Anmeldelse: John Wick: Chapter 4

Seneste kapitel i actionlejermorder-franchise leverer stil over substans-varen for actionjunkierne.

Stil over substans. Lange optagelser af moderne biler, modetøj og masser af kugler, flyvende i den ene og anden retning. Men hvad er meningen egentlig? Hvor er karakterudviklingen? Den nu fjerde film om lejemorderen John Wick er fuld af tomme kalorier, men er flot at se på.

John Wick (Keanu Reeves) er på flugt. Efter eskapaderne i tredje film er nu endnu flere på jagt efter den tidligere lejemorder. Da han får chancen for at vinde sin frihed, tager han imod tilbuddet. Men The High Table, den øverste instans i lejemorder-parallelverdenen, har andre planer. Og pludselig er det svært at kende forskel på venner og fjender. Men John lader sig ikke stoppe. 

Den første "John Wick" fra 2014 blev en overraskende succes på et lavt budget. En underholdende, lille actionfilm med masser af stil og voldselegance. I 2017 kom "John Wick: Chapter 2" og i 2019 "John Wick: Chapter 3". Keanu Reeves og instruktør Chad Stahelski har over de sidste ni år udviklet et mytologisk univers, som er helt sit eget  Men der må gerne snart komme lidt flere kalorier indenbords.

Hver gang et nyt kapitel tilføjes, tilføjes nye actionscener. Gerne vildere og mere groteske end tidligere. Til ben, i bil, på hest. Vi nærmer os et tegneserieunivers, hvor det ene mere vanvittige udstyrsstykke afløser det næste. Der er masser af kul på til actionjunkierne, men det bliver langtrukken i længden. For man når på et tidspunkt et mæthedspunkt med at se på John Wick smadrer den ene antagonist efter den anden. Dermed ikke sagt, at der ikke er underholdningsværdi. En vanvittig biljagt, som starter ét sted, farer hen over det næste og ender et tredje sted er en herlig perlerække af absurditeter.

Den æstetiske side af filmen er ikke til at tage fejl af. Jakkesættene sidder snorlige og lakskoene er pudset. Fotograf Dan Laustsens billeder er opfindsomme og stilrene og det er det, filmen lever på. Plottet er hullet som en si og mangler i den grad mere grobund. Stærke manusforfattere havde været at foretrække. En spilletid på 2 timer og 50 min skal byde på mere end stilrene actionscener og skurke, man har set før og bedre. Keanu Reeves ejer rollen som John Wick. Han er selvsikker og oser af øretæver. Samspillet med sin gamle "Matrix"-ven, Laurence Fishburne, er klart blandt filmens bedste scener. Ian Mcshane og Lance Reddick er skønne som hotelejerne og man ville gerne have mere med dem. Bill Skarsgaard gør, hvad han skal som superskurken, men han bliver aldrig rigtig interessant. Det er de mindre skurke, der gør indtryk. Martial arts-filmlegenden Donnie Yen er et kæmpe plus som blind Zatoichi-inspireret lejemorder, der kan mere end et par tricks.

Underholdningsværdien er der ikke noget i vejen med, hvis man vil se biler smadres, kugler fyge og blodet sprøjte i ét væk. "John Wick: Chapter 4" leverer varen for action junkies. 2 timer og 50 minutter med non-stop adrenalin. Den mytologiske del af universet udvides mere, men der mangler kød på historien. Vi kommer aldrig dybere ned i karaktererne, end et par enkelte sætninger. Filmen oser af overskud rent stilmæssigt, men substansen udebliver. Trætheden melde sig undervejs.

John Wick: Chapter 4

Kommentarer

John Wick: Chapter 4

 • ★★★★★★0

  Tak for advarslen, kommer nok alligevel til at give den et skud når den lander på streaming - men jeg er sikkert enig i alt.

  Wayne23-03-23 00:27

 • 4

  Jeg har sagt det før; med denne type film så burde spilletiden ikke være over 90 minutter. Den første var ok underholdende, men de to næste var alt for meget af det samme. Den fjerde virker uoverskuelig at give sig i kast med.

  Popeye23-03-23 06:16

 • ★★★1

  Jeg har sagt det før; med denne type film så burde spilletiden ikke være over 90 minutter.

  Korrekt. 

  NSF23-03-23 08:32

 • ★★★★★0

  Jeg synes også 90 minutter er passende til genrefilm af den type. Men jeg ser den på lørdag, og håber som det mindste, at den er bedre end 3eren. Ud fra denne anmeldelse at bedømme er det dog ca. samme niveau.

  David Lund23-03-23 08:41

 • ★★★★1

  Soundvenue er ret begejstrede for den. Og eftersom jeg havde en kæmpe fest med 3'eren i biffen, så skal jeg helt klart også ind og se 4'eren så snart som muligt.

  S. Rico23-03-23 22:08

 • 0

  3 stjerner..... Du er vist ikke i målgruppen..

  TheRealLukeSkywalker24-03-23 08:17

 • ★★★★★1

  3 stjerner..... Du er vist ikke i målgruppen..

  Hvad forestiller du dig, at målgruppen er?

  David Lund24-03-23 08:32

 • ★★★★★1

  Det er så uendeligt let at lave film. Alle i din målgruppe giver alligevel 6 stjerner. Ligesom alle os sci-fi-fans efter The Rise of Skywalker.

  The Insider24-03-23 08:36

 • 0

  Hvad forestiller du dig, at målgruppen er?

  Stort set alle andre end anmelderen ;-)

  TheRealLukeSkywalker24-03-23 09:16

 • ★★★★★★1

  Jeg er fan af serien - men 3'eren havde været bedre hvis den var kortere. Den endeløse kamp ved galsmontrene trak det hele et par karakterer ned, for mig.

  Wayne24-03-23 09:22

 • ★★★1

  Jeg kunne godt lide 1 og 2. Det føltes som om at instruktørerne fangede, at publikum lejlighedsvis skal have pauser til at ånde undervejs. Det var ikke tilfældet i 3'eren, hvor actionscenerne føltes som om at de fortsatte i evigheder.

  NSF24-03-23 09:41

 • ★★★★★0

  Jeg var virkelig pjattet med seriens to første film – særligt 2'eren – men jeg kedede mig også bravt under 3'eren, og alene derfor er jeg lidt loren ved 4'eren. Men jeg er så tydeligvis heller ikke en del af målgruppen (det var jeg dog sjovt nok, da jeg så de to første film – good times!).

  The Insider24-03-23 09:54

 • ★★★1

  3 stjerner..... Du er vist ikke i målgruppen..

  Er det den målgruppe, som er årsagen til at “John Wick: Chapter 4”  havde en score på over 9 på IMDb, før havde haft premiere?

  Dolphinfriendly24-03-23 11:47

 • 0

  Er det den målgruppe, som er årsagen til at “John Wick: Chapter 4”  havde en score på over 9 på IMDb, før havde haft premiere?

  IMDb scores er til at lukke op og s**** i...

  På RT har den 95/96% hvilket er en klar indikation af at målgruppen er MEGET bred.

  TheRealLukeSkywalker24-03-23 12:18

 • ★★★1

  IMDb scores er til at lukke op og s**** i...

  På RT har den 95/96% hvilket er en klar indikation af at målgruppen er MEGET bred.

  Alt med en middelscore på RT er fresh. Dermed ville denne anmeldelse ud fra dét system også tælle med. Så hvad præcis er målgruppen?

  Dolphinfriendly24-03-23 13:21

 • ★★★★★1

  Måske skulle vi starte med definitionen på en målgruppe =)

  David Lund24-03-23 13:37

 • 0

  Jeg er fan af serien - men 3'eren havde været bedre hvis den var kortere. Den endeløse kamp ved galsmontrene trak det hele et par karakterer ned, for mig.

  Har lige genset 3'eren, og den er ok langt hen af vejen - men lige præcis, da han bliver smidt igennem... 10 glasmontre, står man sgu af. Det blev for dumt, og et par gange, kunne man se han nærmest hoppede ind i dem. 
  Og så var slutningen, da han ryger udover taget, for cartoonish.

  Glæder mig dog til 4'eren, da jeg synes hele snigemorder halløjet er super intelligent sat sammen, med regler, hoteller, øvre chefer osv. Det minder meget om et spil. 

  Gladiator25-03-23 18:08

 • ★★★0

  Jeg har de tre første film på BD, men har endnu ikke set 3'eren, da jeg var skuffet over 2'eren, der virkede noget monoton/trættende.

  Vil gerne se 3'eren på et tidspunkt. Og dét at Mark Dacascos er med lokker. Men, hvor meget skærmtid har han i 3'eren?

  Ryder66625-03-23 21:02

 • ★★★★★0

  Jeg var godt underholdt, og sad med stort smil da en meget åbenlys Homage til Hotline Miami kom frem i en længere action scene, den action scene var så genial lavet. Donnie Yen gir den gas som Mr. Blind Fury x10 Sammen med Keanue Reeves, og så skal en særlig benævnelse lyde til Scott Adkins der nok gir den vildeste performance i et fatsuit jeg længe har set, Damm det var fedt!

  Og stuntfolkene får for lidt i Løn uanset, hvad de får jebus!

  Filmen er for mig længder bedre end 3’eren, men 4’eren er heller ikke en film med meget pusterum, men synes aldrig de løb tør for ide’er.

  Dan Lausten har igen lavet nogle vildt flotte billeder, Lance Reddick er ganske kort med, self. Havde jeg håbet på mere af naturlige årsager.

  Men jeg synes filmen er et flot punktum for serien, hvis de vælger at stoppe her.

  Elwood26-03-23 11:50

 • ★★★★★1

  De to første er stadig bedst, men er helt enig i, at den er bedre end 3’eren. Der skal heller ikke så meget til =)

  David Lund26-03-23 11:53

 • 0

  Være man skulle set de film :D

  Geekalot26-03-23 12:14

 • 0

  Så den i går aftes - HOLD KÆÆÆÆÆÆFT, hvor var jeg godt underholdt.
  4.5 stjerner herfra.

  Pistolprinsen 6-04-23 09:13

 • ★★★★★8

  Så den i går aftes - HOLD KÆÆÆÆÆÆFT, hvor var jeg godt underholdt.
  4.5 stjerner herfra.

  Men det er jo en fortsættelse?!

  David Lund 6-04-23 09:26

 • ★★★0

  Men det er jo en fortsættelse?!

  Gormanden 7-04-23 07:33

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen