CPH:DOX afslører festivalens 2023-program

Og internationale superstjerner som Wim Wenders og José Gonzalez svinger forbi festivalen, som fejrer 20-års jubilæum.

Den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX har for længst udviklet sig til en af verdens mest imødesete og internationalt anerkendte filmfestivaler.

Og man kan godt forstå hvorfor, når man gransker festivalens 2023-program, som CPH:DOX netop har løftet sløret for i en pressemeddelelse, og som bugner af store titler og store personligheder, som gæster hovedstaden i marts, hvor festivalen løber af stablen.

Svensk popstjerne og tysk filmlegende

Pressemeddelelsen fastslår, at årets program byder på mere end 200 nye dokumentarfilm og en perlerække af internationale filmskabere, musikere, eksperter og debattører.

Blandt disse prominente gæster finder vi bl.a. filmlegenden Wim Wenders ("Paris, Texas", "Himlen over Berlin") og Oscar-vinderne Asif Kapadia ("Amy") og Chai Vasarhelyi ("Free Solo"), der hver især kommer til København for at tale om deres oeuvre.

For Wenders' vedkommende gælder det verdenspremieren på den nye kompilationsfilm "A Sense of Place", som han har skabt i samarbejde med seks iranske filmskabere, herunder flere i eksil.

Men det er ikke kun klassiske filmskabere, der kaster stjernestøv over CPH:DOX i år. Nathan Fielder, komikeren bag den hypede dokumentarserie "The Rehearsal", kommer også til København under CPH:DOX med et unikt liveshow. Det samme gælder den svenske superstjerne José Gonzalez, der fejrer verdenspremieren på portrætfilmen "A Tiger in Paradise" med en enestående blanding af talkshow og intimkoncert.

Og så dukker den 82-årige folk-legende Joan Baez op i København i forbindelse med den nye portrætfilm "Joan Baez: I am a Noise" for at fortælle om sit liv som musiker og aktivist.

Endelig er den amerikanske stjerneinstruktør Oliver Stone også med på årets festival med sin nye film, "Nuclear Now". Publikum får mulighed for at møde Stone via et live link fra USA, når filmen bliver vist på festivalen.

Se også: Moovy TV møder Oliver Stone!

Festivalens 20-års jubilæum markeres ikke kun med fest og stjernestøv. Et jubilæum er også en oplagt anledning til at reflektere og kigge både bagud og fremad, og som den samfundsorienterede kulturbegivenhed CPH:DOX er, vendes blikket ikke indad, men udad – mod samfundet.

Årets store festivaltema undersøger, hvordan både fortiden og fremtiden spiller en afgørende rolle i vores samtid. Det sker med et stort, todelt filmprogram, der både kigger tilbage og frem i tiden. 

CPH:DOX' kunstneriske direktør, Niklas Engstrøm, udtaler: "På årets festival ser vi både på, hvordan historien er blevet et våben, der bruges i de store kontemporære samfundsdebatter om postkolonialisme, identitetspolitik m.m., og på hvordan vores forestillinger om fremtiden i sig selv former den måde, hvorpå vi indretter og omarrangerer vores samfund på netop nu."

Programmet byder bl.a. også på film, der gransker den igangværende krig i Ukraine, og så bliver der som sædvanligt uddelt prestigefyldte priser i flere kategorier.

Festivalen kan opleves i biograferne i København – og i 28 andre kommuner over hele landet – fra den 15-26. marts. Du kan læse mere om programmet på CPH:DOX' hjemmeside her.

Kommentarer

CPH:DOX afslører festivalens 2023-program

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen