Anmeldelse: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Især martial arts-kampene er det store es i ærmet i den 25. MCU-film.

Efter over et år med lukkede biografer er Marvel-maskineriet så småt kommet i omdrejninger igen. På Disney+-fronten har superheltene været i aktion med "WandaVision", "The Falcon and the Winter Soldier", "Loki" og "What If…?". Sidste måned vendte giganterne tilbage til et antal begrænsede biograflærreder med "Black Widow". Og nu er turen kommet til næste led i fjerde fase af Marvel Cinematic Universe: "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings".

I San Francisco bor Shaun (Simu Liu), hvor han sammen med bedstevennen Katy (Awkwafina) arbejder for usle penge. Men da de en dag bliver angrebet af en gruppe ukendte mænd, og Shaun mister sin amulet, går den unge mand til bekendelse. Han hedder i virkeligheden Shang-Chi. Som ung flygtede han fra organisation Ten Rings, hvor hans far, Wenwu (Tony Leung), er leder. Venneparret rejser derfor til Kina for at finde Shauns søster, så de sammen kan stoppe deres far og Ten Rings.

Ved start føles MCU's 25. film forfriskende anderledes. Delvist takket være, at tonen er mere nede på jorden, men også fordi den forsøger sig med en stil, der skiller sig ud fra franchisen. Især martial arts-kampene er det store es i ærmet. Ikke kun fordi dette element er nyt, men også fordi det er flot koreograferet. Til tider føles det som om, at instruktør Destin Daniel Cretton & co. har fået fuldstændig frie tøjler.

Lige indtil den sidste tredjedel, hvor den velkendte MCU-formular igen overtager styringen. Hvilket selvfølgelig inkluderer seriøse øjeblikke, der bliver saboteret af jokes, et par kedelige skurke og den obligatoriske, sidste episke kampsekvens. Det er også i disse dele, at filmen for det meste dropper martial arts-stilen til fordel for den sædvanlige overforbrug af magi og CGI. Og selvom historien er simpel, satses der alligevel på alt for mange flashbacks, der skal skære handlingen ud i pap. Vi skal jo være 200% sikre på, at alle forstår, hvad der foregår.

Skuespillerne gør det generelt fint, selvom man godt kunne ønske mere af karaktererne. Shaun har eksempelvis ikke meget personlighed. Han føles mere som en uovervindelig Gary Stu, der kan næsten alt fra start, og som slutter filmen af med at være præcis samme person som fra begyndelsen. Og selvom hans søster spilles op til at være en stor del af fortællingen, bliver hun ofte glemt og må tage til takke med at være i baggrunden. Der gøres dog et forsøg på at portrættere skurken Wenwu sympatisk, hvilket har sine øjeblikke. Selvom konklusionen er antiklimatisk.

"Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings" starter godt ud som dejligt forfriskende og anderledes Marvel-film med medrivende martial arts-kampe – for så derefter at ty til franchiseformularen, hvilket gør filmen til blot endnu en MCU-film. Fans af MCU har fået endnu en fin film, der sikkert vil gøre dem glade. For det kritiske publikum er dette endnu en kynisk metervare fra én af de største filmproducenter på jorden.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Kommentarer

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

  • ★★★★★1

    Det er sgu ærgerligt. Elsker martial arts-film, men finder MCU's kyniske metervare meget triviel, så du fik lige min håb op - og så fjernede du det igen :)

    Guldager 2-09-21 05:58

  • ★★★★★★0

    Metascore hos IMDb er på 71 - og andre anmeldere ligger på 4/6 - en enkelt endda 5.

    Det er nok for mig - jeg forventer ikke mere end velproduceret underholdning. 

    Wayne 2-09-21 07:07

  • ★★★★★1

    Vi har forskellig definition af underholdning:)

    Guldager 2-09-21 07:28

  • ★★★★★★0

    Vi har forskellig definition af underholdning:)

    Ja, herligt der er plads til flere måder st se film på - og at vi så alligevel, trods alt, ender med at være enige om kvaliteten nogen film. :-)

    Verden ville da være et fattigt sted, hvis der ikke var nuancer.

    Wayne 2-09-21 08:21

  • ★★★0

    Har Disney og biograferne løst deres uenigheder? Det ser ud til at man faktisk kan se den her i CinemaxX.

    gi-jones 2-09-21 08:51

  • ★★★★★★0

    Har Disney og biograferne løst deres uenigheder? Det ser ud til at man faktisk kan se den her i CinemaxX.

    Det er vist et begrænset antal sale i en begrænset periode - så tror ikke de helt har løst det

    Wayne 2-09-21 08:56

  • ★★★1

    Ekko giver den 5 stjerner. Det må være grund nok til at se den.

    S. Rico 2-09-21 09:28

  • ★★★★★★1

    Ekko giver den 5 stjerner. Det må være grund nok til at se den.

    Det samme gør JP - og Soundvenue siger 4

    Wayne 2-09-21 09:33

  • 0

    Jeg sluger alt der hedder Marvel - jeg er altid meget underholdt af deres film, så jeg tænker ikke dette bliver en undtagelse. :-)

    MIKKELELELE 2-09-21 09:50

  • 0

    Har Disney og biograferne løst deres uenigheder? Det ser ud til at man faktisk kan se den her i CinemaxX.

    Pt. er det vist kun Nordisk Film og BigBio, som har konflikt med Disney. Cinemaxx lader i hvert fald til at have genoptaget Disney-filmene.

    Om det så er helt genoptaget eller forhandling fra film til film, pas.

    Problemet lige nu er, at Disney ikke har sat "Shang-Chi" til Premier Access, så reelt ville biograferne have en eksklusiv-periode, men det har de valgt ikke at benytte sig af.

    Soundvenue har status på konflikten: soundvenue.com/film/2021/09/nej-til-marvel-film-paa-laerredet-hvad-er-status-paa-konflikten-mellem-disney-og-de-danske-biografer-458229

    steadi 2-09-21 10:45

  • ★★★1

    Det samme gør JP - og Soundvenue siger 4

    Det tyder på, at der er rigtig god underholdning i vente.

    Så håber jeg bare, at jeg får mulighed for at se den i biffen. Sådan en film skal bare ses på et stort lærred.

    S. Rico 2-09-21 12:13

  • ★★★★★★0

    Det tyder på, at der er rigtig god underholdning i vente.

    Så håber jeg bare, at jeg får mulighed for at se den i biffen. Sådan en film skal bare ses på et stort lærred.

    Jeg overvejer at nappe Cinemaxx/IMAX i Aarhus i morgen kl 12 - der har jeg lige en ledig tid.

    Wayne 2-09-21 12:41

  • ★★★★★★1

    Så er billetten bestilt - det skal nok blive godt!

    Wayne 2-09-21 13:17

  • ★★★1

    Så er billetten bestilt - det skal nok blive godt!

    Jeg har selv lige bestilt til Århus IMAX på den gode sofarække tirsdag aften. Om aftenen er der jo gratis parkering, og så kan man godt tillade sig at bruge 160 kr. på den dyre række med motor på ryglænet :-)

    Nåede du at komme ind og se The Green Knight?

    S. Rico 2-09-21 14:04

  • ★★★★★★0

    Jeg har selv lige bestilt til Århus IMAX på den gode sofarække tirsdag aften. Om aftenen er der jo gratis parkering, og så kan man godt tillade sig at bruge 160 kr. på den dyre række med motor på ryglænet :-)

    Nåede du at komme ind og se The Green Knight?

    Jeg nappede også sofarækken - der sidder man perfekt :-)

    Nej desværre - jeg kommer til at nøjes med min egen sofarække til Green Knight, men mon ikke det går?

    Wayne 2-09-21 14:14

  • 0

    Rart at læse, at man efterhånden ikke er alene om at køre lidt død i Marvels mange film, som oftest ligner hinanden absurd meget. 

    Og at en Marvel film får gode anmeldelser, er jo nærmest selvsagt efterhånden? Det er de færreste film, som de danske anmeldere giver dårlige anmeldelser, vil jeg mene?

    Og der findes sgu mindre gode film i universet, såsom: Thor 2, Iron Man 2, Captain America, Ant-Man 2, Black Panther, Avengers 2, Spiderman: Homecoming osv... 

    Når jeg hører om Wandavision, eller læser anmeldelser er det også: argh, den var ikke helt god, men men men. Men hvad? 
    Som om det er forkert at mene, de faktisk får lavet noget l*** engang imellem.. 

    Modsat Netflix osv, så skal Marvel da have den ros, at deres håndværk er i orden. Filmene ligner altid en million, og de laver ikke laaaange dialog scener, som Zach Snyders DC univers led under. 

    Gladiator 2-09-21 19:16

  • ★★★★0

    Black Panther er en af deres bedste synes jeg. 

    Babo 2-09-21 19:29

  • 0

    Black Panther er en af deres bedste synes jeg. 

    Chadwick Boseman var fantastisk castet, figuren er røv sej, men filmen var, for mig, simpelthen for forudsigelig. Så den med min bedre halvdel, og halvvejs var vi ved at slukke - vi havde gennemskuet plottet, efter kort tid, og synes den var hammer kedelig oveni... Dertil var Michael B. Jordan voldsomt overspillet. Læste han var inspireret af Heaths Joker... Didn't see that... 

    Men det er jo smag og behag :-) 

    Gladiator 2-09-21 20:05

  • ★★★★0

    Chadwick Boseman var fantastisk castet, figuren er røv sej, men filmen var, for mig, simpelthen for forudsigelig. Så den med min bedre halvdel, og halvvejs var vi ved at slukke - vi havde gennemskuet plottet, efter kort tid, og synes den var hammer kedelig oveni... Dertil var Michael B. Jordan voldsomt overspillet. Læste han var inspireret af Heaths Joker... Didn't see that... 

    Men det er jo smag og behag :-) 

    Ikke at jeg synes Black Panther er noget stort værk, men den var simplere i sin historie og havde noget på hjertet, hvilket jeg værdsatte. Forudsigelig måske nok, men det kan jeg sige om alle MCU jeg har set. Jeg synes dog stadig denne var gjort tanden bedre end det meste. 

    Babo 2-09-21 20:21

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen