Moovy Exclusive: Bloodig Weekend 2015 - torsdag

Blodig Weekend 2015 er i gang - Danmarks eneste genrefilmfestival, sådan da. Det er nemlig ikke længere alene grys, gru og splatter, som den sympatiske festival byder på, men også flere af Another World Entertainments kommende titler. Efterspørgselen er blevet større, der bliver langet flere billetter over disken, og det kører umiddelbart som smurt i blod. Det er ovenikøbet lykkedes at skabe et så fornuftigt omdømme gennem de sidste par festivaler, at nogle af de største gyserfilm-profiler kigger forbi. Bl.a. afholder Brian Yuzna ("Re-Animator", "Society") og Jörg Buttgerreit ("Nekromantik", "German Angst") Q&A, og så er der naturligvis Collector's Marked lørdag i Cinemateket.

Festivalen, der nu kører for 4. gang, afholdes ikke længere over en weekend - den startede officielt onsdag aften med verdenspremiere på "Sorgenfri". Eller rettere - tekniske problemer gjorde, at den danske zombiefilm ikke blev vist, men i stedet lukker festivalen søndag aften. Derfor begyndte Blodig Weekend med en dags forsinkelse, hvor den amerikanske genindspilning af franske "Martyrs" og senere på aftenen "We Are Stil Here" ventede i det kulsorte biografmørke.

De fleste horror-fans med respekt for sig selv kender til "Martyrs", der (med rette) er anerkendt som en af de mest grusomme gysere i nyere tid. Historien er den samme som tidligere - to unge piger befinder sig i et stort, moderne hus efter at have slået en familie ihjel. Herefter udvikler omstændighederne sig fatalt, mens de to piger falder dybere og dybere ned i et umenneskeligt helvede.

Om Pascal Laugiers kultfilm fra 2005 burde genindspilles eller ej kan diskuteres. Det kan dog undre, at det er lykkedes at ændre en film så radikalt, som det er tilfældet med "Martyrs" anno 2015. Grusomhederne er underligt sløje og er i den amerikanske form blevet til en actionmættet hævnfilm overhældt med billige chokeffekter. Væk er også den depressive atmosfære, navnligt fordi de færreste fortællermæssige elementer overbeviser. Manglen på troværdighed ses tydeligst i de to hovedroller, vi følger i både deres ungdom og barndom, som aldrig bliver andet end en smule fjollede. Nej, "Martyrs" i amerikansk form er ikke vellykket.

Anderledes positiv er "We are Still Here", der både er en uhyggelig og ekstremt underholdende spøgelseshistorie om et ægtepar, som er flyttet til et gammelt hus i New England ovenpå deres teenagesøns tragiske død. Huset har - naturligvis - lidt af en grum historie, og de lokale er mildest talt ikke særligt imødekommende.

Ingen tvivl om, at der spilles på alle genrekonventionerne, og at filmen meget hen ad vejen kan ses som en hymne til særligt Mario Bava. Ted Geoghegans debutfilm er dog alt andet end andenhåndsarbejde, men derimod imponerende velskrevet og instrueret med fornem balance mellem ubehag og grotesk upassende humoristiske indfald. "We are Still Here" er absolut en af de mest mindeværdige gyserfilm længe.

Blodig Weekend varer til og med søndag 1. november.

Collecter's Marked åbner op lørdag 31. oktober i Cinemateket.

Læs mere om Blodig Weekend her.

Kommentarer

Bloodig Weekend 2015 - torsdag

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen