Moovy Exclusive: Moovy dækker Berlinalen 2024

Berlinalen dækkes igen i år af Moovy. Denne gang med en dansk film som mulig vinder af hovedprisen.

I morgen lyder startskuddet til den 74. Berlinale - Berlins årlige filmfestival hvor der bl.a. uddeles den prestigefyldte Guldbjørn til den bedste film i hovedkonkurrencen Competition. Moovy er med endnu engang, og det er Danmark også. For dette er et af de sjældne år, hvor Danmark har en chance for at løbe med den helt store sejr. Gustav Möllers ("Den skyldige") nye film "Vogter" er nemlig udtaget til hovedkonkurrencen blandt nitten andre. Filmen er ikke helt uden chancer, hvis den da formår, at balancere sit etiske dilemma om fængselsbetjenten, der passer sin egen søns morder. Vi skal tilbage til 2019, da Danmark sidst var repræsenteret i hovedkonkurrencen med Lone Scherfigs engelsksprogede "The Kindness of Strangers". Sidst en dansksproget film var i hovedkonkurrencen, var i 2016 med Thomas Vinterbergs "Kollektivet". En dansk film har dog endnu ikke vundet hovedprisen, så lad os krydse fingre for, at 2024 bliver historisk!

Vanen tro, er det en spritny sammensat jury, der skal pege på årets vindere. Sidste år blev mange øjenbryn løftet, da valget som jurypræsident faldt på Kristen Stewart. I år har det allerede skabt mange klapsalver, da posten gik til Oscar-vinderen Lupita Nyong’o ("Black Panther: Wakanda Forever"). Resten af juryen virker ligeledes til at pege på de mere klassiske kvaliteter i film, med profiler som Brady Corbet, Ann Hui, Christian Petzold ("Transit"), Albert Serra, Jasmine Trinca og Oksana Zabuzhko. Det ville i hvert fald ikke undre mig, hvis vinderen bliver europæisk og mere lavmælt i år, og hér er "Vogter" allerede godt med.

Blandt hovedkonkurrencens andre film instruerer den sydkoreanske festivalgenganger Hong Sangsoo denne gang Isabelle Huppert i "A Traveler’s Needs". Både Claire Burger og Oliver Assayas har også nye film på programmet - "Langue Étrangère" og "Suspended Time" bliver bestemt film, man skal holde øje med. Den amerikanske "A Different Man" har allerede scoret kritiske røster på Sundance, og den mexicanske "La Cocina" med Rooney Mara i en af hovedrollerne, kunne snildt gå hen og blive et vellykket kammerspil. Der er endnu engang også blevet plads til science fiction i form af den satiriske "The Empire" og den melankolske "Another End". Hovedkonkurrencen spænder vidt mellem meget ambitiøse film og de helt små dybfølte af slagsen. Præcis som det plejer at være. Prisuddelingen bliver afholdt lørdag d. 24/02 kl. 18:30. Allerede nu er Martin Scorsese blevet tildelt en ærespris, og han får derfor også vist en række af sine film under Berlinalens retrospektive program.

Berlinalen er dog som altid mere end blot hovedkonkurrencen. Der er en række andre programmer med et efterfølgende hav af priser. Hele byen bliver på vanlig vis omdannet for et mekka for filmnørder, kunstnere og forretningsfolk med samme interesse – film. Der bliver stemt om den bedste film i Panoramasektionen, heppet på børn og unge i Generationsprogrammet og distribueret fremtidige og helt nye film på Europas største markedsplads for film – EFM.

Jeg ser især frem til at blive provokeret af Bruce LaBruces seksuelt eksplicitte "The Visitor", at se om livet i en papkasse er værd at leve i "The Box Man" og om Zellner-brødrene kan mestre stumfilmsformatet med "Sasquatch Sunset". Derudover handler det om, at holde et skarpt øje med hvilke film der pludselig får en masse omtale. For det er aldrig helt til at regne ud på en festival, der gør en dyd ud af, at give plads til ukendte film og helt nye filmskabere.

Udover film er politik også et vigtigt punkt for Berlinalen. Festivalen har netop taget endnu et standpunkt ved at trække invitationer til højrefløjspartiet AfD tilbage efter såkaldte anti-demokratiske udtalelser om masseudvisninger af udlændinge. Det har indtil videre kun mødt ros i pressen, men det kan sagtens ramme modstand, når Berlinalen kommer i gang. Kontroverser har altid været en del af festivalen, som oftest bliver løst på nærmest utopisk modent vis. Spændende bliver det i hvert fald, når lyset i morgen dæmpes endnu engang, og filmkunstens forhåbentligt ypperste åbenbares. 

Kommentarer

Moovy dækker Berlinalen 2024

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen