Anmeldelse: The Little Drummer Girl (C More)

Park Chan-wook har efterladt sin kendetegnende ultravold i hjemlandet, men tager sit ufejlbarlige talent for æstetik og stil med ind i sin tv-debut.

Når det kommer til adaptioner af hans respektive spionfortællinger må John le Carré fortsat lade Ian Fleming og Agent 007 sidde på tronen, men Storbritanniens anden store forfatter med speciale i spionage følger stødt trop. Fra filmatiseringen af hovedværket "The Spy Who Came in from the Cold" i 1965 til vores egen Susanne Biers tv-fortolkning af "Natportieren" er John le Carrés værker bragt til live et dusin gange fordelt på film, tv og radiospil. Nyeste adaption kommer fra ingen ringere end sydkoreanske Park Chan-wook, der skal tøjle politisk terror og spionage i "The Little Drummer Girl".

"The Little Drummer Girl" – der blev filmatiseret i 1984 med Diane Keaton i hovedrollen – udspiller sig i 1979 og handler om den 22-årige englænder Charlie, der grundet sine evner som skuespiller bliver involveret i konflikten mellem Palæstina og Israel. Mere specifikt bliver hun hyret af en tophemmelig israelsk efterretningstjeneste, der jagter et netværk af palæstinensiske terrorister, ledt af den mystiske Khalil. Anført af zionisten Marty Kurtz og agenten Becker må Charlie infiltrere netværket og påtage sig rollen som radikal vesterlænding. Men før dét er muligt, må hun skabe et fiktivt narrativ omkring sig selv, der tester loyalitet, når dobbeltrollen langsomt flyder sammen.

Fra falske narrativer, dobbeltidentiteter, hemmeligt skyggespil og politisk terrorisme er der lagt op til et virvar af klassisk spionage. Serien bruger oplagt de konventioner, som le Carré og Fleming har formet over et halvt århundrede – hvad end det er Charlie, der må styre stigende paranoia, eller Becker, som må gøre op med sig selv, hvem han egentlig kæmper for i rollen som hårdkogt agent. Kernen i "The Little Drummer Girl" findes netop i forholdet, der udvikler sig mellem Charlie og Becker, fra elev og mentor til ligeværdige elskere – en romance, der også bliver fortællingens største kæphest.

Rejsen for Charlie (spillet af Florence Pugh, der bør få et travlt 2019) starter godt, når den viljestærke kvinde kaster sig ud i rollen som spion. Rejsen virker troværdig i kraft af evnerne som skuespiller, og det giver mening, at Charlie kan memorere sit spind af løgne. Desværre kastes karakterudviklingen væk til fordel for forceret kærlighed mellem hende og Becker. Fra intelligent kvinde med ben i næsen udvikler Charlie sig til en kludedukke, der bruges som skakbrik i et skyggespil, hvor hun kun har øje for Becker (Alexander Skarsgård). Med betuttet ansigt, mærkværdig krum ryg og hvisken om sin fortid, der primært virker mystisk for mystikkens skyld, bliver agenten et tiltagende irritationsmoment.

Serien fungerer bedst, når spionagen dyrkes, og der skabes et tidsmæssigt billede fra grålige München til solrige Grækenland. Instruktøren Park Chan-wook har efterladt sin kendetegnende ultravold i hjemlandet, men tager sit ufejlbarlige talent for æstetik og stil med ind i sin tv-debut. Fra smukke efterårsfarver til grøn velourjakke og gule kjoler – pangfarver, der bliver et gennemgående motiv – er serien nydelig at kigge på, mens Yeoung-wook Jos melankolske strygermusik løfter dramaet til nye højder.

Som fortolkning af John le Carré befinder "The Little Drummer Girl" sig et sted mellem Tomas Alfredsons ultrakølige "Dame, konge, es, spion" og Biers eksotiske "Natportieren". I sine bedste øjeblikke virker serien noget overraskende, som om den kunne være beslægtet med Noah Hawleys "Fargo"-univers, gennemført med særpræget visuel stil og skæve karakterer. Især Michael Shannon med tyk skovsnegl og israelsk accent som den idiosynkratiske chef Marty er alle otte afsnit værd. Park Chan-wook får flot debut med sin første tv-serie, men dramaet mangler power og står til falds for søgt kærlighedsfnidder.

Anmeldelsen er baseret på alle otte afsnit i serien, som kan ses på C More.

The Little Drummer Girl (C More)

Kommentarer

The Little Drummer Girl (C More)

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen