Anmeldelse: Aquaman and the Lost Kingdom

Opfølger til en af de bedst indtjenende superheltefilm til dato er en regulær maveplasker.

James Wans obligatoriske opfølger til sin egen kæmpesucces "Aquaman" er et requiem. Ment som det 15. og afsluttende kapitel i det såkaldte DC Extended Universe, der prøvede at tage kampen op med Marvels komplette dominans. Hvor første film om biker-bøffen fra Atlantis er den mest indtjenende DCEU-film til dato, og formentlig den mest underholdende, skriver "Aquaman and the Lost Kingdom" sig ind i historien som en understregning af, hvor lavt bundniveauet stadig er hos DC Studios. 

   

Flere år efter at han er blevet udnævnt til at være konge af Atlantis, har Arthur Curry (Jason Momoa) giftet sig med Mera (Amber Heard) og fået en søn. At opdele sit liv mellem land og hav, og det at være far, harmonerer ikke altid – men nøj, hvor Curry bare elsker at være far. Men ikke konge, da der ikke er nok slåskampe og trucker rock ved tronen. Black Manta/David Kane (Yahya Abdul-Mateen II)  søger dog stadig hævn efter sin fars død, som Aquaman var skyld i. Da Kane finder en kulsort (ergo ondere end ond) trefork, besætter den ham med det mål, at Aquaman så meget skal dø. Det skal resten af verden så også. Som sædvanligt.

Ja, "Aquaman and the Lost Kingdom" er virkeligt skidt. Vi er tæt på "Black Adam"-niveau. Det vidste de fleste vel også på forhånd. Men at Warner ikke har troet på opfølgeren til én af selskabets største økonomiske successer siger en del. Der har sågar ikke har været sat pressevisning op herhjemme (jeg har set den til en forpremiere), mens at der ikke engang har været rød løber-galla på filmen i Hollywood. Retsagen mellem Amber Heard og Johnny Depp resulterede i, at Heard allernådigst er reduceret til en mindre birolle og givet filmen sin andel af dårlig PR. Og så er der de sædvanlige forsinkelser, nye optagelser og sikkert også meget andet, som man kender til, hvis man gider at følge det evige Hollywood-drama i drama, som kendetegner produktionerne på stort set alle nyere superheltefilm.

Nuvel, Aquaman skal igen redde verdens røv, som det så elegant udtrykkes af vores allesammens læspende skovmandskjorte-superhelt med manbun. Og nu det der klima er oppe i tiden, og Arthur Curry er kongen af Atlantis, giver det jo god mening at verdenshavene er først på listen og det, der skal reddes med et knips. For det onde er i en glat og amerikansk superhelteverden jo selvfølgeligt ikke menneskehedens forbrugsvaner og overfiskning. Nej, det er ingen anden end Pilou Asbæk forklædt som en CGI-undervands-Sauron. Helt bogstaveligt, da kampen tages op mod en ond superskurk uden fysisk form, men i stedet lover alt muligvis gennem et ældgammelt artefakt. Dikteret fra en dyster by, der ligner noget fra Mordor, fyldt med fantasiløst onde skabninger. Filmet og designet på samme måde som Peter Jacksons "Ringenes herre"-film. Der er praktisk talt et tårn, der kun mangler Øjet. Så dovent, at man ikke orker det. At så også Jabba the Hutt plankes i en anden sekvens er bare virkeligt åndssvagt.

Få elementer er positive. En nuttet og hundeagtig kæle-blæksprutte ved Topo, og så Patrick Wilson er tilbage som Orm, den mest sympatiske superskurk i DCEU-universet. Buddy-cop bromancen mellem Orm og Aquaman har trods alt et minimum af charme. Mest fordi, Patrick Wilson er en dygtig skuespiller. Visse Lovecraftian elementer i designet er interessante – James Wan har længe kredset om "The Call of Cthulhu" – men det er også kun dét. Fortælling er klodset og direkte uintelligent opbygget. Væk er det selvironiske glimt i øjet fra etteren, den imponerende og kreative CGI og ikke mindst den enormt gode 3D. Kun indimellem er den underholdende. Værst af alt: den er også ubegribeligt kedelig.

"Aquaman and the Lost Kingdom" understreger nødvendigheden i, at DCEU slet og ret lukkes ned og nøglen kastes ud på bundløs dybt vand. Der er overhovedet ingen grund til at spilde juledagene på en synkende skude, der har holdt sig oven vande alt for længe.

"Aquaman and the Lost Kingdom" har dansk premiere 25. december. Heriblandt i FORMAT Bio, læs mere her.

Aquaman and the Lost Kingdom

Kommentarer

Aquaman and the Lost Kingdom

  • ★★★★★0

    Heeeelt enig - og jeg havde også en fest med den første. Det er dog næsten værd at se den bare for at få de sidste 5 minutters hysterisk morsomme cadeau til Neil Breens "Fateful Findings"!

    The Insider25-12-23 10:31

  • 0

    Jeg havde nu en fest, også med denne. Og så er det godt at man ikke får hjemmearbejde for, så man som ved Marvel skal se 20-40 timers andet materiale, for at forstå noget af hvad der foregår. Her kan man nøjes med den første, men det er ikke engang nødvendigt.

    Johnny4225-12-23 11:59

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen