Brugeranmeldelse: Downton Abbey - sæson 1

Dette er tv af høj kvalitet over hele linjen og noget af det bedste periodedrama, jeg har set.

Første episode introducerer et væld af karakterer i det, som udefra ligner et slot. Man møder karakterer fra begge ender af klassespektret, greven af Grentham i den ene ende og køkkenpigen (som forventes at være nyttig, men usynlig) i den anden ende. Følelsen af at drukne i karakterer går dog hurtigt over, mens man bliver investeret i alle deres forskellige udfordringer. Enkegrevinden, som kæmper med at vænne sig til de moderne tider. Greven, som skal forholde sig til ejendommens fremtid i hænderne på en ukendt arving fra middelklassen. De ugifte rivaliserende døtre. Butleren, som skal holde orden i staben og sørge for, at alt er op til standard. Den nye kammertjener, som med sit dårlige ben kæmper for alligevel at kunne beholde sig arbejde.

Jeg begyndte at se tv-serien, fordi den højgravide ville gense "Pride and Prejudice". Det gad jeg ikke, så jeg foreslog, at vi tog hul på denne. Det var let at binge den, og første sæson flyver hurtigt af sted med sine syv episoder. Man kommer godt rundt om alle karaktererne. De er nuancerede og har flere overraskelser i ærmet. Datteren Mary virker i første omgang som en koldhjertet bitch, men der går ikke længe, før man også ser hendes sårbarhed og får sympati for hende – før man mister sympatien igen, når hun igen manipulerer. Serien er på sit bedste, når den kaster os rundt uden at blive utroværdig i sine portrætter. Mange af karaktererne er karismatiske og bare en ren og skær nydelse at se på. Maggie Smith er for eksempel herlig at overvære som forfængelig og sarkastisk enkegrevinde (og bedstemor).

Anmeldelsen fortsætter under billedet

Det historiske aspekt af serien er naturligvis også fascinerende. Man får en god fornemmelse af overgangen fra kostumedramaernes periode til den moderne tidsalder med sine industrielle og teknologiske fremskridt. Historien sættes i gang med nyheden om, at Titanic netop er sunket. Vi ser karakterer forholde sig til medicinske fremskridt og automobiler og telefoni. Vi mærker det også socialt med spirende udfordringer af klasseforskellene og kønsrollemønstrene, dog uden at det nogensinde føles som ren kommentar – i stedet tjener det plottet og karaktererne, som er i hovedfokus.

Det undrer mig ikke overhovedet, at det blev til seks sæsoner af denne serie, hvis den holdt niveauet. Dette er tv af høj kvalitet over hele linjen og noget af det bedste periodedrama, jeg har set. Den fik mig til at tænke lidt på "Matador", men de rige er rigere, og det hele er selvfølgelig britisk (og historisk tidligere). Jeg mener godt, en topkarakter kan retfærdiggøres her.

Downton Abbey - sæson 1

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.