Lars von Triers "Riget"-trilogi udkommer omsider på Blu-ray – i USA

En af dansk tv-histories største triumfer udkommer endelig i en nyrestaureret version.

Rygterne har svirret i årevis, men nu er det endelig officielt: Alle tre dele af Lars von Triers "Riget"-saga udkommer på Blu-ray. Selskabet MUBI udgiver trilogien i USA den 6. februar, og den kan bl.a. forudbestilles på Amazon her.

Det er lang tid siden, at de to første sæsoner af "Riget" – fra hhv. 1994 og 1997 – blev restaureret, og de kan streames på Viaplay. Men fans har længe hungret efter en ordentlig fysisk udgivelse, siden serien for mange år siden udkom på dvd.

Visse fans har udtrykt bekymring over en restaureret Blu-ray-version, fordi Trier med fuldt overlæg gav serien et meget råt, grumset og upoleret look. Men som man kan se i nedenstående trailer fra MUBI's YouTube-kanal, så er serien lige så snavset som altid, men dens 16mm-billedside er nu bare mere detaljeret og mindre "digitalt komprimeret" end på dvd.

Se også: "Riget Exodus"-trailer åbner op for en ny sæson af overnaturlige hændelser

I 2022 afrundede Trier omsider "Riget"-trilogien efter flere årtiers venten med "Riget Exodus". Sidste år fik vi også den tragiske nyhed, at Trier er blevet diagnosticeret med Parkinsons sygdom.

"Riget" fik som sagt tv-premiere tilbage i 1994 og blev en stor succes både herhjemme og i udlandet, hvor den blev lanceret med titlen "Kingdom". Et amerikansk remake blev tilmed produceret i 2004, "Kingdom Hospital", med selveste Stephen King som kreativ drivkraft.

Serien udspiller sig på Rigshospitalet i København, hvor vi følger en række patienter, læger og andre ansatte og eksistenser, som fornemmer, at stedet er hjemsøgt.

Det vides endnu ikke, hvad for noget ekstramateriale der følger med den kommende Blu-ray-udgivelse. Zentropas oprindelige dvd-udgivelse indeholdt bl.a. dokumentarerne "I Lars von Triers fodspor" og "I Lars von Triers rige" samt trailers og musikvideoer. Hvorom alting er, så kan en smagsprøve på billedsidens kvalitet kan altså ses her:

Kommentarer

Lars von Triers "Riget"-trilogi udkommer omsider på Blu-ray – i USA

  • ★★★★0

    Hmm, kommer fogeden, strisserne og de forendende danske videogram distributører, hvis jeg parallelimporterer år 2023?  

    Ja vi er nogen, der kan huske Reg.1 DVD'erne i 00'erne(For det meste LANGT bedre end hvad der blev serveret herhjemme) 

    Gasivodo 6-12-23 19:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen