Dette års danske Oscar-kandidater er fundet

Dokumentaren "Flugt", det historiske drama "Margrete den første" og Ole Bornedals krigsfilm, "Skyggen i mit øje", dyster om at blive næste års danske Oscar-håb.

Hvert år uddeles de prestigefyldte Oscar-statuetter i Hollywood, og hvert år mødes den danske Oscar-komité for at udpege de tre film fra vores bitte kongerige, som skal konkurrere om at blive Danmarks deltager i det næste Oscar-ræs.

Og i forgårs besluttede komitéen, at "Flugt", "Margrete den første" og "Skyggen i mit øje" er de tre danske film fra 2020, som har den største chance for at vinde en Oscar i kategorien Bedste internationale spillefilm.

Den 25. oktober beslutter komitéen så, hvilken af de tre titler som skal i betragtning til priser i Hollywood. Og først den 8. februar 2022 finder vi ud af, om Danmark nok en gang får en plads i Oscar-væddeløbet.

Tidligere i år vandt Thomas Vinterbergs "Druk" en Oscar og blev således filmhistoriens fjerde danske vinder i kategorien Bedste internationale spillefilm (efter "Babettes gæstebud", "Pelle erobreren" og "Hævnen").

Læs også: "Flugt" er årets danske kandidat til Nordisk Råds Filmpris

"Flugt" udkom tidligere i år og er tidligere blevet spået gode Oscar-chancer – bl.a. fordi den kritikerroste, animerede dokumentar om en afghansk drengs flugt til Danmark allerede har vundet adskillige flotte priser i udlandet.

"Margrete den første" er et historisk drama om den danske majestæts kamp for at sikre fred i Skandinavien. Et andet dansk drama om vores kongehus, "En kongelig affære", blev Oscar-nomineret tilbage i 2013.

Ole Bornedals "Skyggen i mit øje" får først dansk biografpremiere den 28. oktober. Det følelsesladede krigsdrama ser nærmere på en helt særlig hændelse i Danmark under 2. verdenskrig: bombningen af Den Franske Skole i marts 1945. Du kan se traileren til filmen her.

Den danske Oscar-komité med repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut udpeger som sagt den endelige kandidat mandag den 25. oktober. Herunder kan I se Moovy TV's (animerede) interview med instruktøren bag "Flugt", som netop nu ligner det danske Oscar-felts favorit:

Kommentarer

Dette års danske Oscar-kandidater er fundet

 • 1

  Der er vel ikke meget tvivl om at det bliver "Flugt" der bliver sendt afsted som Danmarks Oscar kandidat. Det plejer jo også at være en styrke når en best foreign film (eller hvad kategorien efterhånden hedder) kan blande sig i flere kategorier, og flere har da nævnt filmen som en seriøs kandidat til dokumentar-kategorien også.

  Sichlau18-09-21 10:03

 • 1

  Det ville være fuldstændig vanvittigt ikke at vælge Flugt. Den har utrolig god word of mouth online og har været lidt af en kritikerdarling på mange af de vigtigste filmfestivaller rundt om i verden. Flere anmeldere spår endda muligheden for at den kan snige sig ind i Best Picture hvis alt virkelig flasker sig. Det er altså sjældent vi i Danmark har en film, der potentielt kan gøre sig gældende i 3-4 Oscarkategorier - og endda være blandt favoritterne i flere af dem. Med al respekt for Margrete den første og Skyggen i mit øje, så når ingen af dem Flugt til sokkeholderne i forhold til Oscarchancer. 

  Foxxander18-09-21 21:57

 • ★★★★★0

  Agreed! Det eneste, man kan “frygte”, er, at komitéen pludselig tænker, at de genkendelige navne i de to andre film vil give dem stærkere chancer i Hollywood. 

  The Insider18-09-21 22:23

 • 1

  Agreed! Det eneste, man kan “frygte”, er, at komitéen pludselig tænker, at de genkendelige navne i de to andre film vil give dem stærkere chancer i Hollywood. 

  Jeg føler mig rimelig sikker på at de vælger Flugt. De plejer virkelig at tage højde for hvilken film der har de bedste vinderchancer. Eneste undtagelse er de år hvor vi ikke har en film med potentialet til at blive shortlistet. Og der er det nærmest også ligemeget alligevel.

  Sichlau19-09-21 14:31

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen