Nicolas Winding Refn laver serie baseret på "De 5"-bøgerne

Den danske auteur har sit første familievenlige projekt i sigtekornet.

Den danske filmmager Nicolas Winding Refn ("Drive", "Pusher") har annonceret sit næste projekt: en tv-serie baseret på Enid Blytons klassiske, engelske børnebøger om "De 5" (som i hjemlandet går under navnet "The Famous Five").

Nyheden kommer som en mindre overraskelse, idet Refn er kendt for at lave blodige, balstyrige film, som svælger i sex, stoffer og vold – men "De 5" er en børnebogsserie spækket med søde børn og hygsomme eventyr.

Bogseriens første bind, "De 5 på skatteøen", udkom i 1942 og handlede om de unge venner Julian, Dick, Anne, George og deres hund, Timmy, som jager forbrydere og spejder efter skjulte skatte i Storbritannien.

Læs også: Fem til fredag: Tillykke med fødselsdagen, Nicolas Winding Refn!

Bøgerne er fortsat umådeligt populære – selvom Blytons skriverier senere er blevet kritiseret for at være elitære, sexistiske og sågar homofobiske og racistiske – og godt 600 mio. eksemplarer af forfatterens bøger er blevet solgt i årenes løb.

"De 5" er tidligere blevet filmatiseret i form af bl.a. en stribe tyske familiefilm (senest "De 5 i dinosaurernes dal" fra 2018) og også den danske "De 5 og spionerne" fra 1969 med bl.a. Ove Sprogøe og Karl Stegger foran kameraet.

I en udtalelse om den kommende serie fastslår Refn: "I hele mit liv har jeg kæmpet hårdt for at forblive et barn med en tørst efter eventyr. Ved at nyfortolke 'De 5' holder jeg fast i mit mål ved at puste nyt liv i disse ikoniske fortællinger på vegne af et nyt, progressivt publikum."

"De 5"-serien består af tre afsnit à 90 minutter, som produceres til BBC, og premieredatoen er p.t. ukendt. Optagelserne er dog allerede gået i gang, og Refn er seriens skaber og showrunner.

Refns seneste opus var Netflix-serien "Copenhagen Cowboy", og vi talte tidligere i år med to af den series skuespillere, Andreas Lykke Jørgensen og Jason Hendil-Forssell, om deres samarbejde med den enigmatiske instruktør:

Kommentarer

Nicolas Winding Refn laver serie baseret på "De 5"-bøgerne

 • ★★★1

  Jeg læste dem som barn, sammen med Kim-bøgerne og hvad der ellers var i dendér hvide serie af bøger for børn og unge. Jeg kan ikke huske ret meget fra bogudgaverne, men jeg har et par tegneserieudgaver stående - jeg havde glemt alt om dem, indtil jeg faldt over et album til en tegneseriefestival, tror jeg det var.

  NSF26-06-23 19:52

 • ★★★0

  Kunne gå hen og blive interessant og se hvad han og BBC leverer. Har dog ikke kendskab til meget af "De 5", men har en svaghed for de to gamle danske film, som jeg af og til så som lille, og vil stadig tro at jeg finder dem hyggelige idag. 

  MOVIE100026-06-23 21:06

 • 0

  Det med at bøgerne skulle være homofobiske er godt nok nyt for mig. Georg (Georgina) ville måske i dag kunne gå under betegnelsen non-binær. Jeg mener jeg har  læst de fleste af bøgerne.

  Johnny4226-06-23 21:36

 • ★★★0

  Læste dem også som barn og har givet dem videre til min 2 piger. Vi glæder os til at se Refns fortolkning :)

  Gormanden26-06-23 21:38

 • ★★★0

  Det med at bøgerne skulle være homofobiske er godt nok nyt for mig. Georg (Georgina) ville måske i dag kunne gå under betegnelsen non-binær. Jeg mener jeg har  læst de fleste af bøgerne.

  Jeg ved ikke om bogudgaven er anderledes end tegneserieudgaven, men i tegneserierne er hun mere en klassisk tomboy.

  NSF26-06-23 21:47

 • ★★★0

  Jeg ved ikke om bogudgaven er anderledes end tegneserieudgaven, men i tegneserierne er hun mere en klassisk tomboy.

  Ja, det var hvad der “fandtes” dengang :)

  Gormanden26-06-23 22:23

 • ★★★★★★0

  Har også læst bøgerne, den danske De 5 film husker jeg som meget hyggelig.

  Spændende om Refn kan holde det på familie venligt niveau.

  Wayne26-06-23 22:24

 • ★★★1

  Ja, det var hvad der “fandtes” dengang :)

  Selvfølgelig, men min pointe er mere, at blot fordi man er en tomboy-agtig type, gør jo ikke en til non-binær. Jeg har selv en håndfuld veninder, der både falder i den kategori og forkorter deres navne på samme måde som Georgina, men ikke ser sig selv som non-binær. Grundene er forskellige - en foretrækker af forskellige årsager ikke at blive hægtet op på sit køn (men ser afgjort sig selv som kvinde), en kan bare bedre lide forkortelsen og en har et ret almindeligt navn, næsten en massebetegnelse, så hun foretrækker forkortelsen for ikke at drukne i mængden.

  NSF26-06-23 22:31

 • ★★★★0

  NEJ?

  Så hellere, De tre Detektiver. VENT! Ingen hunner. Min fejl

  Gasivodo27-06-23 07:18

 • 0

  YES! De 5 i neonfarver med masser af blod og uforstålig symbolik. Det kan kun blive godt..

  TheRealLukeSkywalker27-06-23 10:20

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen