Moovy Exclusive: Fem til fredag: De fem bedste film af David Fincher

Efter seks års pause fra film er David Fincher endelig klar med "Mank", og i den anledning guider Moovy dig til instruktørens fem bedste film, du kan (gen)se som opvarmning.

Fra tumultariske spektakler omkring produktionen på debutfilmen "Alien³", det ikoniske "what's in the box" fra "Se7en" og nu til fortællingen bag Orson Welles' epos "Citizen Kane" i "Mank" har den moderne filmnørds gudfar, David Fincher, beriget os med alskens dystre thrillers. Instruktøren har lavet en væld af værker, der hver især fortjener en special mention. Men fordi "Mank" allerede forsøger at mase sig vej mod toppen af poppen, guider Moovy dig til de fem bedste film af perfektionisten David Fincher.

5. "KVINDEN DER FORSVANDT" (2014) – DEN POSTMODERNE THRILLER

Med "Kvinden der forsvandt" – David Finchers seneste film indtil "Mank" – kom instruktøren tilbage i krimithrillerens verden i et værk, der også satte superforfatter Gillian Flynn på filmkortet. Efter konen forsvinder, står Ben Afflecks Nick Dunne tilbage som den hovedmistænkte. Skuespillerens karakteristiske sadface anvender Fincher perfekt til at så tvivl om, hvad der præcis er hændt. "Kvinden der forsvandt" handler nemlig ikke kun om en uskyldig mand, som var det "Flygtningen". Filmen transformerer sig til en postmoderne fortælling om en kvinde, der skriver sig ud af husbondens historie, forfatter sin egen og implicerer manden som syndebuk i hendes eget tvetydige narrativ.

"Kvinden der forsvandt" ("Gone Girl") kan streames/lejes på Netflix, Blockbuster, iTunes m.fl.

4. "FIGHT CLUB" (1999) – SLÅSKAMPEN MELLEM KRITIK OG GLORIFICERING

I 2020 er "Fight Club" en besynderlig instans. Filmen har på sin vis rejst ind og ud af filmkritikernes favør. Da Finchers filmatisering af Chuck Palahniuks roman udkom tilbage i 1999, mødte den massiv kritik. Ét punkt var særdeles slemt. Den glorificerede nemlig volden og opfordrede mænd til at mænge sig i håndgemæng. Eller gjorde den? Konsensus ligger nu mest på, at filmens satiriske tone netop kritiserer selvsamme maskulinitet, men mon ikke det vender igen. Filmen er uhåndterlig – som et stykke sæbe lavet af menneskefedt. Men måske er det netop, fordi "Fight Club" konstant diskuteres, at værkets filosofi ikke ophører. Dét, og at filmen stadig er stilistisk enestående med to fænomenale hovedrollepræstationer af Brad Pitt og Edward Norton.

"Fight Club" kan streames/lejes på Amazon Prime, iTunes, Blockbuster, Viaplay m.fl.

3. "ZODIAC" (2007) – BESÆTTELSENS NÅDELØSE PRIS

"Zodiac" er lidt en særegen sag. Seriemorderfilmen bevæger sig helt tilbage i 70'ernes San Francisco. En by, som David Fincher iscenesætter gennem sublime CGI-konstruktioner, for faktisk anvender perfektionist-instruktøren overraskende mange computereffekter. I denne afsindigt præcise fortælling om Zodiac-morderen skildres besættelsens pris. Til trods for Jake Gyllenhaals evindelige gåpåmod anslår David Fincher altså filmen her som en kynisk, omend medrivende lektie. Selvom der arbejdes og leves på lovens side, betyder det langt fra, at loven altid vinder. Og så har "Zodiac" i øvrigt en af de klammeste voldsscener, der finder sted på nu døbte Zodiac Island.

"Zodiac" kan streames på Netflix og C More.

2. "SE7EN" (1995) – IKONISK KYNISME

Efter en overrumplende tur med studiet på "Alien³" udtalte Fincher, at han hellere ville dø af tyktarmskræft end at lave en ny film. Her kan der passende tages et lille øjebliks stilhed, hvor der værdsættes, at det ikke skete. For manusset til "Se7en" dukkede op halvandet år efter, og Fincher var solgt. Resultatet var en usammenlignelig dyster neo-noir sat i en grå højhusby, hvor regnen synes at slette alle spor på menneskelighed. Innovativt arbejde på filmrullen affarvede farverne og gjorde alt det sorte sortere som et slags symbol på den verden, detektiverne Somerset og Mills lever i. Til trods for en ret konstrueret præmis eksekverer "Se7en" gimmicken til perfektion. Og så er der nærmest intet så mindeværdigt som en kasse, hvis indhold ikke engang vises.

"Se7en" kan streames/lejes på Netflix, iTunes, Blockbuster, Google Play m.fl.

1. "THE SOCIAL NETWORK" (2010) – VOR TIDS TEMATISKE MESTERVÆRK

For en film så fokuseret på en fremmedgjort enspænder uden venner kan de mange succesfulde venskaber bagved kun hyldes. David Fincher har indlogeret sig godt og grundigt i Atticus Ross og Trent Reznors fænomenale musikalske favn. Og selvom samarbejdet med Aaron Sorkin har resulteret i et af vor tids skarpeste manuskripter, besidder "The Social Network" stadig David Finchers visuelt overdådige stil. Castet skal også have sin del af kagen, for Sorkins ord er intet uden skuespillere til verbalt at harpunere hinanden. Tænk, hvor fantastisk morsomt, men skræmmende internettet ville være, hvis samtlige tastaturkrigere artikulerede sig i så underholdende zingers som hovmodshyrderne heri. Hvert tryk på tasten ville lande som en ordenlig ordlussing.

"The Social Network" kan streames/lejes på HBO Nordic, iTunes, Blockbuster, Google Play m.fl.

"Mank" kan ses i udvalgte biografer i en begrænset periode og bliver tilgængelig på Netflix 4. december.

Kommentarer

Fem til fredag: De fem bedste film af David Fincher

 • 0

  The Social Network er en rigtig god film, men de 4 andre er bedre og det er The Game, Panic Room og Alien³ også, hvis man sprøger mig. Kan slet ikke se den som værende hans bedste i hvert fald :)

  Nagash20-11-20 16:50

 • ★★★★★★0

  Fjern Fight Club og listen havde virket helt fornuftig. Rækkefølgen er dog tvivlsom:) 

  T. Nielsen20-11-20 16:51

 • ★★★★★★0

  10. The Curious Case of Benjamin Button
  9. The Girl with the Dragon Tattoo
  8. Panic Room
  7. Se7en
  6. Gone Girl
  5. Alien³
  4. The Game
  3. Fight Club
  2. The Social Network
  1. Zodiac

  Må lige få set dendér Mank ved lejlighed. Det er faktisk kun de to sidste på listen, som jeg ikke kan lide af hans film. Så spottede jeg også lige, at han er ved at lave en prequel til Chinatown i tv-udgave.

  Zero Cool20-11-20 18:33

 • 0

  Som Fincher siger det så har han lavet 11 film, hvoraf 10 har været hans egne.

  Whispering Horse20-11-20 20:31

 • 0

  10. The Curious Case of Benjamin Button
  9. The Girl with the Dragon Tattoo
  8. Panic Room
  7. Se7en
  6. Gone Girl
  5. Alien³
  4. The Game
  3. Fight Club
  2. The Social Network
  1. Zodiac

  Må lige få set dendér Mank ved lejlighed. Det er faktisk kun de to sidste på listen, som jeg ikke kan lide af hans film. Så spottede jeg også lige, at han er ved at lave en prequel til Chinatown i tv-udgave.

  Se7en som nr 7, he he..... Den ville så være nr 1 hos mig.

  PatrickJane20-11-20 21:15

 • ★★★★★2

  Han er jo egentlig en ret fremragende instruktør... Ud af de 25 film på IMDb, som jeg har givet 10/10, tæller Fincher for to af dem - "Zodiac" og "The Social Network".

  chandler7520-11-20 23:30

 • ★★★★1

  There can be only Se7en! I'll FIGHT you in the Club if disagreeing!

  Gasivodo21-11-20 19:07

 • ★★★★★★0
  • Se7en, 8/10
  • Gone Girl, 8/10
  • The Game, 7/10
  • Fight Club, 6/10
  • The Social Network, 6/10
  • The Curious Case of Benjamin Button, 6/10
  • Zodiac, 5/10
  • Alien3, 5/10

  Men vil nu gerne stadig se Mank :) - og burde nok se The Social Network igen snart.

  Guldager21-11-20 19:32

 • ★★★★★★0
  • Se7en, 8/10
  • Gone Girl, 8/10
  • The Game, 7/10
  • Fight Club, 6/10
  • The Social Network, 6/10
  • The Curious Case of Benjamin Button, 6/10
  • Zodiac, 5/10
  • Alien3, 5/10

  Men vil nu gerne stadig se Mank :) - og burde nok se The Social Network igen snart.

  Gider ikke skrive en liste. Din liste er identisk med min - dog med en karakter op på alle titler og 2 på Fight Club.

  Wayne22-11-20 06:03

 • ★★★★★★0

  Gider ikke skrive en liste. Din liste er identisk med min - dog med en karakter op på alle titler og 2 på Fight Club.

  Der er bare noget med hans stil, som jeg ikke er så glad for. Har prøvet at forklare det før, men kan ikke helt sætte ord på det. Det er jo tydeligvis godt håndværk, men jeg kan bare ikke fordybe mig i filmene. 

  Guldager22-11-20 16:44

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen