Dansk VFX-artist går i clinch med omtalen af CGI i spændende YouTube-serie – se første afsnit her

Det er blevet populært at fortie brugen af computeranimation i store Hollywood-film. Den danske VFX-artist Jonas Ussing dykker ned i sandheden bag diskursen.

Mange af os er vokset op i æraen før computereffekternes komme og har derfor forståeligt nok meget nostalgiske, positive minder om genrefilm, der bruger såkaldte praktiske effekter – såsom håndlavede modeller, dukker og kulisser samt billeder/videoer projiceret på lærreder under selve optagelser. Med andre ord: "ægte" effekter.

De seneste årtier er brugen af green screens og computeranimation (eller computer-generated imagery – CGI) selvsagt eksploderet, og grundet en del tilfælde af mindre overbevisende computereffekter er det for længst blevet normen at tale en smule nedsættende om computeranimation i film.

Hollywood er også hoppet med på tendensen, og når vi ser dokumentarer om film som "Oppenheimer", "Mission: Impossible", "Fast & Furious X" og "Top Gun: Maverick" bliver vi gang på gang mindet om af filmmagerne, at de har tyet til netop praktiske effekter og ikke "alt det green screen-pjat".

Læs også: VFX-holdet på "Avatar: The Way of Water" afslører filmens to eneste skud uden computeranimation

Men i en ny YouTube-serie på fire afsnit afslører den danske VFX-artist Jonas Ussing, at brugen af CGI er langt mere udbredt, end vi tror, og at selv de effekter, Hollywood betegner som praktiske, i virkeligheden er suppleret af computeranimation eller måske endda rent computerlavet.

Første afsnit af hans YouTube-serie, som bærer titlen "'NO CGI' is really just INVISIBLE CGI" (altså: "INGEN CGI" er i virkeligheden usynlig CGI) består af en lang række klip fra både film og interviews, som akkompagneres af observationer fra troværdige kilder.

Ussing er en af Danmarks mest erfarne VFX-folk. Han blev Emmy-nomineret for sit VFX-arbejde på BBC-serien "Kroppens mysterier", og han er blevet Robert-nomineret to gange. Og ud over hans arbejde på hjemmefronten har han bl.a. arbejdet på store internationale film som "RRR", "Olympus Has Fallen" og "Cowboys & Aliens".

Med andre ord: han ved, hvad han taler om. Hør ham tale i hans første YouTube-program her:

Kommentarer

Dansk VFX-artist går i clinch med omtalen af CGI i spændende YouTube-serie – se første afsnit her

  • 2

    Fantastisk video! Glæder mig til del 2 og 3.

    Sluppermand28-10-23 13:24

  • ★★★★0

    Hollywood = Sandhed siden....øh..starten?

    Gasivodo28-10-23 22:45

  • 1

    Kan ikke vent e med at se del 1 og 2.

    Dette var virkelig super lavet og sammen sat.

    MovieDaddy29-10-23 13:16

  • ★★★★★1

    Wow, Jonas har fået 200.000 views og 14.000 abonnenter på blot halvanden uge. Det er fandme stærkt gået – og fuldt fortjent.

    The Insider 8-11-23 22:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen