Anmeldelse: Underverden

Til trods for at dansk film er anerkendt internationalt, byder de ellers stolte traditioner sjældent på thrillers eller actionfilm af tilsvarende høj international klasse. Den etablerede industri herhjemme har muligvis ventet på dén markante bølgebryder indenfor genren, som turde udvise ambitionsniveau og komme ind i kampen. Derfor er det så fantastisk at se den hjemlige filmindustri blive rystet i sin grundvold af nybølgen af talent, som netop nu trænger igennem overfladen. Heriblandt 35-årige Fenar Ahmad, der med "Underverden" er blevet en af sin generations mest lovende filminstruktører.

Zaid (Dar Salim) er mønstereksemplet på dét at bryde den sociale arv. Som respekteret læge bor han på en af Københavns fineste adresser sammen med sin gravide danske kone, langt fra forældrene i Albertslunds mindre eksklusive grå boligblokke. Da lillebroderen Yasin en fredag aften beder Zaid om at låne 100.000 kroner og bliver afvist i døråbningen, ender han elevatorturen fra det bedre borgerskabs luftlag med at blive tævet ihjel af bandelederen Semion (Ali Sivandi) – og efterladt i en parkeringskælder på Vestegnen. Sønderknust af sorg forvandler den nydelige 2. generationsdansker sig til en hævngerrig selvtægtsmand og falder tilbage til den underverden, han hele sit liv har forsøgt at flygte fra.

Fra start til slut knækkes narrativens intensitet kun i skudglimt med smældende skaller og surrealistiske drømmesekvenser. Zaids forfaldshistorie er en symbolsk kæderække af øjenåbnende lussinger, både som et råt indblik i den kriminelle underverden og i højere grad som et leverstød af indsigt om dobbelthedens Danmark. "Underverden" er ikke alene en fandens eksplosiv og underholdende thriller: Fenar Ahmads anden spillefilm er en mesterlig og nuanceret kommentar om det ekskluderende og inkluderende samfund og de sociale lags direkte og indirekte italesættelse af integration, kultur og om det at høre til.

"Underverden" henter uden omsvøb inspiration internationalt fremfor lokalt – og dog. Kaywan Mohsens kortfilm "Made in Denmark" (2005) samt Omar Shargawis fænomenale blodhævns-thriller "Gå med fred, Jamil" fra 2008, som samtidig var Dar Salims Bodil-nominerede gennembrud, kan betegnes som åndelige forgængere – uden at have direkte relation. Dog er det på forfriskende vis den franske "Profeten" (2009), Michael Manns "Heat" (1995) og Hong Kong-klassikeren "Hardboiled" (1992), som runger markant i det stiliserede portræt af Zaids helvedsfærd i København – der stødt ændrer visuel karakter fra rolig til hektisk, des længere vi trækkes ned i afgrunden. Jens Ole McCoys bastunge elektroniske underlægningsmusik og Peter Albrechtsens eminente Atmos-færiske lyddesign intensiverer talrige mindeværdige sekvenser, der samtidig udstiller filmens eksplicitte vold så smertelig realistisk og ikke-glorificerende, at de mange kæberaslende slag nærmest kan smages.

Spejlingen mellem de to verdener optegnes sublimt. Zaids identitet fastholdes i et ingenmandsland mellem dét at være integreret som "dansk" samt dét at blive beskyldt for at have glemt sine irakiske rødder og opvæksten i ghettoen. Yasins død opløser dobbeltlivets adskillelse. Usynlige grænser sammensmelter i takt med, at Zaid mister sin uskyld som borger og bliver selvtægtsmand, dag og nat flyder ud i ét, vinduer knuses, og døre smækkes i. Det er "os" og "dem", overklassen og underklassen, generationskløften mellem far og søn, Roland Møllers fordomsfulde betjent kontra bøllerne i ghettoerne. Som i debuten "Ækte Vare" fra 2014 trækker Ahmad på samme temaer såvel som sit netværk i rapscenen fra Vestegnen, hvor bl.a. Benny Branco fører sig frem som yderst ubehagelig pusher. Dog stjæler altid karismatiske Dar Salim scene efter scene, mens Ali Sivandi står bag måske dén mest intimiderende filmskurk i nyere dansk film.

"Underverden" er skelsættende. Ikke kun som forrygende actionthriller, men også som intelligent og tankevækkende kommentar til integrations- og generationsproblematikker. Fenar Ahmad markerer sig med et nybrud i dansk film som en af frontløberne af en særdeles lovende generation af filmskabere, der tager skeen i den anden hånd og tør byde de herskende konventioner op til kamp.

Se også: Moovy TV: "Underverden"-interview med Dar Salim og Fenar Ahmad.

Underverden

Kommentarer

Underverden

  • ★★1

    Wow! Topkarakter! Det er længe siden en anmeldelse har givet mig lyst til at se en dansk film, men det er lige sket efter den her. Tak for det.

    P.S. For forståelsens skyld vil jeg tro, at der mangler et "han" i følgende sætning:

    "Da lillebroderen Yasin en fredag aften beder Zaid om at låne 100.000 kroner og bliver afvist i døråbningen, ender han elevatorturen fra det bedre borgerskabs luftlag med at blive tævet ihjel af bandelederen Semion (Ali Sivandi) - og efterladt i en parkeringskælder på Vestegnen." 

    BN19-01-17 03:29

  • ★★★0

    Nu faldt mine forventninger med 50% procent. For helvede Nicki. Men håber den er bedre end Rogue One ;)

    Babo19-01-17 07:10

  • ★★★★★0

    Nu faldt mine forventninger med 50% procent. For helvede Nicki. Men håber den er bedre end Rogue One ;)

    Ha ha ha det er nok undtagelsen der bekræfter reglen;-) Men hamrende god anmeldelse!!!

    T. Nielsen19-01-17 07:23

  • ★★★0

    Nu faldt mine forventninger med 50% procent. For helvede Nicki. Men håber den er bedre end Rogue One ;)

    Haha nu ér det to vidt forskellige film - men jeg kan love dig, at den er bedre end "Captain Feel-good-tastic". ;)

    Dolphinfriendly19-01-17 11:36

  • ★★★★★1

    Haha nu ér det to vidt forskellige film - men jeg kan love dig, at den er bedre end "Captain Feel-good-tastic". ;)

    Hvorfor er ikke overrasket over, at du ikke er så begejstret for den.....hov vent selvfølgelig. Det jo fordi jeg er begejstret for den:-D

    T. Nielsen19-01-17 11:40

  • ★★★0

    Hvorfor er ikke overrasket over, at du ikke er så begejstret for den.....hov vent selvfølgelig. Det jo fordi jeg er begejstret for den:-D

    I aim to please. ;) Jeg synes nu, at CF er en god film (gav den 4/6), men at hypet om den som én af sidste års bedste film er way off the grid (pun intended). 

    OT: Min pointe var, at det i min bog kan være problematisk at sammenligne karakter på meget forskellige typer film, selvom det kan være svært ikke at gøre det. Jeg prøver i hvert fald som anmelder at tage hver film på dens præmisser - enighed eller ej. :D

    Dolphinfriendly19-01-17 11:57

  • ★★★★★0

    OT: Min pointe var, at det i min bog kan være problematisk at sammenligne karakter på meget forskellige typer film, selvom det kan være svært ikke at gøre det. Jeg prøver i hvert fald som anmelder at tage hver film på dens præmisser - enighed eller ej. :D

    Det er en pointe jeg er fuldstændig enig i. Ethvert værk skal hellere måles op mod sig selv end mod andre værker. 

    Samtidig kan en films svaghed, være en anden films styrke, sagt lidt firkantet. 

    T. Nielsen19-01-17 12:04

  • 1

    Det bliver spændende at se, om den stjerneregn, filmen har opnået, vil have en negativ effekt på den almene danske biografseer. Det ser jo i forvejn lidt "moderne" og "eksotisk" ud og dælme om så ikk' de verdensfjerne anmeldere sys den er go'! 

    OT: Filmen med prutte-Harrys magiske kompasstok burde have gået ind som årets amerikanske feel good i stedet for Viggos belærende Guns n'Roses-Jam.

    Laudable19-01-17 12:53

  • ★★★1

    Haha nu ér det to vidt forskellige film - men jeg kan love dig, at den er bedre end "Captain Feel-good-tastic". ;)

    Og så faldt mine forventninger med yderligere 20%. Jaja, det skal da helt sikkert blive en 2/6 stjerner oplevelse. Thanx, mate!! ;)

    Babo19-01-17 13:00

  • 0

    Det bliver spændende at se, om den stjerneregn, filmen har opnået, vil have en negativ effekt på den almene danske biografseer. Det ser jo i forvejn lidt "moderne" og "eksotisk" ud og dælme om så ikk' de verdensfjerne anmeldere sys den er go'! 

    OT: Filmen med prutte-Harrys magiske kompasstok burde have gået ind som årets amerikanske feel good i stedet for Viggos belærende Guns n'Roses-Jam.

    Meget fin observation og beskrivelse! Kunne ikke være mere enig! :D

    BusinessMonkey19-01-17 13:02

  • ★★★0

    Og så faldt mine forventninger med yderligere 20%. Jaja, det skal da helt sikkert blive en 2/6 stjerner oplevelse. Thanx, mate!! ;) 

    You're welcome! Måske kan vi trække forventningerne lidt længere ned - så fed var "Jason Bourne" jo ligesom heller ikke. ;)

    Dolphinfriendly19-01-17 16:31

  • ★★★1

    OT: Filmen med prutte-Harrys magiske kompasstok burde have gået ind som årets amerikanske feel good i stedet for Viggos belærende Guns n'Roses-Jam.

    Enig!

    Dolphinfriendly19-01-17 16:39

  • ★★★2

    You're welcome! Måske kan vi trække forventningerne lidt længere ned - så fed var "Jason Bourne" jo ligesom heller ikke. ;)

    Federe end 'Jupiter Ass', that's for sure! :)

    Jeg driller også bare. Jeg er spændt på i aften. Tror helt sikkert det er en god film. Ellers gad jeg jo ikke se den. 

    Babo19-01-17 16:55

  • ★★★0

    I know - lidt gas skal der være plads til. :)

    Glæder mig til at høre mere. Forhåbentlig skal du se den et sted med godt lyd-set up. 

    Dolphinfriendly19-01-17 17:14

  • ★★★0

    I know - lidt gas skal der være plads til. :)

    Glæder mig til at høre mere. Forhåbentlig skal du se den et sted med godt lyd-set up. 

    Nemli' :)

    Yes, det er med Dolby Atmos. Jeg har ørepropper med for sikkerheds skyld :) 

    Babo19-01-17 17:51

  • ★★★0

    Fedt - håber det bliver en eksplosiv aften. :)

    Dolphinfriendly19-01-17 19:53

  • ★★★★1

    Og bedømmelsen er?...

    davenport19-01-17 21:16

  • ★★★2

    Jeg er sgu med Nicki her. Ret skal være ret. Voldsom intens og fuldstændig medrivende dansk action/thriller, der henter inspiration fra film som Robocop, den franske Profeten og endda serien Daredevil. Har helt klart disse vibes og det er lidt utroligt for dansk produktion. Man tror på denne 'underverden' miljø og den mørke, motorcykelhævner. Sublimt skuespil og jeg var også rørt af flere scener. Intet originalt plot, men så absolut fermt eksekveret med en lydside, hvor man virkelig mærker slagene på egen krop. Åbningsscenen er ekstremt godt drejet sammen og sætter tonen med det samme. På 6-skalaen kan man måske godt forsvare fuldt hus. På 10-skalaen er man nok lidt mere kræsen, men 9/10 skal den have. Voldsomt underholdende film! 

    Babo19-01-17 22:50

  • ★★★1

    Fedt at du havde en god oplevelse. :) Det er iøvrigt en film, der er værd at se flere gange.

    Dolphinfriendly20-01-17 14:41

  • ★★★3

    Helt sikkert. Jeg skal afsted med nogle gutter og farmand på lørdag igen :)

    Babo20-01-17 15:08

  • ★★★0

    Godt at høre. Den film fortjener virkeligt at blive set i biffen. :)

    Dolphinfriendly20-01-17 18:34

  • 0

    Stærk film. Intens oplevelse hvor man virkelig føler, at der hele tiden er noget på spil. Intet er sort og hvidt, og alle valg medfører til konsekvenser. Velspillet, spændende, stemningsfuld og vedkommende. Mavefornemmelsen siger 8,5/10, men kan godt ændre sig ved gensyn.

    IK22-01-17 20:50

  • ★★★★★0

    Så fik jeg set den og rå film, på den fede måde.

    T. Nielsen24-01-17 21:19

  • ★★★★0

    Kan se den står til en hund i Føtex, så jeg lægger vejen forbi i dag.

    Bruce25-08-17 11:19

  • 0

    Måske lige 1 stjerne for meget , IMO 

    Earthrush 1-10-18 13:41

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen