Anmeldelse: Top Gun: Maverick

Supersonisk Tom Cruise-opfølger til ikonisk 80’er-film sprænger alle forventninger.

Hvem ville have troet det? En opfølger til "Top Gun". Hele 36 år efter premieren. Filmen, der er så indbegrebet af sin tid, at det er umuligt ikke at tænke 80’erne og Colgate-smilende drengerøvs-jagerpiloter iført Ray-Bans og Tom Cruises supersoniske gennembrud på filmverdenens stjernehimmel. Absolut ikke den bedste blockbuster fra det årti, men muligvis den mest ikoniske. Og hvem havde troet, at "Top Gun: Maverick" fire årtier senere bryder lydmuren og suser øredøvende forbi forgængeren.

Pete "Maverick" Mitchell (Cruise) flyver stadig sine egne veje. Frem for at være blevet Admiral eller på anden vis gået karrierevejen, har den berygtede jagerpilot kæmpet for at blive, hvor han er bedst: I cockpittet. Nu som testpilot. En dag bliver der brug for rutinen og Mavericks evne til at tænke lynhurtigt ud ad boksen. Denne gang som underviser for unge elitepiloter. Heriblandt Bradley "Rooster" Bradshaw (Miles Teller), søn af Mavericks gamle ven Goose, som omkom under en mission med ham. Mødet mellem de to piloter ripper op i gamle sår – både for den unge og den gamle pilot. Samtidig dukker Mavericks gamle flamme, Penny Benjamin (Jennifer Connelly) op igen, men det kan være et gensyn med en stakket frist, da en "Top Gun"-mission kan vise sig at være dødsensfarlig. 

Tony Scotts potente MTV-æstetik og motorcykler i silhuet på en glødende orange kulisse af solnedgang mod den perfekte bountystrand tog alles breath away. Elsket og hadet i tiden efter, udsat for hele to spoofs med "Hot Shots!" og "Hot Shots! Part Deux" fra start 90’erne og så meget et produkt af tiden, at idéen om endnu mere "Top Gun" med rette føles bizart. Dét burde være nok. Men ingen anede, hvor meget man har hungret efter the need for speed, før katapultsædet atter igen presses i bund. 

  

For "Top Gun: Maverick" rammer plet. Tal om guilty pleasure eller fjolle-god underholdning om første film fra 1986, Joseph Kosinskis på alle niveauer dybt imponerende blockbuster følger så uimponeret op på en ikonisk film med så karakteristisk æstetik, at det må være mission impossible. Men nej. Lyd- og stemningsbilleder, dialog og klipning føles som en direkte opfølger få år efter første film, ikke fire årtier senere. Med et smittende solglimt af coolness i spejlglas-solbrillerne stryger snart 60-årige Tom Cruise filmmagisk til vejs med så legende lethed, at det virker lige så naturstridigt, som hvorfor brumbasser kan flyve. 

"Top Gun: Maverick" er ikke kun halsbrækkende dog fights på liv og død og nervepirrende træningssessioner, der fornøjer fra start til slut. Subtile referencer til filmen, som blev starten på karrieren som historiens allerstørste filmstjerne, flyder elegant ind i et oprigtigt rørende opgør mellem Rooster og Maverick, når samspillet mellem Tom Cruise og Miles Teller mere end slår gnister. For der er andet på spil end en klassisk lærling-mester-fortælling, når skam og sorg over Gooses tragiske død ikke forfalder til et trættende nostalgisk gimmick, men transformeres til en sløjfe om Mavericks baggrundshistorie over 36 år. Ikke at det er et dybsindigt karakterstudie, men ophæves til kontravægt til den på alle måder fantastisk underholdende og medrivende opfølger. Alt dette afsluttes i et fuldstændig fantastisk 80’er mission-klimaks, som kun actionfilm med Tom Cruise kan lande så eminent overbevisende og så endda endnu bedre end den legendariske etter.

Jeg kan ikke forestille mig, at "Top Gun: Maverick" bliver overgået som blockbuster i år. Opfølgeren til den nok mest ikoniske 80’er-film indfrier alle forventninger. Også dem, man ikke troede, at man havde, når Tom Cruise stryger over himlen i ét intens virvar af hæsblæsende action, nænsomme referencer til filmen fra 1986 og sprængfarligt menneskeligt drama. Joseph Kosinski har ganske enkelt begået en fantastisk forrygende actionfilm, der flyver sommeren fornøjeligt i møde.

Top Gun: Maverick

Kommentarer

Top Gun: Maverick

  • ★★★★0

    Dejlig læsning. Glæder mig til i morgen. 

    Babo26-05-22 00:27

  • ★★★★★★0

    Ja tak - det bliver godt idag :-)

    Wayne26-05-22 04:21

  • ★★0

    Den er mega fed, fly scenerne er så vilde!!

    og jeg har været så hyped, så den næsten kun kunne skuffe.

    Weird_J26-05-22 08:23

  • ★★★★0

    Langt de fleste aviser herhjemme giver 4/6, så måske ikke det mesterværk amerikanske anmeldelser påstår :)

    Babo26-05-22 11:11

  • ★★★★★★0

    Langt de fleste aviser herhjemme giver 4/6, så måske ikke det mesterværk amerikanske anmeldelser påstår :)

    For dem kan den jo godt blive anset som sådan. Der er jo heldigvis ikke et entydigt facit hugget i sten. Personligt forventer jeg dog intet mesterværk (det gør jeg så nok næsten aldrig). Regner med et sted mellem 6-8. Under er en skuffelse og over er en overraskelse. Jeg vil dog se den i bio tror jeg, fordi jeg bilder mig ind at flyscenerne er awesome set der og fordi jeg så den første i biografen. Havde den fået totalt nederen anmeldelser, havde jeg dog nok ventet.

    T. Nielsen26-05-22 12:16

  • 0

    Størstedelen af de danske anmeldere er heller ikke meget værd, så det er i hvert fald ikke noget jeg vægter særlig højt

    Kiyonji26-05-22 12:41

  • ★★★★0

    Størstedelen af de danske anmeldere er heller ikke meget værd, så det er i hvert fald ikke noget jeg vægter særlig højt

    Hvordan har du vurderet det, at de ikke er meget værd? 

    Babo26-05-22 13:34

  • ★★★★0

    For dem kan den jo godt blive anset som sådan. Der er jo heldigvis ikke et entydigt facit hugget i sten. Personligt forventer jeg dog intet mesterværk (det gør jeg så nok næsten aldrig). Regner med et sted mellem 6-8. Under er en skuffelse og over er en overraskelse. Jeg vil dog se den i bio tror jeg, fordi jeg bilder mig ind at flyscenerne er awesome set der og fordi jeg så den første i biografen. Havde den fået totalt nederen anmeldelser, havde jeg dog nok ventet.

    Der er aldrig entydigt facit, så det var ikke hvad jeg mente. Men det er mig lidt interessant at sammenligne udmeldinger fra herhjemme og over-there, selvom de nok er tættere på hinanden her. Filmen får trods alt en rigtig god modtagelse. 

    Babo26-05-22 13:39

  • ★★★★1

    Fantastisk Legacy Sequel, starten går hårdt ind på nostalgi, og en særlig scene var for mig meget tæt på Klenex Moment.

    Men ja alt i alt en rigtig blockbuster film, af den gamle skole med new tech.

    Elwood26-05-22 14:35

  • 0

    Hvordan har du vurderet det, at de ikke er meget værd? 

    Det er mere en generel betragtning. Jeg synes ofte ikke at deres anmeldelser er specielt velskrevne og de overleverer ikke deres synspunkter på en overbevisende måde. Deres mening er lige så meget værd som andres. Det er formidlingen jeg ikke bryder mig om. Det virker dog også til at der generelt hos de danske medier ikke er den store interesse for kultur herunder film og serier.

    Så det er en personlig præference. Med det sagt vil jeg også sige at det ikke er alle de amerikanske anmeldelser jeg finder interessant.

    En anmelder som Roger Ebert var god da han var en ekstrem dygtig formidler, hvis anmeldelser jeg altid læste på trods af at jeg ikke altid var enig i hans synspunkter. Blot som et eksempel på hvad jeg vægter fra en anmelder.

    Kiyonji26-05-22 14:40

  • ★★★★0

    Det er mere en generel betragtning. Jeg synes ofte ikke at deres anmeldelser er specielt velskrevne og de overleverer ikke deres synspunkter på en overbevisende måde. Deres mening er lige så meget værd som andres. Det er formidlingen jeg ikke bryder mig om. Det virker dog også til at der generelt hos de danske medier ikke er den store interesse for kultur herunder film og serier.

    Så det er en personlig præference. Med det sagt vil jeg også sige at det ikke er alle de amerikanske anmeldelser jeg finder interessant.

    En anmelder som Roger Ebert var god da han var en ekstrem dygtig formidler, hvis anmeldelser jeg altid læste på trods af at jeg ikke altid var enig i hans synspunkter. Blot som et eksempel på hvad jeg vægter fra en anmelder.

    Jeg er som sådan ikke uenig. Det kan dog for mig være svært at se, hvem og hvor mange der har interesse for kultur. Men jeg har heller ingen favoritter hvad angår danske anmeldere. Jeg må også tilstå jeg sjældent læser dem. Men f eks her på siden kan jeg godt antage, at interessen er stor og jeg kan godt synes man sælger/fraråder en film på overbevisende vis. 

    Babo26-05-22 15:01

  • ★★★★0

    Så er giraffen set. Helt sikkert underholdende popkornsfilm, som formåede at hive et fuldt hus hjem, selv i en lille flække hvor jeg kommer fra. Men det er eddermame også en helt blankpoleret film, hvor flere scener nærmest ligner noget taget ud af en Lewis reklame. Det er sikkert, forudsigeligt og det er hele Hollywood pakken, på godt og ondt. Jeg synes det kan gøres bedre, men også værre og denne ligger sig vel et sted midtimellem. I morgen tidligt har jeg garanteret glemt den, men man er fornøjet så længe den kører. For det meste. Lille 7/10

    Babo27-05-22 00:24

  • ★★★★0

    Jeg var også lidt overrasket over jeg ikke fandt flyscenerne SÅ gode som de blev hypet op til. Meget af filmen var træningsøvelser og ja, det er godt filmet, men der er ikke sådan én scene, der står fremme. Jeg synes Dunkirk besad meget mere intensitet. 

    Babo27-05-22 08:10

  • ★★★★★★2

    Fik set den i går. Mere end godkendt fortsættelse, helt i ånden fra den første - imponerende at lyd og rammer er konstrueret så det føles som en logisk overbygning til det originale.

    Man kunne have gået i så mange forkerte retninger med det projekt, at det alene fortjener en ekstra stjerne.

    Jeg var lige bullseye af målgruppen, da den første havde premiere og den er en af mine all-time favoritter. Gav den første 9/10 - og det ændrede endnu et gensyn for en uge siden ikke ved.

    Denne får sgu det samme, selvom der lige er et par steder hvor den ikke er helt perfekt, men Cruise og den samlede produktions kærlighed til sit forlæg gør lige det sidste.

    9/10

    Wayne27-05-22 09:14

  • ★★★★0

    Fedt, jeg tror man skal have en forkærlighed for etteren for at nyde denne max og acceptere universet, men undrer mig alligevel Wayne at fanservice ikke gik dig på denne gang :) Jeg er tættere på 6 og den er måske også til det. Desværre. Jeg havde en del kritik. 

    Babo27-05-22 09:42

  • ★★★★★★1

    Fedt, jeg tror man skal have en forkærlighed for etteren for at nyde denne max og acceptere universet, men undrer mig alligevel Wayne at fanservice ikke gik dig på denne gang :) Jeg er tættere på 6 og den er måske også til det. Desværre. Jeg havde en del kritik. 

    Jeg holdt skam meget af fanservice i Star Wars fortsættelsen, i forhold til de originale figurer - bare ikke til gentagelserne og den frygtelige rodede historie.

    Det er der ikke noget af her - den toner rent flag - ingen undskyldninger, og en klar og ren historie som lige fik mig til at knibe en tåre - især fordi den forbandede lydside bare rammer så forbandet godt!

    Wayne27-05-22 09:47

  • ★★★★1

    Jeg synes fan service her for mig var mere afbalanceret i forhold til Star Wars, i Maverick synes jeg det bæres af historien for det meste, selv om den ikke er dyb, så formår den at følge op på ting fra den første og bruge narrativt.

    Elwood27-05-22 10:24

  • ★★★★★★1

    Jeg synes fan service her for mig var mere afbalanceret i forhold til Star Wars, i Maverick synes jeg det bæres af historien for det meste, selv om den ikke er dyb, så formår den at følge op på ting fra den første og bruge narrativt.

    Absolut, det er dygtigt gjort.

    Wayne27-05-22 10:26

  • ★★★★★★0

    Man skal vel også passe på med i en negativ tone, at kalde alt fanservice? Det er sguda en efterfølger, så jeg ville da finde det underligt komplet at ignorere tidligere film. Så selvsagt kan en film vel have den slags, uden at det er træls. Som Elwood skriver, når det bruges narrativt.

    T. Nielsen27-05-22 11:09

  • ★★★★★★0

    Fik set den i går. Mere end godkendt fortsættelse, helt i ånden fra den første - imponerende at lyd og rammer er konstrueret så det føles som en logisk overbygning til det originale.

    Man kunne have gået i så mange forkerte retninger med det projekt, at det alene fortjener en ekstra stjerne.

    Jeg var lige bullseye af målgruppen, da den første havde premiere og den er en af mine all-time favoritter. Gav den første 9/10 - og det ændrede endnu et gensyn for en uge siden ikke ved.

    Denne får sgu det samme, selvom der lige er et par steder hvor den ikke er helt perfekt, men Cruise og den samlede produktions kærlighed til sit forlæg gør lige det sidste.

    9/10

    Jeg glæder mig. Fornemmer min oplevelse vil være tæt på din.

    T. Nielsen27-05-22 11:10

  • ★★★★0

    Der er vel gode og mindre gode måder at levere fanservice på. Men når en film (Top Gun:Maverick) allerede i åbningen, åbner på fuldstændig samme måde som etteren, har fuldstændig samme karakterer, blot med nye navne, gør nøjagtige samme ting som i etteren (opførsel på baren, stranden osv) tilsæt plot, som ikke er meget anderledes hellere, så synes jeg altså det begynder være et deja vu. Det eneste man egentlig har gjort lidt ud af er Cruise’s karakter, men fanservice er nu heller ikke filmens eneste svaghed. Jeg følte aldrig filmen hævede sig over sine mange klicheer og selvom jeg kan sige mange film er forudsigelige, så var denne her i sådan en grad det, som gik mig på. Bliver aldrig fan af Top Gun, kan jeg godt konstatere nu, men havde håbet på en skarpere historie eftersom jeg på et tidspunkt svagt hørte om nogle tiltag, som blev luftet. Men ak.. den er simpelthen for poleret til min smag. 

    David og Kruse, hvad siger I?

    Babo27-05-22 12:05

  • ★★★★0

    Babo - Jeg har ikke set den endnu, men overvejer at se den i næste uge. Jeg har ikke noget nostalgisk forhold til den oprindelige film, som jeg faktisk først fik set for et par år siden.

    Kruse27-05-22 17:49

  • ★★★1

    Jeg tror jeg kommer til at springe denne over. Den første sagde mig ikke noget, da jeg oprindelig så den i biffen.

    Da jeg så genså den for ca. 5 år siden og lokkede mine børn til at se med, så spurgte de undervejs: hvem er det egentlig de er i krig med? Øh, det kunne jeg faktisk ikke svare på. Det forekom mig bare at være en masse flyaction i luften - uden noget reelt plot.

    Traileren på den nye ligner mere af det samme. Jeg tænker, at man nok skal synes action i luften er fedt for at få det store udbytte.

    S. Rico27-05-22 18:00

  • ★★★★★★1

    Jeg tror jeg kommer til at springe denne over. Den første sagde mig ikke noget, da jeg oprindelig så den i biffen.

    Da jeg så genså den for ca. 5 år siden og lokkede mine børn til at se med, så spurgte de undervejs: hvem er det egentlig de er i krig med? Øh, det kunne jeg faktisk ikke svare på. Det forekom mig bare at være en masse flyaction i luften - uden noget reelt plot.

    Traileren på den nye ligner mere af det samme. Jeg tænker, at man nok skal synes action i luften er fedt for at få det store udbytte.

    Er du sikker på det er Top Gun og ikke Jernørnen du har set? Der er da ikke meget krig i Top Gun?

    T. Nielsen27-05-22 19:18

  • ★★★0

    Er du sikker på det er Top Gun og ikke Jernørnen du har set? Der er da ikke meget krig i Top Gun?

    Jørnørnen skal jeg klart have set en dag. Især efter at have set al den kærlighed den får i Cobra Kai :-)

    I Top Gun er der noget med, at de skal angribe - eller bliver angrebet af - nogle MIG fly. Der bliver ikke rigtig gjort noget ud af at fortælle hvem der står bag, hvorfor de gør det, hvor det foregår osv. Men det giver i hvert fald anledning til en masse dramatisk action, og vist også til nogle dødsfald.

    S. Rico27-05-22 19:27

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen