Anmeldelse: Civil War

Alex Garlands alt for aktuelle dommedagsscenarie er en skræmmende kommentar til tidens store konflikter.

I essaysamlingen  "Krigen rammer – hvornår er liv sorgbart?" fra 2009 diskuterer filosof Judith Butler på baggrund af 11. september og Bush-administrationens mediehåndtering, hvornår menneskeliv har værdi i dækningen af krigshandlinger. Hvornår og hvordan tragedier frames ud fra afsenderens motiver indlejrede ud fra mediers og magthaveres interesser. Og ikke mindst, hvordan der arbejdes på at beskære dækningen, så modtagerne på den måde fortolker videre ud fra afsenders strategi.

Butlers refleksioner er i dag mere aktuelle end nogensinde før. Ikke alene fordi metoden er muteret til ekstrem magtmisbrug under Donald Trumps forvanskninger og modreaktionerne på dem. Især konspirationsteoretikere og radikaliserede på begge politiske fløje framer egne sandheder i bekymrende stor stil på sociale medier og andre ekkokamre. Alex Garlands "Civil War" er en forlængelse af den refleksionsrække.  

 

Et hold journalister ledet af den rutinerede krigsfotograf Lee (Kirsten Dunst) er sat på en noget nær umulig opgave: de skal rejse på tværs af et splittet, borgerkrigshærget USA for at interviewe USA’s præsident (Nick Offerman), inden oprørsgrupper indtager Det Hvide Hus. Den groteske rejse udvikler sig til en hæsblæsende og dødsensfarlig kamp på tid, der undervejs forvandles til et sandt mareridt.

Referencerne til Joseph Conrads "Mørkets hjerte" og Francis Ford Coppolas Vietnamkrigsfortolkning "Dommedag nu" er selvfølgeligt oplagte at drage."Civil War" er på samme måde et portræt taget på den bekymrende puls i USA, der udefra vidner om fornuftens sammenbrud og vanviddets sejr. Ambitiøst og effektivt brager Alex Garland dystopien op i højeste gear som hipster-selskabets A24 hidtil dyreste produktion. Et budget på 50 millioner dollars er en bagatel i Hollywood-regi, men alligevel formår "Civil War" at være ekstremt velproduceret og skræmmende effektiv. Alene det mildest talt imponerende lydbillede er værd at opleve filmen for i biografen, mens Kirsten Dunst som nedbrudt og snarrådig krigsfotograf aldrig har været bedre. 

 

Alex Garland har selv udtalt, at filmen er ment som en allegori over en polariseret tidsalder, med "Men" som et led af samme perspektiv – mens forgængeren tog afsæt i den køns- og identitetspolitiske sfære. Som både instruktør og manuskriptforfatter bag har Garland understreget, at "Civil War" er politisk neutral. Den indgang til temaet er i sig selv en sympatisk intellektuel øvelse. Ikke nødvendigvis over for et bredt publikum, nu den markedsføres som en underholdningsfilm.

Omvendt er det en særdeles smart måde at udfordre et segment, der ikke typisk vælger at se samfundskritiske film i biografen. Som en til dels plotløs film, set fra en krigsfotografs hårdt prøvet sind, vil den absolut ikke være for alle. Lee sidder fra start til slut som fluen på væggen til krisestemningen i USA. Med et køligt blik oversættes vores hovedpersons observationer også som en metakommentar på konflikter verden over. Velkendte historiske billedmotiver fra krigszoner rekonstrueres i "Civil War". Dette samtidig med, at vi som publikum selv rammes af apatisk tilskuer-effekt, når døde stillbilleder sidestilles med levende billeder.

Filmens stærke og dog uforløste slutning frames således, at dem, der ikke fanger tragediens blodsprøjtende nuancer, aldrig vil forholde sig til dem. Som tilmed farves alt efter, hvilken historie vinderne efterfølgende skriver. Underbygget af et ikonisk øjebliksbillede fra en kompleks krig.  

Det er stærke sager fra Alex Garland, når den britiske filmskaber igen udfordrer sit publikum. For "Civil War" er ikke en underholdningsfilm. I stedet vendes perspektivet mod publikums opfattelse af konflikter, folkemord og fremstillingen af borgerkrig i mediebilledet. Om filmens objektive position reducerer pointerne til det banale, vil nok være en smagssag. En lille 5’er skal Garland have for sit tankeeksperiment og forhåbentlig den debat, som filmen kan igangsætte.

"Civil War" har dansk biografpremiere 18. april. Heriblandt i hæsblæsende Dolby Atmos og 4K i FORMAT Bio. Læs mere her.

Civil War

Kommentarer

Civil War

 • 2

  Jeg synes godt nok det var en forkert trailer, der blev sendt ud. Hvis jeg ikke havde hørt de positive anmeldelser, så ville jeg nok bare have afvist den som endnu en popcorn film - ikke at der er noget galt med det, men altså ren underholdning. Jeg ville nok have set den alligevel, pga mit Bioplus Unlimited medlemskab, men altså uden de store forventninger.

  Nogle gange kan film også modtages forskelligt i USA og resten af verden, pga. bl.a. patriotisme og før jeg så den, tænkte jeg at det måske kunne spille ind.

  Jeg blev heldigvis positivit overrasket, da den slet ikke handler om det, og er langt barskere end jeg havde forestillet mig.

  Johnny4218-04-24 12:30

 • ★★★★1

  Helt enig. Traileren sagde mig intet. Jeg sad tilbage som ét stort spørgsmålstegn - hvad fa'en handler den egentlig om?

  S. Rico18-04-24 15:40

 • ★★★0

  Yep, den glæder jeg mig til at se…

  Gormanden18-04-24 16:53

 • 0

  Jeg synes godt nok det var en forkert trailer, der blev sendt ud. Hvis jeg ikke havde hørt de positive anmeldelser, så ville jeg nok bare have afvist den som endnu en popcorn film - ikke at der er noget galt med det, men altså ren underholdning.

  100% enig! Den røg i action kassen til en filmaften derhjemme.... jeg fik Battle of LA vibes og tænkte det var præcis det samme..... hvilket er helt fint til en aften med fruen hvor der bare skal hygges... Men var nok blevet noget overrasket....

  Dominar Rygel XVI18-04-24 18:14

 • ★★★0

  Nå, synes der var godt blæs i den trailer og tænkte at den nok skulle blive underholdende. Den 5 maj skal jeg vise den. Så får jeg at se.

  Det er også i Dolby Atmos. Synes ikke det er så tit jeg får vagter med det. 

  Aranyhajú Nyárszépe18-04-24 20:23

 • 1

  Jeg kunne virkelig godt lide filmen, men det er rigtig nok at traileren viser en anden film end den faktisk er. Den handler vel egentlig om krigsjournalister og især krigsfotografer og deres arbejde i en fiktiv krig som man ikke får så forfærdelig mange detaljer om. Det lader ikke til at være et fokuspunkt og må være en pointe i sig selv. Hvis man kan lide Walking Dead vil man nok også kunne lide den her film.

  Sichlau18-04-24 21:43

 • ★★★★★1

  En rigtig nørdefilm for fotografer, og folk der bare nørder med det i fritiden, jeg var underholdt, eller havd ordet er, meget effektiv film og fed lydsiden, Kirsten Dunst får virkelig også lov til at prøve en anden slags rolle, en som virkelig klær hende.

  Jesse Plemons får igen lov til at levere en karakter der bare er intens, for dælen man sidder på kanten af sæddet.

  Filmen er mere en sorta Roadmovie et godt stykke af vejen, og havde lige den rigtige længde.

  Elwood18-04-24 22:03

 • ★★★★1

  Jeg er ikke helt med: Fordi Alex Garland har altid stået for - let fordøjelig popcorn siden...

  Gasivodo19-04-24 04:55

 • 0

  En rigtig nørdefilm for fotografer, og folk der bare nørder med det i fritiden, jeg var underholdt, eller havd ordet er, meget effektiv film og fed lydsiden, Kirsten Dunst får virkelig også lov til at prøve en anden slags rolle, en som virkelig klær hende.

  Jesse Plemons får igen lov til at levere en karakter der bare er intens, for dælen man sidder på kanten af sæddet.

  Filmen er mere en sorta Roadmovie et godt stykke af vejen, og havde lige den rigtige længde.

  Jeg kunne ikke være mere enig i alt du skrev der.

  Sichlau19-04-24 09:21

 • ★★★★★★0

  Jeg er ikke helt med: Fordi Alex Garland har altid stået for - let fordøjelig popcorn siden...

  Nogen gange falder folk jo for easy money :)

  Skal bestemt se den. Også selvom det var en popcornsfilm, fordi Garland

  Guldager19-04-24 11:15

 • ★★★0

  Nogen gange falder folk jo for easy money :)

  Skal bestemt se den. Også selvom det var en popcornsfilm, fordi Garland

  True, men så var det en A24 produceret film, som vist aldrig producerer eller distribuerer popcornfilm. :)

  NSF19-04-24 11:58

 • 0

  Nu ved jeg ikke lige hvad der menes med popcornfilm men de har dog været ude at sige at de bliver nødt til at producere dyrere film med større indtjening for at kunne være med til at finansiere de smallere film som de er kendte for 

  Kiyonji19-04-24 12:13

 • 0

  Jeg er ikke helt med: Fordi Alex Garland har altid stået for - let fordøjelig popcorn siden...

  Nu var det mest ud fra det indtryk jeg fik fra traileren. Mange gange er det så heller ikke de samme, der klipper trsileren sammen som dem der står for hele filmen, og så laver de en trailer, som de vurderer får flere i biografen, selvom den måske ikke formidler den endelige films budskab eller handling særligt godt.

  Johnny4219-04-24 12:34

 • ★★★0

  Elwood opsummerer den ret godt. Filmen er fandme intens og en vild omgang lyd. Empire på Nørrebro gik direkte ind i filmen uden trailere eller noget som helst, så der var et par stykker der kom et kvarters tid for sent.

  Ja, en god og virkelig intens oplevelse.

  NSF20-04-24 17:49

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen