Anmeldelse: Kingdom of the Planet of the Apes

Nyt kapitel i legendarisk science fiction-filmserie er det flotteste til dato.

Som film-franchise er "Abernes Planet" mere hårdhændet end de fleste science fiction-universer. Selvom niveauet blandt de nu i alt ti film siden Franklin J. Schaffners originale mesterværk fra 1968 baseret på Pierre Boulles roman af samme navn aldrig er nået, som dog også er én af de allerbedste sci-fi-film overhovedet. Som ovenikøbet revolutionerede, hvad der var muligt med makeup på film. Dog viste den seneste trilogi fra 2011 til 2017 tænder som prequels til ‘68-filmen. Alle tre post-apokalyptiske film er gode. Men det er især på effektområdet, at de nu computeranimerede aber imponerede som utroligt livagtige og troværdige. "Kingdom of the Planet of the Apes" fortsætter det på alle måder utroligt flotte og skelsættende effektarbejde, der samtidig er starten på en ny trilogi.

I dette kapitel er vi sprunget 300 år frem i tiden siden Matt Reeves’ "Abernes Planet: Opgøret". Lederaben Cæsar er en saga blot, hvor vi nu følger den unge chimpanse Noa (Owen Teague). Han bor med sin fredelige stamme i Dalen, hvor de lever side om side med opdrættede ørne, som de bruger til jagt. Men intet godt varer for evigt, og da Noa ved et uheld leder en bande onde aber mod sin lejr, forandres alt. De aber, som ikke dræbes, bliver i stedet kidnappet. Nok er Noa ikke den modigste chimpanse, men han beslutter sig alligevel for at redde sin stamme.

"Kingdom of the Planet of the Apes" er en slags coming of age road movie med stakkevis af bibelske referencer, der blandt andet trækker på myten om Noa og Syndfloden. Symbolikken er ikke til at tage fejl af, når chimpansen Noa sættes i stilling til et David mod Goliat-opgør mod muskelaben Proximus Caesar (meget passende motion capture-spillet af Kevin Durand), når en tyran skal nedkæmpes og formentlig et nyt rige på den bekostning skabes i de kommende film. 

Som referenceramme kan de fleste være med på den. Det er tamt, at endnu et kapitel i en mere end etableret franchise med egen mytologi ikke kan stå på egne ben, uden at de nemt genkendelige tematiske løsninger gribes ud af luften. Samtidig med, at myten om Cæsar pludseligt pusler i buskene og formentlig sætter Noa i søen til en ny Messias eller forkyndende profet af Cæsars lære, der venter på at blive en del af sammen i Dalen. Rammen er så oplagt, at det er dovent. For det er lidt for set før. Som den indtil videre længste film i serien udnyttes spilletiden på 145 minutter slet ikke effektivt nok. Men et sted skal "The Maze Runner"-instruktør Wes Ball jo starte en ny trilogi.

Til gengæld er universet teknisk ekstremt imponerende, som det flotteste i "Abernes Planet"-franchisen. Én ting er, at motion capture-niveauet ikke er set bedre siden i "Avatar: The Way of the Water", som gør aberne endnu mere troværdige som fotorealistiske væsner af kød og blod. Universet vokser ud af skærmen med en postapokalyptiske fauna, som ganske vist er set i blandt andet "The Last of Us", men næppe så overvældende indlevelsesrig som i "Kingdom of the Planet of the Apes". For slet ikke at tale om lydsiden. Som afsæt til en sammenhængende ny trilogi har Wes Ball fat i den lange ende. Indtil nu mangler en bedre historie at slå sig på brystet, før et reboot af "Abernes Planet" for alvor når samme luftlag som de bedste film i franchisen.

"Kingdom of the Planet of the Apes" er et lovende og særdeles teknisk flot 1. kapitel i ny trilogi i én af filmhistoriens allerbedste sci-fi-universer. For slidte tematikker og for lang spilletid gør, at vi aldrig kommer helt op i tempo i denne omgang.

"Kingdom of the Planet of the Apes" har dansk biografpremiere 8. maj. Heriblandt i FORMAT Bio, læs mere her.

I forbindelse med filmens premiere har Moovy TV interviewet instruktør Wes Ball. Se interviewet herunder:

Kingdom of the Planet of the Apes

Kommentarer

Kingdom of the Planet of the Apes

 • ★★★★★0

  Det visuelle med indgroet høj huse fik mig til at tænke på Horizon Zero Dawn flere steder, jeg kunne ligefrem se Aloy for mig i verden, så mangler vi bare lige Ted Faro tiden og nogle Robo-Dino'er så er vi kørende.

  Visuelt imponerende yep, og synes også meget godt om flere af karakterene Rafka især var en farvorit, og Kevin Durand's karakter som vi møder senere i historien, Ape School som det jo ligefrem er døbt, som startede med de første film med Andy Serkis er der fortsat, og det er så fedt at se den dedikation der er til faget.

  Ved ikke om Link kan virke, men se det her klip, hvor der kort lige gives en demostration, de falder instant ind i rollen, som ja abe'er, man kan sige Andy Serkis Legacy fra de tidligere film lever videre i bedste forstand.

  twitter.com/octonautsfan123/status/1788798545648292140

  Noa, som karakter synes jeg er intressant nok og han gør det godt, men ja symbolismen er måske den mere kedelige del, jeg kunne godt se en intressant vinkel på måden de bruegr Ceasar på den kommer bare aldrig rigtig ordentlig frem, filmen skal self. stå på egne ben, men en form for connectionmellem de tre første film og den her er skam hel fint, det sku bare være lidt skarpere, men jeg kunne godt li konceptet bag det.

  Så jo jeg var ganske godt underholdt, og så kunne jeg ikke lade være med at se filmen som et stort Open World Game, det var næsten morsomt, så meget det havde alle beats'ne med.

  Vi har introen der der vi får vores klatrer tutorial, ku ligefrem se de gule greb markeret for mig, angrebet om aften var vores første fight med mid boss men han er Way to powerfull, vi får dog den reel mission efter den scene. Og vi får et starter Weapon.

  Sun Eagle kan vi ikke bruge endnu, vi er ikke højt nok i level. Men vi møder andre folk vi kan teame op med.

  Herefter skifter vores miljø til hel ny situation i fangenskab, vi har ikke vores våben mere, nåede også kun at bruge det lidt efter vi havde samlet materiale. Men vores skill level er nu højt nok til vi får adgang til Eagle, og det ultimative attack

  Slutningen får vi vores første reel bossfight, og end boss til allersidst der bruger vi blot vores Eagle attack og slutter kampen hurtig. Så har vi epiloge og vi slutter med cliffhanger med the Humans.

  Elwood12-05-24 14:03

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen