes det er over bred kam samme fis, blot at Avengers underholdt mig bedre :)

    Så er det Bobbys kommentar, der forlanger nogle særlige teknikker ud af superhelte. Det ønske forstår jeg fx ikke :)

    As usual! ;)

    Haha spøg til siden. Jeg mener, at jeg gav de to Ant-Man og Infinity War 4/6 hver, hvor de nok alle ved gensyn ville falde en halv til en halvanden i karakter. Og jeg er enig med dig i, at de alle tre er generiske.

    Dét der gør forskellen for mit vedkommende er, at jeg eksempelvis fandt den første Ant-Man (som jeg nok synes bedst om af de tre) mest charmerende og legesyg. Selvom den i bund og grund følger samme 'begins'-struktur som størstedelen af MCU-oprindelsesfilmene. Modsat Spider-Verse og Legion-serien (har kun set 1. sæson), som fucker alt op på den gode måde og prøver noget anderledes. Måske svarede jeg lidt på dit spørgsmål hér, uden selv helt at vide det. :)   

    Dolphinfriendly13-12-18 18:18

  • ★★★★0

    As usual! ;)

    Haha spøg til siden. Jeg mener, at jeg gav de to Ant-Man og Infinity War 4/6 hver, hvor de nok alle ved gensyn ville falde en halv til en halvanden i karakter. Og jeg er enig med dig i, at de alle tre er generiske.

    Dét der gør forskellen for mit vedkommende er, at jeg eksempelvis fandt den første Ant-Man (som jeg nok synes bedst om af de tre) mest charmerende og legesyg. Selvom den i bund og grund følger samme 'begins'-struktur som størstedelen af MCU-oprindelsesfilmene. Modsat Spider-Verse og Legion-serien (har kun set 1. sæson), som fucker alt op på den gode måde og prøver noget anderledes. Måske svarede jeg lidt på dit spørgsmål hér, uden selv helt at vide det. :)   

    Ja hvad der vender op og ned er et spørgsmål om hvad der lige rammer. Modsat mange var jeg ikke specielt oppe og køre over Black Panther, mens jeg var overraskende godt underholdt af Avengers 3. 

    T. Nielsen13-12-18 18:33

  • ★★★1

    Jeg var bestemt heller ikke oppe at ringe over Black Panther. Måske årets mest overvurderet blockbuster, i min bog.

    Dolphinfriendly13-12-18 18:37

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen