Filmfotografen Oliver Wood – der skød "Bourne"-trilogien og "Miami Vice" – er død, 80 år gammel

Den BAFTA-nominerede fotograf efterlod et uudsletteligt indtryk på actiongenren.

En af Europas helt store filmfotografer, Oliver Wood, er gået bort i en alder af 80 år. Det bekræfter Woods repræsentanter over for Deadline, som fastslår, at Wood døde af kræft den 13. februar.

Wood var en enormt alsidig billedmager, som flyttede til New York som 19-årig og fik sit første job som cheffotograf på thrilleren "The Honeymoon Killers" (på dansk: "Brudedrab") fra 1969, før han gennem 70'erne og 80'erne arbejdede på alskens reklamer, musikvideoer og B-film.

I 1987 fik han et fast job som cheffotograf på tv-succesen "Miami Vice", og han skød 53 af den toneangivende tv-succes.

Woods arbejde på "Miami Vice" fik Hollywood til at spærre øjnene op, og i 90'erne skød han bl.a. prominente actionbrag som "Die Hard 2: Die Harder" og "Face/Off".

I 2002 var han cheffotograf på "The Bourne Identity", som blev instrueret af Doug Liman. Men det var særligt Woods arbejde på den films to fortsættelser, "The Bourne Supremacy" og "The Bourne Ultimatum" – begge instrueret af engelske Paul Greengrass – som satte et varigt aftryk på actiongenrens gennemgående æstetik.

I samarbejde med Greengrass udarbejdede Wood et unikt look til filmene, som mange instruktører og filmfotografer forgæves har forsøgt at efterligne, hvor brugen af adskillige håndholdte kameraer gav filmene et særligt effektivt, naturalistisk og nærmest dokumentarisk islæt. Woods arbejde på "The Bourne Ultimatum" sikrede ham en prestigefuld BAFTA-nominering.

Woods allersidste film var det udskældte Marvel-flop "Morbius", som blev instrueret af svenske Daniel Espinosa, som Wood også samarbejdede med på "Safe House" og "Child 44".

Kommentarer

Filmfotografen Oliver Wood – der skød "Bourne"-trilogien og "Miami Vice" – er død, 80 år gammel

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen