Anmeldelse: Unfriended (Blu-ray)

Found footage har nu været et hit igennem mange år, og mange forskellige formater og ideer er blevet udforsket. Først skulle man tro, at det var en meget begrænset måde at fortælle sin historie på, men selv den dag i dag kommer der nye ideer på markedet. Tag f.eks. "Unfriended". Hele filmen igennem sidder vi som publikum og glor på hovedpersonens computerskærm. Alligevel føler vi os ikke låst eller begrænsede, fordi iMessage, Skype, Facebook, Google og YouTube flittigt bliver brugt, og det skaber en vis dynamik. Det narrative fejler bestemt ingenting i "Unfriended" - det er bare ærgerligt, at så meget andet gør.

Seks high school-venner sidder en aften og chatter via Skype. Underligt nok viser Skype et anonymt 7. medlem af gruppen, som de slet ikke kan ryste af. Snart begynder den 7. gæst at sende beskeder og e-mails til de forskellige. Personen udgiver sig for at være Laura Barns - en anden elev på skolen, der begik selvmord for noget tid tilbage. Personen virker til at vide alt om de seks andre, og snart begynder det at blive ubehageligt, da dødstruslerne begynder at rulle. Sandheden om selvmordet må og skal frem, og årsagen dertil skal elimineres!

"Unfriended" leger i første akt en del med sit publikums uvidenhed. Er det en hacker eller et spøgelse, vi har med at gøre? Desværre er svaret ret åbenlyst, og der går ikke længe, før den sag er opklaret, og herfra går det så stejlt ned ad bakke. Instruktøren Levan Gabriadze er ikke interesseret i at opretholde en vis tvetydighed, der kunne have været basis for en ellers interessant og vedkommende film. Han er interesseret i gyserens svar på fastfood - chok og twists. Det leveres i rigelige mængder, og man er stopmæt, inden den forudsigelige og antiklimatiske slutning pludseligt rammer én. Der er slet ingen fokus på karaktererne undervejs. De er alle blottet for identitet og karaktertræk og fungerer blot som skabeloner, hvis hemmeligheder skal afsløres. "Unfriended" sætter nemlig gang i en leg omkring halvvejs igennem - besvar spørgsmålene ærligt, og du har en chance for at overleve. Selvom det egentligt er meget sjovt at være vidne til, havde den del fungeret så meget bedre, hvis man rent faktisk følte med de seks teenagere. Jeg var dog fuldstændigt ligeglad.

Filmen skal dog have ros for at bruge alle de rigtige hjemmesider og apps. Det er nok her, at alle pengene er røget hen, for skuespillerne er ikke værd at samle på. Shelley Hennig har fået hovedrollen som Blaire, og dermed har hun også fået tildelt den obligatoriske found footage-tudescene, der er så over the top, at det halve kunne være nok. Bogstaveligt talt. Jeg tror, hun tuder i sammenlagt 20 minutter. Når hun tuder sig igennem en omgang Chatroulette, bliver det dog så ufrivilligt morsomt, at det får stor underholdningsværdi. Det er i hvert fald næppe en scene, jeg vil glemme foreløbig.

Man skal se "Unfriended" for ideerne og knap så meget for udførelsen. Er man fan af found footage i forvejen, er der absolut ingen vej udenom, selvom filmen ikke er vellykket. Den har dog tilpas mange indslag og udvikling nok til at holde underholdningen ved lige. På den anden side er filmen lynhurtigt glemt igen og på intet tidspunkt uhyggelig - hvilket er en ret vigtig faktor for en gyser af denne type.

Billede & Lyd

Det er svært at finde kvaliteter ved billede og lyd, når begge er et produkt af en computer med alle dennes skønhedsfejl. Billedet hopper, frame raten er elendig, og lyden skratter. Det hele er naturligvis bevidst og udelukkende gjort for at supplere filmens troværdighed, og der er skam heller ingen anden vej udenom. Det er en nødvendighed for at finde filmen bare en lille smule troværdig. Lydeffekter og lignende har et enormt punch i filmen. Der bliver virkelig skruet op for volume og bas, hver gang en choksekvens sætter i gang, men det er også kun her, at baggrundshøjtalerne kommer i brug. Som helhed er det næppe imponerende - men det er jo som sagt heller ikke meningen.

Ekstramateriale

Der er intet ekstramateriale på denne udgivelse.

Unfriended (Blu-ray)

Kommentarer

Unfriended (Blu-ray)

  • 0

    Meget enig med din begrundelse i forhold til selve filmen. Den er grundlæggende fjollet og på ingen måde mindeværdig, men som du beskriver er der også øjeblikke der i sig selv kan et eller andet.

    Collateral22-03-16 11:20

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen