Anmeldelse: Hellboy

Et vakuum i helvedes forgård.

Den har været lige på trapperne, og den har været dømt helt ude. I næsten ti år har helvedeshelten Hellboy været tæt på at tørne ud i biograferne en tredje gang. Men efter sin Oscar-belønning for "The Shape of Water" måtte den i forvejen afsindigt travle Guillermo del Toro overdrage sit passionsprojekt til en ny kaptajn. Resultatet blev ikke en treer, men et tryk på forfra-knappen og en ny rødmalet skuespiller i titelrollen.

Den rapmundede dæmon (David Harbour) må denne gang en tur til England. Adoptivfaren (Ian McShane), en forkæmper i menneskehedens krig mod underverdenen, gør Hellboy opmærksom på, at en fæl, ældgammel – og ellers ret grundigt parteret – bloddronning atter er blevet vakt til live på disse kanter og nu varsler hævn.

Neil Marshall, den nye mand ved roret, er umiddelbart et godt valg. Briten har vist sig som en både skræmmende og kulørt fætter med egenrådige genreværker som den balstyriske "Mad Max"-hyldest "Doomsday" og den decideret fremragende grotte-gyser "The Descent". Jeg vil give Marshall så meget, at han prøver at gå nye veje med dette reboot. Så langt så godt. Desværre vil "Hellboy" anno 2019 ud ad så mange stier, at den river sig selv midtover.

Man sidder med følelsen af, at der ingenting er på spil her, og det er et problem, for slagsmålet kunne ikke være meget større. Man forsøger at smide alt lige fra nordiske kæmpetrolde til Kong Arthur-legenden ind i maskineriet, kun for at standse det som grus. Og så forkølet forsøge at kickstarte det igen med fedtspillende poprock-hits, hvis lethed står i skærende kontrast til, hvor tung denne rodebutik er at danse med.

Der kæmpes dog en ihærdig kamp for at give os smæk for skillingen og især for at retfærdiggøre den R-rating, som "Hellboy" har fået – og som mange fans har hængt deres hat på. Og jo, der er da spandevis af computerblod, der er indtil flere kløvede kranier, og Milla Jovovich halshugges to gange. Desværre hviler alt dette på skiftevis hel- og halvsløjt – enkelte steder komisk ringe – CGI-arbejde, og volden er ofte mere demonstrativ end egentlig underholdende.

Det er svært ikke at længes tilbage til Guillermo del Toros praktiske kostumer og gennemførte skabninger i de to første film. Hvor han havde monstertække, så ved Neil Marshall kun, hvad han skal stille op med sin hovedperson. For David Harbour gør det faktisk godt som Hellboy. Isoleret set er karakteren stadig en herlig gnavpot af en antihelt, der absolut bør have stambord ved biografernes all you can eat superhelte-buffet. Man skulle bare have fokuseret mere på ham frem for at drage ikke én, men to sidekicks ind, der kæmper om at være den mest irriterende. Vi forventede ikke at komme i filmhimlen med den her, blot at det ikke blev et overproduceret helvede. Vi nærmer os det sidste.

Hellboy

Kommentarer

Hellboy

 • 0

  Arg!

  Patriarch11-04-19 11:12

 • ★★★★★0

  o boy... 

  Lars!11-04-19 14:23

 • ★★★★★4

  Det er hårdt at høre interviews med Ron Pearlman, hvor han fortæller lidt om, hvor meget de  forsøgte at få 3'eren op at køre, og hvor ærvlig han er over det ikke skete. Det var virkelig en rolle han brændte for sammen med Guillermo del Toro.

  Elwood11-04-19 17:25

 • 0

  2 stjerner er måske lige hårdt nok, synes jeg.

  MovieMaster11-04-19 17:50

 • ★★★★★0

  2 stjerner er måske lige hårdt nok, synes jeg.

  Hvad synes du da den er værd? Overvejer stadig et biografbesøg, så det er altid godt at få lidt meninger på bordet =)

  David Lund11-04-19 17:56

 • ★★★0

  Jeg synes til gengæld at 2/6 er gavmildt. Desværre.

  Dolphinfriendly11-04-19 18:05

 • ★★★★★★1

  Jeg synes til gengæld at 2/6 er gavmildt. Desværre.

  Fordi skalaen går helt ned til.....vent.....1/6:-D

  T. Nielsen11-04-19 18:06

 • ★★★★★1

  Jeg synes til gengæld at 2/6 er gavmildt. Desværre.

  1/6 gør mig interesseret igen!

  David Lund11-04-19 18:07

 • ★★★0

  Åh ok, så 1,5/6. ;) Men jeg ville så gerne have at den var bedre. Jeg har en svaghed for universet og Neil Marshall, plus Harbour nu gør det så fint han kan. Men puha, jeg fandt den skidt.  

  Dolphinfriendly11-04-19 18:12

 • 0

  2 stjerner er måske lige hårdt nok, synes jeg.

  Næh, det var lige, hvad den skulle ha' :-) Og jeg rootede endda for Marshall inden som instruktør. Desværre virker det ikke som om, filmens 14 producere gjorde det samme.

  Oberst Kurtz11-04-19 18:33

 • ★★★★★★1

  Om jeg er enig med Emil anmelder eller ej, må tiden vise. Jeg synes dog altid han er en ekstrem fair og nuanceret anmelder. Har læst en del andet skriv han har lavet igennem årene og der findes i min optik ikke mange jeg ville stole mere på. Også på den måde, at jeg kan danne mig et indtryk, også når det viser sig jeg måske ikke er enig.

  T. Nielsen11-04-19 18:37

 • 2

  Mange tak for de - yderst - pæne ord, Thomas! Med sådan en kommentar bliver man sgu da helt glad for at være tilbage.

  Oberst Kurtz11-04-19 21:34

 • ★★★★1

  Oh dear. Per Juul er nede på 1 :-/

  Og enig! Det skulle sgu ha' været del Toro og Pearlman i en 3'er :-(

  Gasivodo11-04-19 21:59

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen