Moovy Exclusive: Moovy dækker Berlinalen 2023

Moovy er igen i år på Berlinalen, men hvad er i vente på én af verdens allerstørste filmfestivaler? 

Den 73. Berlinale løber af stablen fra 16. februar 2023, og kulminerer i prisuddelingen d. 25. februar. Corona-restriktionerne er nu endegyldigt væk, hvilket betyder et fuldt program i år på omkring 400 film, ingen digitale visninger og intet krav om ansigtmasker under visningerne. Hvis det ikke alene skulle være nok til at få de mange deltageres arme ned, afholdes det store europæiske filmmarked EFM endeligt sideløbende fysisk igen. Dog nu med begrænset adgang for pressen. Det eneste levn fra corona-årene er daglige online-booking af billetter. Dette er dog kun en fordel, da man ikke længere skal stå i timelange køer hver morgen. Nogle gange forgæves.

Alt afhængigt af hvordan man definerer det, er Berlinalen Europas største og mest velbesøgte filmfestival. Hvert år uddeles en række Guldbjørne, Sølvbjørne og Krystalbjørne, samt en række uafhængige priser. Dette over et hav af filmprogrammer, hvoraf de mest opsigtsvækkende er børn- og ungdomsprogrammerne i Generation, publikumspriserne i Panorama, kortfilmsprogrammet Shorts og naturligvis hovedkonkurrencen Competition. Hovedkonkurrencen har for vane at præsentere alt fra debuterende instruktører til anerkendte, animationsfilm, kunstfilm, dokumentarfilm, tunge dramaer og lette komedier. Vinderen hér et typisk en film med et nutidigt tema præsenteret i et tidløst format. Da juryen udskiftes hvert år, er det ikke altid lige nemt at regne en vinder ud på forhånd.

Kristen Stewart er årets præsident for juryen i hovedkonkurrencen. En jury der blandt andet også består af Carla Simón (hvis film, "Alcarràs", vandt Guldbjørnen sidste år) og Hong Kong-instruktøren Johnnie To. Med Stewart som tovholder er det måske oplagt at tro, at der ville blive udpeget en vinder med seksualitet som et hovedtema, især da det er et tema, der i forvejen fylder en del på Berlinalen. Stewart har de seneste par år også bevæget sig lidt i slow burn-arthouse film. Selvom hendes annoncering fik visse kredse til at rynke lidt på næsen, er den amerikanske skuespillerinde alligevel et spændende og kompetent valg som jurypræsident.

Hovedkonkurrencen består i år af atten film, der spænder lige så vidt som normalt. Den anmelderroste sydkoreanske "Past Lives", om en kærlighed der kunne have været, blev vist på årets Sundance, og står allerede nu som en klar favorit i programmet. Måske dens skabelonskåret form er for stor en hindring til, at Stewart & Co. peger på den. Her kunne den narrativt og tematisk udfordrende "Musik" fra Grækenland være mere i deres boldgade. Kigger man alene på Kristen Stewart, lyder den tyske arthouse film "Till the End of the Night" lidt hen af de film, som Stewart lavede sammen med Olivier Assayas. Personligt glæder jeg mig til at se, om Makoto Shinkai ("Your Name") har genfundet formen med "Suzume". 

Danmark er endnu engang overset i hovedkonkurrencen. Det nærmeste danske indslag her, er den mexikanske film, "Totem", der er en dansk co-produktion. Filmen udspiller sig over et døgn, hvor den unge far og maler Tona skal holde sin fødselsdag men også planlægge sin afsked. Formår filmen at balancere med sit emne om tab og fejring, er den bestemt ikke afskrevet en pris eller to. Blandt andre danske indslag vises "Stille liv i Panorama. Her følges den adopterede Carl, der bor på sine forældres gård i Jylland, men drømmer sig tilbage til sine sydkoreanske rødder. "Sværddrage" kæmper om en Guldbjørn i kortfilmsprogrammet, og handler om Milo, der bor på en ungdomsinstitution for utilpassede piger. Som noget nyt har Berlinalens serieprogram, Series, hvor de første par afsnit fra helt nye serier og miniserier vises i stort format, også fået en tilhørende pris - Berlinale Series Award. Her har Danmark også en chance med Nikolaj Lie Kaas’ nye drama/komedieserie, "Agent", om kunstnere i underholdningsbranchen.

Steven Spielberg har på forhånd modtaget årets Æresguldbjørn. Derfor vises en række af hans tidligere film i årets retrosperspektive program, samt den Oscar-nominerede "The Fablemans". Ingen af Spielbergs film er direkte i konkurrence, men det betyder, at Berlinalen får besøg af en række Hollywood-kendisser i den forbindelse. Udover det dukker blandt andre Sean Penn, Bono, Anne Hathaway, Cate Blanchett, Helen Mirren, Willem Dafoe, John Malkovich og Peter Dinklage også op i årets pressekonferencer, da de alle har nye film på programmet.

Personligt glæder jeg mig til de to klassisk asiatiske thrillers, "Kill Boksoon" og "Mad Fate", der begge kunne gå hen og blive de næste store kult hits. Jennifer Reeders horror/noir "Perpetrator" med Alicia Silverstone lyder også som noget i min boldgade, og en fin afveksling midt i Berlinalens mere udfordrende film. Mest af alt glæder jeg mig bare til at komme afsted igen. Denne gang fuldstændigt fri for corona-tidens mange restriktioner, der besværliggjorde alt fra biografbesøg til måltider mellem filmene. og endnu engang blive beriget med film af den type, man sjældent oplever i biograferne i Danmark.

Kommentarer

Moovy dækker Berlinalen 2023

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen