Anmeldelse: Texas Chainsaw Massacre (Netflix)

Lige så fejlkalkuleret som samfundskritikken bag den blodige ansigtsmaske er, lige så perfekt væmmeligt er det at se Leatherface male byen rød i teenagerblod og hipsterindvolde.

Der findes måske ikke en mere skelsættende skrækfilm end Tobe Hoopers ildelugtende, svedende og væmmelige "Motorsavsmassakren" fra 1974. Med en "gør-det-selv"-indstilling begav en flok relativt uerfarne filmmagere sig ud for at udleve en filmdrøm – men resultatet var intet mindre end et perfekt mareridtsfremkaldende panikanfald. Efter utallige forsøg på at massakrere billetlugerne med grumme efterfølgere må det siges, at ingen af dem når den første til sokkeholderne. Ej heller gør Netflix-efterfølgeren her – selvom motorsaven er fyldt helt op med brændstof.

En lille gruppe iværksætter-venner er på vej ud til en spøgelsesby, de netop har erhvervet sig i forsøget på at gentrificere området ved at sælge faldefærdige huse til andre start up-virksomheder. Hvad de ikke ved er, at byen gemmer på en hemmelighed – for næsten 50 år siden gik en galning med en motorsav bersærk og dræbte en håndfuld unge mennesker. Vandrehistorier rører dem ikke, og de får sparket en syg, gammel kvinde ud af hendes hjem, og på vejen til hospitalet dør hun. Hendes kæmpe brød af en søn bliver rasende og lugter hævn – noget, der umiskendeligt deler duft med benzin. 

Trods et voksende kultfølge er samtlige af "Motorsavsmassakren"-efterfølgerne anset som en bunke afhuggede lemmer, der tilsammen måske kunne skabe en tilforladelig film. De overforklarer baggrundshistorier, de bliver sortkomiske, og de prøver i varierende grader af gå ned gennem voldens gader. 2022-versionen er en slags sammensmeltning af dem alle, men langt fra lige så helstøbt som håbet. Leatherface får lidt ildevarslende baggrundshistorie, og de unge, dumdristige iværksættere sprøjter lidt komik ind hist og her. Men det er klart det motorsavssvingende kaos, fuld af tyktarmspølser og legemdelsspaghetti med kødsovs, som gør den nyeste massakre værd at vidne.

For tør du løfte den klistrede ansigtsmaske af "Texas Chainsaw Massacre", finder du et pinligt forsøg på at kritisere gentrificering, TikTok-tåber og volden i det amerikanske samfund. Der drages paralleller til skoleskyderier og survivor's guilt, der på brutal og ret så klodset vis forsvinder bag indvolde og kødklumper. Ofte er det forfriskende, at slasherfilm forsøger med en socialkommentar hist og her – men her er det lige så påklistret som læderfjæset på Leatherface. Filmskabernes moralske navigation er mere upræcis end kirurgi med motorsav, men heldigvis bruges de tåbelige tematikker som foder til at lokke grådige Gen Z-grise til slagtehallen. 

De nyeste "Halloween" og "Scream" står i det moderne gyserfilmspantheon som to pragteksemplarer på fænomenet requel – altså en fortsættelse, der på sin vis også genstarter franchisen. De formåede at trække på karaktererne fra forrige film, alt imens volden blev kropslig og grufuld. Som en billig Laurie Strode-kopi i "Texas Chainsaw Massacre" dukker den hævngerrige final girl Sally Hardesty op, klar til at tilintetgøre kødklumpen fra helvede, som dræbte hendes bror for et halvt århundrede siden. Det er så tydeligt et producer-valg, at der kun kan klappes i hænderne over dette halvhjertede forsøg på at holde liv i filmserien. Marilyn Burns, der spillede Sally i originalen, gik nemlig bort helt tilbage i 2014.

"Texas Chainsaw Massacre" anno 2022 burde ikke være lykkedes. Faktisk er den slet ikke god. Men den er afsindigt underholdende i dens tro på, at hvis den bare følger "Halloween"-skabelonen, så bliver den et hit. Og undertegnede må bøje sig i det texanske støv, hvor blodet koger i den skoldhede sol, for producer og manusforfatter Fede Alvarez. Som set i rebootet af Sam Raimis "Evil Dead" er Alvarez garant for blodtsunamier, så selvom eksistensgrundlaget for endnu en motorsavsmassakre er usynligt, er det nu fyrsteligt underholdende at se dumme, unge mennesker halveret og halshugget i et 80’er-agtigt voldsorgie.

Texas Chainsaw Massacre (Netflix)

Kommentarer

Texas Chainsaw Massacre (Netflix)

 • 0

  4/6 stjerner ?!?! 

  Ja vold er der masser af og der underholder altid, men hold op hvor var filmen bare dårlig. Men hvad kan man regne med, når en film i 2022 har en spilletid på 1t og 14min :)

  Dalgaard20-02-22 13:00

 • ★★★★★★1

  Men hvad kan man regne med, når en film i 2022 har en spilletid på 1t og 14min

  Perfekt længde til sådanne film!

  T. Nielsen20-02-22 13:01

 • ★★★★0

  alligevel har den flere mærkværdige sideplots trods en beskeden spilletid. 

  Babo20-02-22 14:12

 • ★★★★★1

  Perfekt længde til sådanne film!

  !!!

  David Lund20-02-22 14:37

 • 0

  Filmen er dum, men ok underholdende for hvad den er. Vil dog gerne fremhæve den flotte billedside og det første mord. Hvis man er i humør til splat, så er det bare at hoppe ombord. Hvis ikke, så kan den roligt ignoreres.

  ZimaBlue20-02-22 15:06

 • ★★★★★3

  Men hvad kan man regne med, når en film i 2022 har en spilletid på 1t og 14min :)

  Det ville da bestemt ikke skade hvis flere sigtede efter det i stedet for de der 2t30m-film man aldrig får tid til på en almindelig hverdagsaften ... 

  Lars!22-02-22 13:03

 • ★★★★★★1

  Det ville da bestemt ikke skade hvis flere sigtede efter det i stedet for de der 2t30m-film man aldrig får tid til på en almindelig hverdagsaften ... 

  <3

  T. Nielsen22-02-22 14:01

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen