Moovy Exclusive: Berlinalen 2024: Afrunding

Årets Berlinale er ovre, hvor en dokumentar for andet år i træk løb med hovedprisen.

I lørdags blev Berlinalens afslutningsceremoni afholdt i Berlinale Palast, hvor vinderne blev offentliggjort af juryens medlemmer med en lille begrundelse til valgene. Jurypræsidenten Lupita Nyong’o trådte dermed ud på den store scene ca. en time inde i ceremonien for at offentliggøre vinderen af den eftertragtede Guldbjørn for hovedkonkurrencens bedste film. Som altid gik prisen ikke til en af pressens favoritter, men alligevel til en film der generelt blev modtaget godt. Nemlig den fransk/beninske semi-dokumentar "Dahomey". Det er dermed andet år i træk. at en dokumentar løber med hovedprisen.

Årsagen til, at jeg kalder "Dahomey" for en semi-dokumentar er, at den besidder et fiktivt element. I filmen følger vi 26 artefakter, der i sin tid blev erobret og bragt til Frankrig fra det afrikanske land Dahomey af franske kolonister. Disse vender nu tilbage til hjemlandet, der siden har skiftet navn til Benin. Det er netop hér, det fiktive element kommer ind i billedet, da man gennem artefakternes restaurationsproces og rejse ofte afbrydes af en helt sort skærm og en forvrænget stemme, der udgiver sig for at være disse artefakters egen. De filosoferer over deres skæbne og giver filmen et eksistentielt islæt.

Især i filmens anden halvdel folder filmens temaer sig for alvor ud. Her diskuterer den beninske befolkning deres kulturelle arv indbyrdes. Om hvordan alt fra artefakter, traditioner og selv sproget er blevet frarøvet dem, og hvordan de skal finde tilbage til deres identitet som nation og mennesker. "Dahomey" er en glimrende vinder med masser på hjertet og sit helt unikke filmsprog.

Hovedkonkurrencens resterende priser kommer i form af Sølvbjørne. Her gik andenpladsen, Grand Jury Prize, til Hong Sangsoos "A Traveler’s Needs". Dermed har den sydkoreanske filmskaber nu modtaget hele fem Sølvbjørne. Han modtog også prisen med et glimt i øjet, da han udtrykte en undren over, hvad juryen har set i hans film. Tredjepladsen, Jury Prize,  gik til den franske "The Empire". Hér undrer jeg mig så over, hvad juryen så i dén film. Prisen for Bedste instruktør fik til Nelson Carlos De Los Santos Arias for "Pepe". Prisen for Bedste hovedrolle fik Sebastian Stan for "A Different Man", Emily Watson fik for Bedste birolle i "Small Things Like These", Mattias Glasner vandt for bedste manuskript for "Dying" og Martin Gschlacht vandt Sølvbjørnen for det kunstneriske bidrag med kameraarbejdet i "The Devil’s Bath".

Dermed måtte den danske film "Vogter" af Gustav Möller ("Den skyldige") altså gå tomhændet hjem. Filmen blev ellers taget godt imod af både publikum og pressen, hvor sidstnævnte især roste skuespillet af Sidste Babett Knudsen og Sebastian Bull Sarning. Blandt de uafhængige juryer og priser blev disse jævnt fordelt blandt en stor del af hovedkonkurrencen og resten af filmene på årets Berlinale. Den iranske "My Favourite Cake" høstede flest priser her, og var da også blandt de film, der blev taget allerbedst imod under årets visninger. Årets eneste anden Guldbjørn bliver tildelt den bedste film i kortfilmskonkurrencen, og gik i år til den argentinske "An Odd Turn". Panoramas publikumspris gik til "Memories of a Burning Body" fra Costa Rica.

Endnu en vellykket Berlinale er slut, og generelt var niveauet usædvanligt højt blandt filmene i hovedkonkurrencen. Blandt programmets bedste film vil jeg især gerne fremhæve "My Favourite Cake", "From Hilde, With Love", "Foreign Language" og Guldbjørn-vinderen "Dahomey" – jeg håber, at de alle får en chance i de danske biografer. Selvom jeg fik set en del film fra de andre programmer, var der ikke noget hér, der begejstrede synderligt. "Love Lies Bleeding" med Kristen Stewart i hovedrollen kan dog godt få en forsigtig anbefaling med på vejen, da den var så skruppelløs og anarkistisk, at det trods alt var virkelig svært at decideret kede sig undervejs. Da jeg "kun" fik set tyve film i år, satser jeg på at blive i Berlin lidt længere næste år. 

Resten af priserne kan ses på Berlinalens hjemmeside her.

Kommentarer

Berlinalen 2024: Afrunding

 • ★★★★★★1

  Tak for en spændende reportage, og afrunding.

  Ærgerligt med Vogter, men det lyder som om de fleste priser var rimeligt fair fordelt.

  Wayne26-02-24 15:29

 • ★★★★★1

  Tak for en spændende reportage, og afrunding.

  Ærgerligt med Vogter, men det lyder som om de fleste priser var rimeligt fair fordelt.

  Endnu engang tak for at læse med. Det gør mig varm helt ind i mit iskolde hjerte =)

  David Lund26-02-24 17:06

 • ★★★★★★1

  Endnu engang tak for at læse med. Det gør mig varm helt ind i mit iskolde hjerte =)

  Vrøvl - det er gloende hedt <3

  Wayne26-02-24 17:49

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen